İnsani Gelişme Vakfı'nın Türkiye genelinde 150 belediye arasında yaptığı araştırma sonucu Eskişehir adına olumlu ve guru verici sonuçlar ortaya koydu. Peki, neydi bu araştırma? O ilçede ikamet edercesine belediyeleri aradılar, soru sordular, yardım talep ettiler. Araştırmanın kapsamı ise oldukça genişti. Türkiye'deki 150 ilçeyi incelediler. Bunların aralarında Çankaya, Kadıköy ya da Beşiktaş gibi çok özel ve önemli İlçe Belediyeleri de var. Belediyeden hizmet alacak bir vatandaş edasıyla telefonlar bile açan araştırmacılar sonuç olarak belediyelerin sosyal karnesini çıkardı.
Eskişehir'den Odunpazarı Belediyesi, İnsani Gelişme Vakfı'nın araştırmasına göre gelişim endeksi en yüksek 5 ilçe arasında yer alırken, 'Çevre ve Ulaşım' kategorisinde birinci oldu. Tepebaşı Belediyesi ise 7 farklı kategoriden oluşan değerlendirme içinde, Sosyal Kapsama Endeksi'nde zirvede yer aldı.
Araştırmada özellikle dezavantajlı kesimlere belediyelerin sunduğu kolaylaştırıcı imkanları ifade eden Sosyal Kapsama Endeksi'nde 150 ilçe belediyesi içinde Tepebaşı Belediyesi zirveye çıktı. Bu şehrimizde, Tepebaşı'nda yaşayan engelli bireylerin ne kadar şanslı olduğunu bir kez daha gösterdi. Tepebaşı Belediyesi, toplamda aldığı 0,483 puan ile çok yüksek insani gelişme anlamına gelen Yeşil Bölge'de 18 belediye ile yer aldı.
30 büyükşehirdeki 150 ilçe belediyesinin mercek altına alındığı araştırmada akademisyenler, yönetim tarzı, sosyal projeler, ekonomik durum, eğitim, sağlık, sosyal yaşam, çevre ve ulaşım kategorilerinde de değerlendirme yapmış.
Odunpazarı Belediyesi ise aynı çalışmada, 'İnsani gelişime endeksinde' en yüksek gelişmişlik düzeyiyle beşinci, 'Çevre ve Ulaşım' kategorisinde birinci oldu.
Her iki belediyemizin rakipleri arasında bütçeleri, gelişmişlikleri, nüfusları göze alındığında çok ciddi belediyeler olduğunu görüyoruz. Odunpazarı'nın beşinci sırada yer aldığı gelişme endeksi yüksek ilçeler arasında birinci sırada Ankara'nın Çankaya Belediyesi, ikinci ve üçüncü sırada İstanbul'dan Kadıköy ve Beşiktaş Belediyeleri, dördüncü sırada ise Antalya'dan Muratpaşa Belediyesi yer alıyor.
Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'nin en büyük ilçeleri olarak düşünülebilecek 150 ilçe genel olarak değerlendirildiğinde orta düzeyde insani gelişmenin olduğunu tespit ediliyor.
Analiz kapsamındaki 150 ilçe arasında Ankara'dan Çankaya, Yenimahalle ve Keçiören, İstanbul'dan Kadıköy, Beşiktaş, Beyoğlu, Bakırköy, Şişli, Fatih, Ataşehir ve Üsküdar, Antalya'dan Muratpaşa ve Konyaaltı, Eskişehir'den Odunpazarı ve Tepebaşı, Bursa'dan Nilüfer ve Osmangazi, Kocaeli'den ise İzmit ilçeleri en yüksek insani gelişmenin tespit edildiği ilçeler olarak sıralanıyor. İşte 150 ilçenin dahil olduğu araştırmada, Odunpazarı bu belediyeler arasında listenin beşinci sırasında yer alıyor.
Her iki ilçe belediyemizin de derece aldığı bu araştırma Eskişehir'de ne kadar olumlu ses getirir, belediye hizmetlerini bir şekilde eleştirmek isteyenleri ne kadar tatmin eder bilemiyorum. Ancak bu listelerde yer almak, araştırmanın haber olduğu onca ulusal TV kanalı ve gazetede şehrimizin iyi bir tanıtımı oldu. Bu bile güzel bir kazanım olsa gerek...