Sevgili Okurlar,
İnsanoğlu için yeryüzünde en büyük tehlike cehalettir. Hatta bir hikaye anlatırlar, şeytan bir mescide gelerek ibadet etmeye çalışan genci kandıracak. Onun ibadetini ifsat edecek. ama ona alim bir zat sırtını duvara yaslamış, uykuya dalmış, kestirmekte; şeytan onu görünce kıvranmaya başlamış. O zaman şeytan insanların gözüne gözüküyordu. Onu bu halde gören bir Allah dostu 'Bre Mel'un yine neyin peşindesin' diye iblise sorar. Şeytan da 'Ey Allah dostu içeride (mescitte) bir genç ibadet ediyor. Onun ibadetini ifsat (bozma) edeceğim. Ama orada bir alim uyuyor gözüküyor. Eğer ben içeri girince uyanacak olursa benim halim harap olur. Onun için kıvranıyorum. Henüz girmek için bir fırsat bulamadım.' Bu nedenle derler ki : Alimin uykusu, cahilin ibadetinden hayırlıdır.
Mesela, yabani bir köpeğin tuttuğu ve öldürdüğü bir av yenmez ama av ilmini bilen av köpeğinin tuttuğu av yenir.
Buraya kadar ilmin faziletinden bahsederken, bu ilmi öğreten öğretmenlerden bahsetmeden geçemeyeceğiz. Öğretmen bir yerde anne, babasından çocuğa daha elzem olan kişidir. Özellikle ilköğretim çağındaki yavruların en büyük idolü, rol modeli öğretmenlerdir.
Öğretmenler bu masum ve günahsız yavruları yetiştirirken çok daha dikkatli olmalı. Gerek fiziki gerekse duygusal olarak onlara sözle de olsa hakaret ve şiddet uygulamamalıdır. Bizim Avrupalılardan çok geri kalmamızın nedeni: En ufak bir olayda öğrencilerin hemen falakaya yatırılarak o ilimden çocukların soğutulmasıdır. Ama günümüzde de bana gelen maillerde üzülerek ifade edeyim ki bazı hocaların günümüze yakışmayan hareketleri öğrencileri üzerinde tatbik etmektedir.
Yunus Emre doğudan getirdiği odunların bile eğrisini hocasının evine sokmamıştır. Hocası da ona karşı sadece dua ile cevap vermiştir. Cihan peygamberi Hz. Muhammed A.S evin aldığı kölesine bile bir defa bırakın vurup kırmayı, acı bir söz bile söylememiştir. Ne güzel bir örnektir insanlık için.
Öğretmenlerimiz çocukları arasında zengin- fakir, amir- memur, odacı- kapıcı ayrımı yapmadan eğitim vermeli ki o yavrulara karşı manevi borcunu ödesin. Unutmayalım ki insan Allah'ın yarattığı en mükemmel varlıktır. Böyle bir varlığı sınıflara ayırmak yüce yaradana karşı en büyük vebaldir.