Eskişehir'in bisiklet paylaşım sistemi, ESPEDAL. Tepebaşı Belediyesi bu yaz başında yaptı. Hizmete açtı. Sağ olsunlar.
Hikaye şöyle. Biraz sonra anlatacağım, gogıldan öğreniyorum hepsini. Tepebaşı Belediyesi 2014 yılında Avrupa'dan bir fon kazanıyor. 5 milyon Euro. Bu projenin bir parçası ESPEDAL.
Bir fırsatını bulup gidememiştim görmeye. Kısmet bugüneymiş. Bazı bisiklet grupları ESPEDAL'ı, bisiklet yollarını tanıtmak, desteklemek için turlar yapmışlardı. Onlara da katılamamıştım. Ama anımsıyorum. Üniversitenin Cuma Kapısından başlıyorlardı.
Gittim, buldum. Bisikletler orada. Ama ne gelen var, ne bakan. Öyle dekor gibi duruyor bisikletler. Bu kadar masrafa girmek yerine bir grafiti yapsalar daha mı iyi olurmuş acaba. Bir saat bekledim. Kimseler gelmedi, ilgilenmedi.
Bu arada baktım nasıl oluyor, nasıl kiralanıyor bisikletler. Bir monitör ve yönetim paneli var. Ama çalışmıyor. Neyse bu bilgisayar panelinin yan duvarlarına yazmışlar kullanım talimatını. Okudum.
Özetleyeyim sizin için. Belediyeye gidiyorsunuz bir kart çıkarıyorsunuz. Ya da kredi kartınızı kullanıyorsunuz…
Ben güvenemedim, kredi kartımı kullanmaya çekindim. Ücreti yazmıyor. Ne kadar çeker, ne kadar harcar belli değil. Ayrıca diyelim ki aldın bisikleti. Nereye gideceksin? Gezip, dolaşıp buraya bırakacaksın herhalde.
Böyle olmadığını biliyorum. Bisiklet grupları yaptıkları turlarda bu sistemin bisiklet yollarını, bisiklet istasyonlarını tanıtıyorlardı. Yani bir yerlerde yol olmalı ve başka istasyonlar olmalı. Yol nerede, istasyon nerede?
Gogıl'a sordum hemen. Yaşasın teknoloji. İlgili web sayfaları sıralandı:
  1. Türkiye'de İlk…
  2. Akıllı ve Elektrikli…
  3. … Hayat Tepebaşında
Baktım. Tepebaşı Belediyemizin internet sayfasına, ESPEDAL hakkında bütün bilgiler var. Siz de buraya bakın. Gerçeğini aramayın, göremezsiniz zaten.
Önce bir kart çıkartıyorsunuz, 5 lira. Kullanım saat ücreti 1 lira. Para verilmezse kıymet verilmezmiş. Öyle yazıyor. Bence buna kıymet verilmesi için üzerine para vermeleri gerekiyor. Farkında değiller.
İstasyonlar nerede?
  1. Cuma Kapısı, Yeşiltepe
  2. Yunus Emre Spor Tesisleri, Şirintepe
  3. Yaşam Köyü, Söğütönü Köyü
  4. Dört. Dördüncüsü yok! Geliştirilecekmiş ileride. Bu yönde gelişirse, rezalet. Kent merkezi yerine Bozdağ'a doğru gidecekler korkarım.
Tamam tamam. Yolu nerede, ona bakalım. Yanıt yok. Ama 7 kilometre yolu olduğu yazıyor. Güzel. Arayalım, bulalım o halde.
Kendi bisikletimle devam ediyorum, ikinci istasyona. Kenar mahalle, ara sokaklar, ana sokaklar... Bazı yerlerde yoldaki mavi boya fark ediliyor. Bisiklet yolu olmalı. Çoğunlukla silinmiş. Silinmemiş olsa ne olur? Yollar, sokaklar iki yönlü otopark. Bir arkadaşıma söylendiği gibi, adamın kapısının önü! Oraya park etmeyecek de nereye park edecek? Şirintepe'de otoparka mı gidecek? Neyse. Sonuç olarak 7 kilometre değil 7 metre bile yol yok.
Başka, güzel işleri bir yana ama Tepebaşı Belediyemizin bu ESPEDAL projesi olmadı. Gogılın dediği 'Türkiye'de bir ilk' yeterli değil bence. Hem Türkiye'de, hem Dünya da ilk. Hatta aynı zamanda son. Akıllı olan bir daha böyle bir iş yapmaz.

SONNOT: Başkan, 'Avrupa'da gezerseniz sadece 3 şehirde görebileceksiniz. Nottingham, Valladolid ve Tepebaşı…' diyor. Gidip gezemedim ama yine baktım Gogıldan. Tepebaşı'nı tek geçiyorum ben. Vallodolid ve Nottingham onlarca bisiklet istasyonu yapmış. Kent merkezine kurmuşlar sistemi. Bizimki gibi dağın başına değil.

***

Bianchi
Dünyanın en eski bisiklet üreticisidir. Edoardo Bianchi ilk bisiklet üretimine 21 yaşında Milano'da küçük bir dükkanda başlamıştır -1885, İtalya.
Bisikletin yanı sıra motosiklet de üretir, başlangıçta. Dahası, 1969 yılına kadar otomobil de üretiyorlar.
Sponsorluğunu yaptığı en ünlü binici Pantani'dir. Bianchi, Pantani için 30 farklı kadro ürettiği bilinir. Marco Pantani dışında Felice Gimondi, Danilo Di Luca, Mario Cipollini, Gianni Bugno, Laurent Fignon, Moreno Argentin ve Jan Ullrich gibi birçok ünlü de Bianchi kullandı.
Bianchi bisikletlerinin geleneksel rengi turkuazdır. Bu renk bisiklet dünyasında Bianchi Yeşili olarak anılır. Kimilerine göre bu Milan kentinin gökyüzü, kimilerine göre de eski İtalya Kraliçesinin göz rengidir.
Bianchi bisikletleri Türkiye'de Accell Bisiklet tarafından üretilmektedir.

***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
19 Aralık
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.15 Yeni başlayanlara uygun
20 Aralık
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
21 Aralık
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.45