Sevgili okurlar,
Hayatımızda bazı anlar oluyor ki içimiz yandığı halde kanun öyle dediği için biz de öyle yapmak durumunda kalıyoruz. Biz bunu birkaç örnekle şekillendirelim. Mesela içki içmek yasaldır ama külliyen haramdır. Devletin izin verdiği yerlere giderek zina fiilini işlemek yasaldır ama yaklaşmak bile haramdır. Zira ALLAH Teala siz zina yapmayın demiyor zinaya yakın bile olmayın diyor. Bu örnekleri onlarca kere göstermek mümkün.
Biz bugün esas konumuzu teşkil edecek olan konuya gelelim. Bir komşunun herhangi bir eşyası icraya düşmüş ve karşısındaki komşu bunu bilerek yasaldır diye gitmiş ve ucuz olduğu için parayı bastırıp almış. Yasal olarak bir mani yok ama bunun vebalini ve açtığı derin yarayı araştıracak olursak o kadar çok düşünmemiz gerekir ki. Biz gerçek bir Müslüman isek komşumuz bu hale düşünceye kadar ona ne yardımımız oldu hiç düşündük mü. Dahası komşunun icradan satılan arabasını alan bir komşu onu nasıl getirip de aynı komşunun kapısının önüne park edebilir. Bir çamaşır makinasını, bir televizyonu icradan alıp kendi evimize getirdiğimizde onun ilk sahibi bir hanım bayramda seyranda veya komşu günlerinde bizim evimize gelip görecek olursa onun yanık kalbini kim teselli edebilir. Zira kalpler Allah'ın evidir oraya düşen ateşi ALLAH'tan başka kim söndürebilir.
Ankara'nın meşhur imamlarından Hacı Bayram Camii imamı Zekai hoca icradan satılan komşusunun evini gidip icradan almış ve kendisinin olduğunu dahi söylememiş ve komşusuna gelerek ben borçlandığınız kişiden izin aldım istediğiniz kadar oturabilirsiniz demiş aradan yıllar geçtikten sonra emekli olmuş ve komşusunu tapuya çağırarak, bu evi size devrediyorum, diyerek tapuyu onlara tekrar ve bedelsiz olarak vermiştir.
İşte yüce Allah'ın emri de bu yöndedir onlar da ancak tapuya vardıktan sonra Zekai hocanın evi yıllar evvel alıp emekli oluncaya kadar kendilerine duyurmadığını o zaman anlamışlar işte gerçek bir insanın ve Müslümanın yapması gereken de budur. Yüce peygamberimiz A.S. Cebrail bana komşu hakkında o kadar emirler getirdi ki ben de korktum komşuyu komşuya mirasçı yapacak diye diyor. Komşu hakkı bu kadar önemlidir. Bir de düşünün komşusunu o hale gelinceye kadar hiç hatır sormamış ama malının icraya düştüğünü iyi takip edip ucuza kapatmak için her türlü pisliği yapmak ne insanlığa ne de komşuluğa sığar. ALLAH hiçbir kolunu çaresiz bırakıp da bu hallere düşürmesin.