Sevgili okurlar;
Bir araştırmaya göre; biz Müslümanların en fazla işlediği günah, üstelik günah olarak görmediğimiz, en büyük günah dedikodu imiş.
O kadar büyük bir günah ki, Kur'an-ı Kerim'de, Allah'ın hiçbir günah için kullanmadığı, dahası, Kur'an-ı Kerim'in tamamı olan 6666 ayetin 6665 ayetinin hiçbirinde olmayan bir üslupla ve aşağılama ile yasaklanan bir günah korkunç bir günah ve en önemlisi kul hakkı ve daha da önemlisi hacısının, hocasının, ihtiyarın, gencin, çocuğun, büyüğün, kadının, erkeğin, herkesin istisnasız hepimizin her yerde ve her zaman işlediği ve en çok işlediği bir günah diye soru olursa cevabı şüphesiz dedikodudur.
Müslümanların sorumlu oldukları, yedikleri en büyük kul hakkı nedir diye sorulacak olursa kesinlikle dedikodudur.
Müslümanların günah olarak görmediği suç hangisi diye sorulacak olursa kesinlikle bu günah dedikodudur.
Nitekim yüce Yaradan Hucurat Suresi 12'de; Ey iman edenler, zandan kaçının zira zannın çoğu haramdır. Birbirlerinizin kusurlarını araştırmayın, birbirinizi başkasının arkasından çekiştirmeyin. Kim ölü kardeşinin etini yemekten hoşlanır. Tiksindiniz öyle mi? Aman Allah'ım bu ne büyük uyarı. Yüce Allah burada ha adamın gitti, adamın etini çiğ çiğ yedin ha da arkasından konuştun, Allah ikisi de aynı diyor.
Hz. Muhammed (A.S.) 'Gıybet kardeşini hoşuna gitmeyecek şekilde anmandır' diyor. Gıybetin bu kadar çirkin ve büyük günah olmasının birçok nedenleri vardır.
Bir düşünün dostlukların bozulması, akrabaların birbirine düşman olması ailede huzursuzluk olması, kin, nefret, düşmanlık ve her türlü kötülüğün sebebi gıybettir. Dahası devletlerin birbirleri ile savaşması da bundandır.
Demek oluyor ki bütün kötülüklerin anası gıybettir.
Evladı babaya, babayı evlada, akrabayı akrabaya, arkadaşı arkadaşa, kadını erkeğe, erkeği kadına düşman eden yine gıybettir.
Bunun yanında arkadan konuşmanın sünnet ve vacip olduğu yerlerde vardır. Sünnet olan gıybet; facir olan, fasık olan, günahlarını açığa vurmaktan çekinmeyen ve böyle tanınmaktan çekinmeyen hatta bununla övünen kimselerin şerrinden Müslümanları korumak için onların gıybetini yapmak caizdir. Böylelikle onların tehlikeye atılmasına mani olursunuz.
Vacip olan gıybet: Müslümanların insanların toplumun, malını, ırzını, canını, namusunu koruyacaksa bu gıybeti yapmak Müslümanın üzerine vaciptir.
Müstehap olan gıybet; gıybet eden kişiyi gıybet edilenin şerrinden koruyacaksa onu da gıybet etmek müstehaptır.
Haram olan gıybet ise; kıskançlık, kibir, düşmanlık, menfaat, alay, şaka veya herhangi bir sebeple niyeti orada bulunmayan şahsın ırzına, malına, canına, sülalesine maddi ve manevi varlıklarına dil uzatarak onun haysiyet ve şerefiyle oynamak onu toplum nazarında küçük düşürmek, ona herhangi bir şekilde zarar vermek kastıyla gıybet etmek ise, külliyen haramdır. Ve Allah'ın yasakladığı gıybet budur. Başkasına şirin gözükmek için bu vebali alıp, cehennemi boylamaya değer mi?