Erkan Zengin, Hürriyet Güçer, Chikeluba Ofoedu, Bruno FerreiraMombraRosa, Jerry Akaminko, Uğur İnceman, Bilal Aziz Özer transfer edildi. Nöbetçi Golcü Semih ile Trabzonspor'un genç yıldızı Ramazan Övünç ve Fenerbahçe'nin milli stoperi Hakan Çinemre yolda. Takımda Boffen, Ahmet Kamil Çörekçi, Kaan Kanak, Axel Meye gibi yıldızlarda yeni sezonda ES ES'te sahne olacak. Kadroda Dorukhan, Ömer Faruk Canbirdi, Fevzi Yıldırım, Murat Uçar gibi süper lig deneyimi yaşamış futbolcularda var. Başkan Halil Ünal futbolu gerçekten iyi biliyor. Yaptığı transferlerle PTT 1. Ligi değil, süper lig kadrosu oluşturdu. İki ay önce ES ES süper ligden düştüğü için kahrolan taraftarın, ard arda yapılan transferlerle yüzü gülmeye başladı. Taraftar umutlu ve mutlu. Herkes yeni sezonun başlamasını büyük heyecanla bekliyor. Süper Lig'deki büyük gelirlerin olmaması ve sırtlarında 150 milyon lira borç yükü olmasına rağmen, büyük özveriyle PTT 1. Lig'de şampiyonluğa oynayacak kadroyu oluşturan Halil Ünal ve arkadaşları alkışı hak ediyor. Eskişehirli işadamları loca, büyük taraftar kombine alarak ESES'e destek olmalı.

--------------------------------------------------------------------------

NOSTALJİ

DÜNYANIN EN BÜYÜK ORKESTRASINI YÖNETEN ADAM

O bir Efsane. O tek bir el hareketiyle bütün tribüne aynı anda ayağa kaldıran Lider. O sessizliğin içinden büyük tezahüratlar yaratan gerçek bir Kral.

AMİGOLUK ARKADAŞLIKTIR

Bugünkü Nostalji Köşesini 1965-1970 yılları arasında Eskişehirspor'un her maçında büyük taraftarı orkestra şefi gibi yöneten Amigo Orhan'a ayırdım. 1936 Oklubalı Köyü doğumlu olan Amigo Orhan (Erpek) DSİ'de memur olarak çalışırken, bir yanda da Eskişehirspor'un şaşalı dönemine damgasını vurdu. O yıllarda ben dünyada değildim. Rahmetli babamdan Amigo Orhan'ı çok dinledim. O dönemi yaşayan büyüklerimizin anılarından ve Hayat Dergisi'nin 1969 Mayıs sayısında onun ile ilgili yazılmış yazıdan derleme yaparak, Tribün efsanesi Amigo Orhan'ı özellikle o günleri görmeyen Eskişehirspor taraftarlarına anlatmaya çalışacağım. 'Amigoluk', İspanyolca bir kelimedir. Türkçe karşılığı ise 'Arkadaşlık'tır.

KIRMIZI KAZAKLI GENÇ

O yıllarda ES ES taraftarı maçın başlamasına 10 dakika kalana kadar sessiz otururdu. Kırmızı Kazaklı genç sahaya çıkınca Stad bir anda bayram yerine döner. Havai fişekler atılır, sirenler çalardı. 20 bin kişi hep bir ağızdan 'Orhan Orhan' diye tempo tutardı.Kırmızı kazaklı genç, saha içinde bir tur atıp, tribünleri selamladıktan sonra, tam santra yuvarlağına gelip dururdu. Ve. Onun bir el kaldırmasıyla birlikte, o korkunç gürültü bıçak gibi kesilirdi.

BİR BABA HİNDİ

Dünyanın en büyük korosu, maestro Amigo Orhan yönetiminde gösterisine başlardı.Amigo Orhan, kollarını önce iki yana açıp, bütün tribünlere söyle bir baktıktan sonra, dizlerini kırıp, çömelirdi. Kollarını göğsünün üzerinde kavuştururdu. Ellerini yumruk yapar, sol dizi tam yere değmek üzereyken, birden kollarını açarak havaya fırlardı. 'Bir baba hindi' diye haykırarak fırlardı. Stadı dolduran 20 bin kişi gırtlaklarını yırtarcasına 'Heyy Allah!' diye haykırırdı. Aynı hareketi birkaç defa üst üste tekrarlardı. Her seferinde Amigo Orhan ayağa fırlarken, Eskişehirsporlu taraftarların 'Heyy Allah!' diye haykırışları yeri göğü inletirdi. Daha sonra Orhan sağ elini, sert hareketlerle sağa sola sallamasıyla, korosu da tempoyu değiştirirdi.

ŞİMŞEK GİBİ SAHAYA FIRLARDI

Simdi bütün Stad 'ES-ES-ESKİ-Kİ-Kİ-ESKİ ESKİ ES!' diye haykırırdı. Orhan yeni bir el hareketi daha yapar ve bu defa seyirciler, 'Hop-hop-hop! Güm-güm-güm! Kırmızı Şimsek, hey-hey-hey!' diye haykırmaya başlardı. Tam bu sırada Kırmızı-Siyah formalı Eskişehirspor on biri, Şimsek gibi sahaya fırlardı. Eskişehir'in Atatürk Stadı'nda Eskişehirspor'un oynadığı her maçtan önce, bu program uygulanır. Yalnız Eskişehir'de değil, Kırmızı-Siyahlı Takımın her gittiği şehre göç eden taraftarlar, Amigo Orhan'ın idaresinde bu değişmeyen programı uygularlar.

SEYİRCİYE KÜFRETTİRMEZDİ

Amigo Orhan küfrettirmezdi. Fair Play ruhuna sahip birisiydi. 7'den 70'e herkes tribüne gelirdi. O yıllara ait tribün fotoğraflarında ak saçlı nine ve dedelerinde maça geldiği görülüyor. İstanbul Basını Amigo Orhan'ı , 'Dünyanın en büyük orkestrasını yöneten adam' olarak göstermişti.

KUVAYİ MİLLİYE RUHU

Orhan Erpek 2011 yılında Türkiye Futbol Federasyonu İnternet Sitesi'ne yaptığı röportajda 'İstanbul'un hegemonyasını sarsmak, Eskişehir'i Türkiye'ye tanıtmak için, şehir sevgisinden ve halkın spora yatkınlığından yola çıkarak bu işi organize ettik. Bütün şehir Eskişehirspor'la ilgileniyordu. Hep birlikte hareket edersek, buradan büyük bir gücün doğacağını düşünerek kollarımızı sıvadık. Bütün şehir bu organizasyona tüm varlığı ve gücüyle iştirak etti. Zengini, fakiri, kapitalisti, işçisi, sağcısı, solcusuyla tam bir kenetlenme oldu. Bizim kuşak Kuvayi Milliye ruhunun son kuşağıdır ve oradan da gelen ruhla, hepimiz Eskişehir için mücadele ettik. Bu sportif bir isyan, bir başkaldırı hareketiydi. Tek amaç Eskişehir'di. Ve hegemonyayı sarstık. Amacımıza ulaşmakta yüzde 95 başarılı olduk. İki kupa aldık, üçüncü kupayı da son anda kaybettik' dedi.

EKONOMİYİ CANLANDIRDIK

Erpek röportajda şu ifadeleri kullandı; 'Bizim zamanımızda taraftar sayısında tahdit yoktu. Minimum 10 bin kişi giderdik. Bu hem iç turizmi hem de ekonomiyi canlandırıyordu. Deplasmanlara gittiğimizde, konser vermeye gelmiş ekipler gibi karşılanırdık. Bugünkü gibi toplu küfür ve şiddet yoktu. Organizasyon süperdi, tek ses, tek nefes bir tezahürat var. Dolayısıyla rakip takımların taraftarları da bizi hayranlıkla izlerdi. Taraftar açısından bakıldığında galibiyetten, mağlubiyetten önemli olan şey karnaval havasıdır. Önemli olan o tribünlerde eğlenebilmektir. Yenen, yenilene takılır, hep birlikte güler, eğlenir insanlar. Deşarj olmak, küfretmek demek değildir ki. Esas deşarj olmak eğlenmek, güzel vakit geçirmektir. Kavga ederek deşarj olamazsınız. Önemli olan 90 dakika dünya telaşından kopup eğlenmektir. İçinden sevgiyi çıkartırsanız, geride spor kalmaz.'

----------------------------------------------

FOTO ŞAKA

Eskişehirspor Teknik Direktörü Alpay Özalan: PTT 1. Ligde bu transferleri yapan Halil Başkan Süper Ligde kim bilir ne yıldızları alır? Halil Başkan sayesinde bende kariyer yaparım.

Eskişehirspor Başkanı Halil Ünal: Alpay ile bu ligden çıkarız. Süper Ligde 'Fatih Terim'i mi yoksa Şenol Güneş'imi takımın başına getireyim' diye düşünüyorum.