25 Temmuzda bambaşka olaylar yaşandı ve bu ekonomi, siyaset ve diğer somut çok önemli konularla birlikte eğitimi de epey etkiledi. Okulların kapanması ve eğitim camiasından uzaklaştırmalarla beraber yapılan sınavlar da ayrıca bu durumdan etkilendi. TEOG sınavı yapıldı ve sonuçlara göre tercihler de yapılıyor. Değişiklikler söz konusu. Buna göre, TEOG kapsamında 15 Temmuz'da başlayan ve 25 Temmuz'da sona ereceği duyurulan tercih başvuruları, 29 Temmuz'a uzatıldı. Tercih işlemleri tamamlandıktan sonra 8 Ağustos'ta sona erecek yerleştirme sonuçlarının ilan tarihi ise 12 Ağustos'a çekildi.

Yeni takvime göre, boş kontenjanlar 15 Ağustos'ta ilan edilecek. Yerleştirmeye esas 1. nakil tercih başvuruları, 15-19 Ağustos, ikinci nakil başvuruları 22-26 Ağustos'ta, 3. nakil başvuruları 29 Ağustos-2 Eylül tarihlerinde yapılacak.
Kafa karışıklığı olabilir ve oluyor da ancak bu sıra dışı durumda yetkililer kontrolün ellerinde olduğunu ve mağdur edilen kimse olmayacağını iletiyorlar. Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen ile bir kaç gün önce telefonda konuştum ve tarih değişikliklerini ve tercihlerin yapılma şeklini izah etti. İleri alınan tarihler ve özel okullara yapılan tercihlerin devlet okulları için de yapılabilmesi durumunu bu durumda her şeyi kolaylaştıracak bir önlem olarak yeterli olacağını söyledi ve velilere tedirgin olmamalarını ve kapatılan okullardaki öğrencilerin ve bu yıl oralara tercih yapmış olanların devlete nakil ve tercih değişikliğiyle mağduriyet yaşanmayacağını belirtti.

Ayrıca gerekli konularda yaşanan sorunlar ve kafa karışıklıkları ile ilgili Bakanlığın bir sisteminde bulunuyor. Bakanlığın TEOG tercih danışmanlığı hizmeti bu süre içerisinde devam edecek. Öğrenci ve ailelerine rehberlik ve danışmanlık hizmeti sunmak üzere oluşturulan 3 bin 596 Tercih Danışmanlığı Komisyonunda, rehberlik ile tercih konusunda donanımlı öğretmen ve yöneticilerden oluşan tercih danışmanları hizmet vermeye devam edecek.

Tercih danışmanları tarafından, üst öğrenim kurumlarının seçiminde göz önünde tutulması gerekenler, kontenjanlar ve okulun yüzdelik dilimleri, öğrencinin ilgi ve yeteneğinin alan seçimindeki önemi, tercih edilmesi düşünülen okulların önceden ziyaret etmenin önemi, okulların ulaşım, barınma imkanları ve fiziki şartları, kılavuzda yer alan özel şartlara dikkat edilmesi, yükseköğretime geçişteki başarı durumu gibi konularda bilgi veriliyor.

Komisyonlar, öğrenci ve velilerin kolay ulaşabileceği okul, çay bahçeleri, alışveriş merkezleri gibi halka açık yerlerde hizmet veriyor. Komisyonlara ilişkin bilgiler il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri ve mezun olunan okullardan öğrenilebiliyor.

TEOG sınavındaki sorunlar ve genel tercih danışmanlıkları giderilmeye çalışılacak ancak yetkililer ve veliler öğrencileri daha fazla tedirgin etmemeli. Sınav stresini ardından kendi ailesi ve devleti tarafından iyiden iyiye mağdur edilen çocuklar olmamalı ki zaten olmayacaktır da. Basın, eğitimciler ve aileler yetkililerle iletişimde olmalı ve bu konuda, eğitimle ilgili konuda siyaset üstü tavırlarla konular masaya yatırılıp halledilmeli. Yetkililere ve ailelere çocukları kucaklayarak adımlar atmalarını hatırlatarak tüm TEOG kahramanlarına iyi çalışmalar ve başarılar diliyorum.