Sendikanın herhangi bir konfederasyona bağlı olmadığını ifade eden Yumrukaya, “Bağımsız bir sendikayız. 2017’de Ankara’daki arkadaşlarımız tarafından kuruluyor. Bir kapatma davası oluyor, emekliler idi, emeklilerin sendikası oluyor. Davalar sürüyor yine kapatma davası açtılar bize ama biz onlara çok aldırmıyoruz mücadelemize devam ediyor. Eskişehir’de de Kasım 2022’de başladık biz bu işe. Baktık durum kötüye gidiyor… Kafa yorduk bu işe” dedi. Grev haklarının olmamasına rağmen yaptırım güçlerinin olduğunu söyleyen Yumrukaya, “16 milyon emekliyiz. Gerçek anlamda örgütlendiğimiz zaman ciddi bir yaptırım gücü ortaya çıkıyor ama bu seçimlerde gördük ki en iyi yaptırım gücünü sandıkta kullanıyor emekli” diye konuştu.

Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı

SEFALETTE 10’UNCU ÜLKEYİZ

Emeklilerin neden geçinemez hale geldiğini anlatan Yumrukaya, “Esas sorun enflasyon. Emekliye bugün 35 bin lira da verseniz yine yetmez çünkü enflasyon her ay artıyor. TÜİK ve ENAG’ın açıkladığı enflasyon arasında çok büyük bir fark var. Enflasyon bir yandan da gizli vergi gibi bir şey. Enflasyonu düşüremediğiniz sürece işler zor yoluna girer. TÜİK üzerine çalışılması lazım. Esas mesele alım gücümüz yok. Türkiye’de halkın yüzde 40’ı gelirin yüzde 16.5’ini en zengin kesim ise yüzde 47’sini alıyor gelirin. Dünyada ülkeleri sıralamasında 160 ülke arasında sefalet çeken 10’uncu ülkeyiz. Bizim sokaktaki açıklamamızı gören emekliler kendi halini görüyor. Biz eylemlerimizi artıracağız” diye konuştu.

HER PARTİDEN ÜYEMİZ VAR

Emeklilerin 20 seneyi aşkın süre içerisinde AK Parti iktidarının kendilerini yoksullaştırdığını artık gördüğünü vurgulayan Şanlı, “Bunu artık kabullenmiyoruz. Kamuoyunda yarattığımız etki ve verdiğimiz güven, yaptığımız çalışmaları gördükleri için emekliler sendikamıza üye olmaya başladılar. Başka sendikalar da var ama biz mücadeleyi büyütmek istediğimiz için yeni bir sendika kurduk. Emeklilerin kendi haklarına sahip çıkmasıyla birlikte siyaseten de fırsatçılık yaratıp bir şeyler edinmeye çalışanlar da oldu. Emekliler örgütlenip Türkiye kamuoyuna oturunca emekliler partisi bile kuruldu iki tane ama şunu biz biliyoruz; emekliler aşağıdan yukarıya doğru örgütlenmediği sürece bir partileşme sürecinin güdük kalacağını ve sonuçta başarılı olmayacağını bildiğimiz için pek umursamadık zaten onlar da hiç alanlarda görülmediler. Bizim amacımız siyasal değil sonuçta emeklilerin partisi diye bir parti bizce çok gerçekçi görülmüyor. Bizim sendikamız bütün kesimlerden emekli olan insanları kapsıyor ve hiçbir ayrım yapmıyor. Her partiden sendikamıza üye olan insanlar var. Emekliler artık kendileri örgütlenme ihtiyacı duyuyor. Zaten ülkemizde emekliler insanca yaşayacak bir aylık gelire sahip olmadığı sürece hiçbir kesim insanca yaşayamaz” dedi.

Muhabir: Eray Çankaya