Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) bünyesinde bulunan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından 'Tarla Günü' etkinliği enstitüde gerçekleştirildi. Programa Vali Yardımcısı Salih Altun, Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, İl Tarım Ender Muhammed Gümüş, Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı. Etkinlikte enstitü tarafından geliştirilen çeşitlerin, yeni teknolojilerin ve yürütülmekte olan diğer araştırma ve geliştirme çalışmalarının tanıtımı yapıldı.

YETER Kİ ÜRETMEK İSTEYİN!

Programda konuşan Vali Yardımcısı Salih Altun, günümüzde buğdayın bir kurşun kadar değerli olduğunu söyledi. Altun, 'Şu anda dünyanın gittiği yere baktığımızda, söylemlere baktığımızda gıda güvenliği ulusal güvenliğin en önemli parçası olduğunu söylememe gerek yok. Biz sonuna kadar devlet politikamızı illerde ve ilçelerde en güzel şekilde uygulamak için gayret gösteriyoruz. Bu gayrette ticaret odalarımızın, sanayi odalarımızın, ziraat odalarımızın, sivil toplum örgütlerimizin, il tarım müdürlüklerimizin, araştırma enstitülerimizin rolü büyük' dedi. Çiftçilere seslenen Altun, 'Ancak biz ne yaparsak yapalım değerli Türk çiftçisi size sesleniyorum; biz teknik direktörüz. Sahada oynayan sizsiniz. Tarım Bakanlığı'mızın muhteşem destekleri var. Siz yeter ki üretmek isteyin. Yeter ki çalışmak isteyin. Önünüzdeki bütün engelleri kaldıracak güce sahibiz. Eskişehirimiz de her bakımdan Türkiye'de ilk 10 ilden birisi. Tarım anlamında da yine ilk 10 ilden birisi olduğunu duymak bilmek bizi çok mutlu etti. İnşallah ilk 5'e sonra ilk 3'e sonra da lider olmamamız için hiçbir neden yok diye düşünüyorum. Benim de telefonum, yüreğim, sosyal medya hesaplarım 24 saat size açık. Yeter ki siz gelin, başımızın üstünde yeriniz var' şeklinde konuştu.
ÜLKENİN KALKINMASINA BÜYÜK KATKI
Yerli ve milli tohum yetiştirmeye devam ettiklerini kaydeden Tarla Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Suat Yılmaz, 'Biz enstitülerimizle çok övünüyoruz. Çünkü enstitüdeki uzman arkadaşlarımız öyle kısa vadede çalışmalara imza atmıyorlar. Onlar 10, 20, 30 yıl sonra sonuçlarını alabileceğimiz bilimsel temel çalışmalara imza atıyorlar. Çeşitler hem bitkisel üretimde hem de hayvansal üretimde ülkemizin kalkınmasına, gıda sektörüne ham madde, bütün canlıların beslenmesinde temel teşkil edecek çalışmalara imza atıyorlar. Bu çalışmalar çok kıymetli, yoğun emek ve sabır isteyen çalışmalar. Her şeyden önemlisi de arazide alın teri, bilimsel olarak da beyin teri akıtarak oluşmaktadır' ifadelerini kullandı.
4 MİLYON TL'LİK BUĞDAY PROJESİ
Konuşmasına yeni projelerini müjdeleyerek başlayan İl Tarım Ender Muhammed Gümüş, 'Çiftçimize öncelikli olarak ekilmeyen tarım arazileri başta olmak üzere tohumluğunun 4'te biri fiyatına, yani yüzde 25'ini çiftçimiz verecek, yüzde 50'sini bakanlığımız katkılı, yüzde 25'i Sayın Valimizin destekleriyle dörtte bir fiyatına buğday tohumunu ve bu tohum da yine Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüzce geliştirilen çeşitler olacak. Buğday tohumu tedariki için proje yaptık. 4 milyon TL bütçeli projemizle çiftçilerimize 4'te 1 fiyatına buğday tohumunu bu sene inşallah teslim edeceğiz' dedi. Çiftçiye verilen desteklerden bahseden Gümüş, 'Eskişehir'de son 10 yılda sadece bitkisel üretim anlamında çiftçilere vermiş olduğumuz destek 1,4 milyar TL. Sadece fark ödemesi desteği olarak ödediğimiz destek ise 313 milyon TL olarak gerçekleşti. Yeter ki çiftçimiz üretsin yeter ki çiftçimiz alın terinin karşılığını alsın' diye konuştu.
177 ÇEŞİT TESCİL ETTİRİLDİ
Enstitünün çalışmalarından bahseden Enstitü Müdürü Dr. Sabri Çakır da, 'Enstitümüzün yürüttüğü en önemli faaliyetlerden olan ve 97 yıldır devam eden çeşit geliştirme çalışmaları kapsamında günümüze kadar serin iklim tahılları, yemeklik tane baklagiller, yağlı tohumlu bitkiler, tıbbi aromatik bitkiler, çayır mera ve yem bitkileri ve bazı sebze türlerinde toplamda 177 adet çeşit tescil ettirilerek ülkemiz tarımının hizmetine sunulmuştur' ifadelerini kullandı. Çakır, enstitü tarafından geliştirilen Çiftçi, Nihatbey, Borsa 20, Kanatlı, Ramisbey, Karaduman, Gündoğan, Karabey adlı ürünler hakkında bilgi verdi. Konuşmaların ardından ürünlerin tanıtıldığı stantlar gezildi.

Editör: TE Bilisim