Büyükşehir Belediyesi Eylül ayı meclis toplantısı ve ESKİ Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı Yılmaz Büyükerşen başkanlığında Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Kültür Sarayı'nda (Opera Binası) gerçekleştirildi. 32 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, ilerleyen dakikalarda Olağanüstü ESKİ Genel Kurul Toplantısı olması nedeniyle 10 ve 11'inci maddeler hariç tüm maddeler oy birliğiyle ilgili komisyonlara havale edildi. Covenant of Mayors-Belediye Başkanları Sözleşmesi konusunda Büyükerşen'e yetki verilmesi konulu 10'uncu madde ve sağlık personelleri için toplu taşıma hizmetlerinin ücretsiz olması konulu 11'inci madde oy birliğiyle kabul edildi. Bir sonraki meclis toplantısının 11 Eylül Cuma günü olmasına karar verildi.
ŞEHİR MİLLİYETÇİLİĞİ OLMASI LAZIM
Daha sonra Olağanüstü ESKİ Genel Kurulu'na geçildi. Sakarbaşı kaynaklarından Eskişehir iline içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanmasıyla ilgili protokol ve Kalabak Suyu ile ilgili yaşanan sıkıntının gündem olduğu toplantıda, Başkan Büyükerşen öncelikle Kalabak Suyu'nun şehre nasıl kazandırıldığı konusunda bilgi verdi. Gelmiş geçmiş tüm ESKİ Genel Müdürlerine teşekkür eden Büyükerşen, 'Çok ciddi mücadele verildi Kalabak konusunda hala da veriliyor. Her beş senede bir aşağı yukarı biz büyük kuruluşlarla dolaylı veya açık rekabet ederiz. Mücadele ederiz. Sattırdı, sattırmadı ama şehir o kadar büyüdü ki artık hepsine hakim olabilmem mümkün değil. Biraz da şehir milliyetçiliği olması lazım bu şehirde yaşayan insanlarda. Kendi malını tercih etmesi lazım' ifadelerini kullandı.
KAÇINIZ DAMACANALARIN TARİHİNE BAKTI?
Başkan Büyükerşen salondakilere bir soru sormak ve bu soruya samimi bir şekilde cevap verilmesini istedi. Büyükerşen, 'İçinizde kaç kişi elinde bu bizim 12 litrelik damacanaların alıp da bu hangi tarihte üretilmiş diye baktınız mı? Varsa bir kişi söylesin. Ben bakmadım' dedi. Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Akgün'ün 'Siz bakacaksınız' ifadelerine, Büyükerşen, 'O zaman gel seni Genel Müdür yapayım ESKİ'ye' yanıtını verdi.
GEÇEN SENE 179 BİN TANE
DAMACANA DEĞİŞTİRİLDİ
ESKİ Genel Müdürlüğüne vekaleten atanan Ahmet Şekerci, süreç hakkında bilgi verdi. Şekerci, 'Bu süreç başladıktan sonra hem Valiliğimiz hem Büyükşehir Belediye Başkanımız bir soruşturma başlatmış durumda. Soruşturma süreci devam ediyor. Biz bu sorunu en kısa sürede halletmek için bütün arkadaşlarımızla var gücümüzle çalışıyoruz. Sadece geçen sene 179 bin tane damacana değiştirildi. Bu şekilde yenilenmeye devam ediyor. Bu sene de bu süreçle birlikte ciddi miktarda süresi geçmiş olan damacanalarımızım geri dönüşüme aktarımları devam ediyor. Her geçen gün yeni damacanalar kazanılmakta. Günlük damacana toplaması bugün yüzde 50'lere inmiş durumda. Böylelikle en kısa zamanda eski damacanalar zaten ortadan kalkacak yeni damacanalar sürekli alımı söz konusuydu, yeni alımla birlikte bu damacanaları yenilemiş olacağız' ifadelerini kullandı.
30 YILDA ÖDENECEK
Kente içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanmasıyla ilgili protokol ile ilgili konuşan Büyükerşen, çok kez yetkililere yazı yazdığını, ancak bunun bir karşılığı olmadığını söyledi. Son olarak tekrar ilgililere etkili bir yazı yazdığını belirten Büyükerşen, 'Bu sefer demişler ki Hoca haklı. Alalım programa. Gerekirse finansmansa finansman da buluruz. Nasıl buluruz, Eskişehir Belediyesiyle ilgili bir anlaşma yaparız. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden taksit taksit alınacak. Biz kabul edeceğiz, yap sen bu projeyi, yatırım programına da sok, biz de peyderpey belediye olarak bu parayı ödeyelim. 30 yılda ödenecek. İki büyük yatırımı var Eskişehir'in. Birisi Kuzey ve Güney Çevreyolları. İkincisi de Eskişehir'in önümüzdeki 30-40 yıllık su ihtiyacı. Bunu hangi hükümet olursa olsun yapmak zorundadır. Kimleri milletvekili seçtiysek bunları kovalamak zorundadırlar. Bunların takip edilmesinde Eskişehir'in belediyesi, vilayeti, partileri el birliğiyle yapabilirler. Şimdi imzalayacağımız protokol meclisten yetki protokolüdür' dedi. ESKİ gündemindeki maddenin Kadir Bıyık ve Mustafa Ünal'ın ret oyu vermesi sonucu oy çokluğuyla kabul edildi. HM
Editör: TE Bilisim