Erzincan'da deprem paniği Erzincan'da deprem paniği

Başvuru sonucunda tura katılma hakkı elde eden gençler, 1 Temmuz 2024 ile 30 Eylül 2025 tarihleri arasında, 30 gün boyunca trenle Avrupa'nın birçok kentini ücretsiz dolaşabilecekler.

Katılımcılar, gittikleri ülkelerde toplu taşıma, kültürel etkinlikler, konaklama, yemek, spor ve diğer alanlarda 40 binden fazla indirim olanağı sunan bir indirim kartına da sahip olacaklar.

Kimler Başvurabilecek ve Nasıl Yapılacak?

Başvurular, "Avrupa Gençlik Portalı" (European Youth Portal) üzerinden yapılabilecek. AB ile ilgili altı sorunun bulunduğu bir testi yanıtlayan gençler, başvuru hakkı elde edecekler. Türkiye, İzlanda, Lihtenştayn, Kuzey Makedonya, Norveç, Sırbistan vatandaşları da dahil olmak üzere, 1 Temmuz 2005 - 30 Haziran 2006 tarihleri arasında doğan gençler başvurabilecekler.

Başvuruda başarı elde eden gençler, tek başlarına seyahat etme seçeneğinin yanı sıra, dört arkadaşıyla birlikte de programa katılma şansına sahip olacaklar.

Ücretsiz Avrupa Turu: Rota ve İmkanlar

Tura katılma hakkı elde eden gençler, AB ülkelerinin tamamını içeren istedikleri rotayı belirleyebilecekler. Ayrıca, geçen yıl başlatılan Yeni Avrupa Bauhaus ilkeleri doğrultusunda AB'nin güzel, sürdürülebilir ve kapsayıcı kılan kent ve bölgelerini içeren farklı güzergahları da seçebilecekler.

Tur katılımcılarına, DiscoverEU Kültür Rotası ile UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Avrupa Kültür Başkentlerini ziyaret etme fırsatı da sunulacak.

DiscoverEU Deneyimi ve Katılımcıların Görüşleri

Daha önce Avrupa turuna katılan gençler arasında yapılan anketler, katılımcıların yüzde 72'sinin, bu seyahat ile yaşadıkları ülkeden yurtdışına ilk kez trenle seyahat ettiğini belirttiğini gösteriyor.

Gençlerin çoğuna göre bu, artan bir bağımsızlık duygusuna işaret ediyor. Ayrıca, DiscoverEU programı olmasa, böyle bir seyahat için bütçe ayırmalarının mümkün olmadığını vurguluyorlar.

AB Komisyonu, DiscoverEU deneyiminin gençlerin Avrupa tarihini ve kültürlerini daha iyi anlamalarını sağladığını ve yabancı dil becerilerini geliştirdiğini belirtiyor.

Son Başvuru Tarihi ve Detaylar

Trenle ücretsiz Avrupa turuna başvurular, 30 Nisan Salı günü TSİ 13.00’te sona erecek. Detaylı bilgilere "Avrupa Gençlik Portalı" üzerinden ulaşılabilecek.

Muhabir: Merthan Süalp