Nilüfer Belediyesi ile Çalı Çevre ve Kültür Derneği (ÇEKÜDER) iş birliğiyle düzenlenen 9. Çalı Köy Filmleri Festivali, Bursa’nın Nilüfer ilçesinde başladı. Türkiye'nin ilk köy filmi olarak kabul edilen "Aysel, Bataklı Damın Kızı"nın restore edilmiş versiyonunun gösterimiyle açılan festival, üç gün boyunca zengin içerik ve etkinliklerle sinemaseverlere dolu dolu anlar yaşatacak.

Toby isimli köpek paraşütle atlayıp 330 metrede uçuş deneyimi yaşadı
Toby isimli köpek paraşütle atlayıp 330 metrede uçuş deneyimi yaşadı
İçeriği Görüntüle

Türkiye'nin dört bir yanından sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği festival, İstanbul, Ankara ve Samsun gibi büyükşehirlerden de katılımcılar ağırlıyor. Festivalin açılış töreninde Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, eşi Nuray Özdemir, Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Emre Karagöz, İYİ Parti Nilüfer İlçe Başkanı Osman Uçar, Çalı Mahalle Muhtarı Kaan Doğan ve çok sayıda yerel yönetim ve sivil toplum temsilcisi hazır bulundu.

Açılış konuşmasında, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen katılımcıların festivalin geldiği noktayı gösterdiğini belirten Başkan Özdemir, bu yıl yaşanan orman yangınları nedeniyle konserlerin iptal edildiğini ifade etti. Ayrıca festival kapsamında ilk kez düzenlenen Ulusal Disiplinlerarası Sinema Sempozyumu’nun başarılı geçtiğine dikkat çekti.

Türk sinemasının ilk köy filmi olan "Aysel, Bataklı Damın Kızı"nın, Muhsin Ertuğrul tarafından yönetildiğini hatırlatan Başkan Özdemir, senaryosunun Nazım Hikmet tarafından Bursa Cezaevi’nde yazıldığını, müziklerinin ise Cemal Reşit Rey’e ait olduğunu söyledi. Filmde Çalı’nın çocukları, gençleri ve kadınlarının figüran olarak yer almasının da ayrı bir önem taşıdığını vurguladı.

Festival programı kapsamında film gösterimlerinin yanı sıra atölyeler, yürüyüşler ve söyleşiler de düzenleniyor. Nilüfer’in Türkiye’nin ilk kamplı açık hava festivali gibi örnek bir etkinliğe ev sahipliği yapmasının gurur verici olduğunu dile getiren Başkan Özdemir, kentlerin tarih ve değerlerini korumasının önemine değindi.

ÇEKÜDER Başkanı Sadık Emre Sakin, festival hazırlıklarının bir yıl sürdüğünü ve bu yıl sempozyumun da eklenmesiyle etkinliğin kapsamının genişlediğini belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanı Güney Özkılınç ise festivalin her yıl büyüyerek devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çalı Muhtarı Kaan Doğan da orman yangınları konusunda duyarlılık çağrısında bulundu.

Festivalin açılışında restore edilmiş "Aysel, Bataklı Damın Kızı" filmi gösterildi. Film sonrası gerçekleştirilen söyleşide, filmin Türk sinema tarihindeki yeri ve restorasyon süreci ele alındı. Festivalin ilk günü, "Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri" filminin gösterimiyle sona erdi.

Festival boyunca kısa film yarışması, belgesel ve film gösterimleri, yönetmen söyleşileri ile çeşitli atölyeler sinemaseverleri bekliyor. Kısa film yarışmasına 131 eser başvurdu ve ödül töreni festivalin son gününde yapılacak.

Kaynak: İHA