ETİKETLERE YANSIDI
Piyasalara KDV indiriminin yansıdığını belirten Birsen, 'Temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV oranları yüzde 1'e düşürüldü. Dolayısıyla esnaf ve sanatkarlarımız da daha önce almış oldukları yüzde 8'lik ürünleri de tezgahında KDV indirimini yaparak devletten yüzde 7'lik KDV alacağına dönüştü. Bundan sonra alacağımız yüzde 1 KDV'li ürünlerin KDV'sinden de o alacaklarımızı düşerek devlet elimizde olan stok ürünün KDV ödemesini bize yapmış olacak. Piyasalar da pazartesi gününden itibaren KDV indirimleri görülmeye başladı. Etiketler ona göre ayarlanmaya başlandı. Örneğin 100 liralık bir mal 93 lira olacak' diye konuştu.
HALKIMIZ İÇİN YETERLİ DEĞİL
'Bu düşüşler halkımız için yeterli değil' diyen Birsen,'Alım gücünün daha da çok artması esnaf ve sanatkarın işini artıracağından üretici firmaların da mutlaka buna bir katkıda bulunması gerekir. Bu süreci ancak birlik ve beraberlik içinde atlatabiliriz. Bazı firmalar bunu fırsata çevirerek enflasyonu ve enerji fiyatlarındaki artışları göz önünde bulundurarak alabildiğine her gün zam yapmaya devam ediyorlar. Enflasyonun bir an önce durdurulması, piyasalardaki denetimlerin artırılarak fahiş fiyat uygulayan firmaların denetlenmesi lazım. Şu anda serbest piyasa ekonomisinin tabiri caizse Türkiye'de çivisi çıktı. Halkımızdan haksız kazanç elde etmek doğru değil' şeklinde konuştu.
ESNAF ENERJİYE İNDİRİM BEKLİYOR
Birsen sözlerine şu şekilde devam etti: 'Biz esnaf ve sanatkarlarımızın girdilerinin de aşağı çekilmesi için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Enerji fiyatlarında hem doğalgazda hem elektrikte birtakım indirimler bekliyoruz. Esnafın buna yönelik beklentisi var. Bütün girdilerin başı petrol. Hem benzine hem mazota yapılan tüm zamlar, piyasaya zam olarak yansıyor. Bunun da bir an önce gözden geçirilmesi gerekiyor. Bu zamların da durdurulması lazım. Ulaşım sektöründeki zamlar bu sektörde çalışanları çok zorluyor.' MELTEM KARAKAŞ KAYA
Muhabir: TE Bilisim