Gazi Çelik kimdir? Sizi kısaca tanıyalım. (RENKLİ KUTU İÇİNDE VERELİM)

Eskişehir'de doğdum. 28 yıldan beri gayrimenkul piyasasında mücadele ediyorum. Emlakçılar Odasının ilk kurucusuyum. Esnaf Odalar Birliği ve Türkiye Emlak Müşavirleri Odası yönetim kurulu üyesiyim. 2001 yılında odayı kurdum. 2001 yılından beri oda başkanlığı yapıyorum.

Emlakçıların en büyük sorunları nelerdir?

Eskişehir'de ve Türkiye'deki bütün emlakçıların sorunu bizlerin ayakçı olarak tabir ettiğimiz insanlar var. Apartman kapıcısı bile daire satmaya kalkışıyor veya herhangi bir esnafın camına satılık ilanlarını yapıştırılıyor. Bunlarla mücadele ediyoruz. Bunun nedenleri emlakçıların bir kanununun olmaması. Yani bu meslekle ilgili herhangi bir kanun çıkmadı. Bundan dolayı da her önüne gelen bu mesleği yapmaya çalışıyor. Bunlarla nasıl mücadele ediyoruz? Ofisine birkaç tane satılık ilan yapıştıranı, kaçak işlem yapmak isteyeni, vergi dairesi mükellefi olmayan, ruhsatı olmayanı ve bizim kurslarımıza katılmayanı tespit ederek yasal yollara başvuruyoruz. Ruhsatı yoksa belediyelere, vergi kaydı yoksa vergi dairlerine bildirerek bunların kapatılmasını sağlıyoruz. Burada amacımız vatandaşların dolandırılmaması ve işi ehli esnafların karalanmaması bakımından bu işlerle mücadele ediyoruz.

Yakın bir zamanda gerçekleştireceğiniz bir proje var mı?

Birkaç yıldır uğraştığımız bir projemiz var. Emlak ve emlak müşavirliği diye kanun tasarısı hazırladık ve bunu meclisin gündemine getirdik. Sayın Cumhurbaşkanı ile de randevu aldık ve en kısa zamanda kendisiyle bu kanun hakkında görüşeceğiz. Şuan mevcut olan meslektaşlarımızın ve tüketicilerin hakkını tam anlamıyla savunabilmek için devletin de vergi kaybını önlemek için bunu acil çıkartmak istiyoruz. Meslektaşlarımızın çıkacak kanun altında sorumlu olmalarını istiyoruz. LİKAP'lar gibi sorumluluk almalarını istiyoruz. Her önünde gelenin bu işi yapmamaları için zorunluluklar getiriyoruz.

2015 yılında art arda yapılan genel seçimler sektörü nasıl etkiledi?

Bizim sektörümüz pazarlama sektörü. Pazarlamanın canlı olabilmesi için istikrar şart. İki seçim geçirdik, son zamanlarda etrafımızda yaşanan olaylar var. Bundan dolayı insanlar tedirgin. Bankaların faiz oranları yüksek. 0.67'lerde insanlar faiz kullandı şuanda 1.20'lerde. Bu nedenle vatandaş şuan beklenti içerisinde. Acaba bölgemizde daha büyük savaşlar mı çıkar? Ne olur gibi insanlar beklenti içinde. Ama acil ihtiyacı olanlar yatırımlarını yapmak istiyorlar. Bu dönemde gayrimenkule yatırım yapmanın tam zamanı. Neden tam zamanı? İşlerin durgun olduğu zaman gayrimenkule yatırım yapacaklar daha karlı olur. Çünkü alıcı az olduğundan dolayı bütçesine göre güzel hesabını yaparak yatırım yapacak insanın karlı olacağını düşünüyorum.

ESKİŞEHİR GAYRİMENKUL YTIRIMINDA TERCİH EDİLİYOR

Eskişehir'de gayrimenkul yatırımı nasıl?

Eskişehir az göç almasına rağmen tercih edilen şehirlerden bir tanesi. 5-6 yıldan beri apartlarda bir artış oldu. Diğer illerden yatırım yapan insanlar oldu. Hala da devam ediyor. Bunlar Eskişehir açısından da iyi oldu. Eskişehir bir üniversite kenti. Çocukların ihtiyaçları doğrultusunda binalar yapılıyor.

Eskişehir ulaşım olarak tam ortada bir yer. Batı'ya en yakın bir il. YHT var. Birçok ile gidiyor kavşak noktası. Yapılan araştırmalarda da yaşanılabilir illerin başında geliyor. Kültür seviyesi yüksek, herkes barınabiliyor. Sanayimiz genç. Bu nedenle yatırımcılar Eskişehir'e geliyor. Bu nedenle gayrimenkul yatırımları iyi ve tercih ediliyor.

Eskişehir'de gayrimenkullerin değerini arttıran en büyük etkenler nelerdir?

Bunun en büyük sebebi arsa payı. İnşaat gayrimenkul bileşimlerinde fiyatlara en çok katkısı olan arsa payıdır. Bunun nedeni Eskişehir'de yaklaşık 15-20 yıldan beri doğru dürüst imarlı arsa üretilmedi. Ufak tefek yerler haricinde. Batıkent açılalı bile 20 sene olmuş. Eskişehir bunu neden açamıyor? Belediye ile meclis üyeleri arasında sürekli bir uyumsuzluk oldu. Belediye başkanı A partisinde meclis üyeleri B partisinde oldu. Bu nedenle belediyeler doğru dürüst çalışamadı, üretemediler. Birinin ak dediğine diğeri kara dedi. Üretim olmadı. Arsa üretiminde Eskişehir geç kaldı. Eskişehir'i açabilirlerdi. Biraz sağa sola da açılsa çarşı merkezleri de çoğalır, arsa ve daire fiyatlarını düşürürdü. Mesela tramvayın gittiği yerler değer kazandı. Vatandaşlar bir tramvaya 2 liraya biniyorlar hemen merkezde oluyorlar. Biz imarlı arsaların üretilmesiyle çarşı merkezinin birden fazla olması ve oralardaki insanların ihtiyaçların karşılanması gerekir.

ACİL ÇEVREYOLU YAPILMALI

Eskişehir'in eksiklikleri nelerdir?

Resmi kurumların çarşı merkezlerinden kaldırılması gerekir. Emniyet Müdürlüğü, Orman Bölge Müdürlüğü, okullar tek bir yerde toplanmış halde. Bu da trafik sıkıntısını beraberinde getiriyor. Eskişehir'e çok acilen çevreyolu lazım. Şuandaki mevcut çevreyolu bize çare değil. Bugün fabrikalar bölgesinde saat 17.00-17.30'da trafik kilitleniyor. Biz de diyoruz ki Eskişehir'in doğusunda bulunan Kanlıpınar'dan daha Eskişehir'e inmeden Bursa yoluna 4-5 şeritli bir yol verilmeli. Bursa tarafından ve Sultandere tarafından gelene acil çevreyolu şart. Şuan ki mevcut olan çevreyolu bize kafi değil. Eskişehir milletvekillerine de seslenmiş oluyoruz. Çevreyolu acilen yapılmalı.

Ev alacaklara ne gibi önerilerde bulunuyorsunuz?

Gayrimenkul alacak insanlar kredi kullanıyorlar. Kredi kullanacak insanlara ben şunu tavsiye ediyorum: Hesaplarını ve bütçelerini iyi yapmaları gerekir. Kredi aldıktan sonra ödemesi çok önemlidir. Kredi alırken kendilerinin geçimlerinden sonra ödeyecekleri miktarı iyi hesap etmeleri gerekir.

Ekspertlerin ev için fiyatı düşük vermesinin nedeni nedir?

Ekspertler o anki gayrimenkullerin arsa değerini ve üretim fiyatlarını tespit ediyorlar. Kredi çeken insanlar da satın aldıkları fiyatı hesapladıkları için ellerinde yüzde 20 gibi bir yanılma oluyor. Bugün 300 bin liraya ev alacaksa ekspertler bunu 350 bin lira göstersin şeklinde yanılıyorlar. Ekspert hesaplarken projedeki metrekareye göre hesaplar.

Eskişehir Ticaret Odası'nın Fuar ve Kongre Merkezi ihalesine Eskişehirli firmaların katılmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu ihaleler büyük ise büyük firmalar katılır. İstanbul'da Ankara'da buradaki müteahhitlerin 20 50 ktı büyük şirketler var. Bu güç meselesi. Eskişehir olarak her konuda zayıfız. 3-5 kişi bir araya gelip dışarıdaki firmalara kaptırmayabilirlerdi. İnşaatın metrekaresi büyükse buna da yapılacak bir şey yok.

Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Kesinlikle gayrimenkule yatırım yapacakları zaman bunu iyi araştırmaları ve gerçek gayrimenkul danışmanlarından alışveriş yapmalarını tavsiye ediyorum. Ev için değerlendirme yaparken her şeye dikkat etsinler. Ulaşımına, cephesine, merkeze, hastanelere yakınlığını gözden geçirsinler. Aynı zamanda dolandırıcılara dikkat etsinler.

Editör: TE Bilisim