Trendyol express işçileri, düşük maaşlara ve yetersiz zam teklifine karşı Eskişehir'de iş bıraktı. Trendyol'un yüzde 11'lik zam teklifinin Türkiye gerçekleriyle ve enflasyonla uyuşmadığını söyleyen işçiler, Türkiye genelinde de eylemlerinin devam edeceğini ifade ettiler. İşçiler adına kısa bir açıklama yapan Ferit Balcı, Trendyol'un Eskişehir'de paket sayısının son bir yılda yüzde 120 oranında arttığını fakat şimdiye kadar istedikleri zammı alamadıklarını belirtti.

PAKET YÜZDE 120 ARTTI

Tüm Türkiye'de eylem halinde olduklarına dikkat çeken Balcı, 'Bütün müşterilerimize olumsuz kar şartlarından dolayı kargoların iletilemediği mesajı gitse de biz şu an burada çalışmadığımız için paketler ellerine ulaşamıyor. Ana sebep budur. Bize Trendyol'un komik bir rakam olarak açıkladığı zamma tepki olarak buradayız. Bu zam bize yüzde 11 gibi komik rakam. Asgari ücrete dahi yüzde 50 zam gelmesine rağmen, TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre enflasyon yüzde 36 iken ki özel şirketlerin açıklamalarına göre yüzde 80 civarında bir enflasyon var. Bize bunlara rağmen yüzde 11 gibi komik bir rakam verdiler. Bize 5 yaş ve üzeri araçla çalışma şartı koyuyor. En az 200 bin liralık araç bu. Araçlarımızın giderleri yüzde 50'nin üzerinde zamlandı. Özellikle yedek parça, mazot, motorin çok zamlandı. Geçen yıl ocak ayındaki motorinle, bu yılın ocak ayındaki motorin arasında yüzde 250 zam var. Geçen sene 800-900 liralık yakıt harcarken, bu sene 3 bin liranın üzerinde yakıt harcıyoruz. Trendyol'un bize vaatleri vardı. Sabit maaş, belli bir paket garantisi. Bunların hepsi ortadan kalkıyor. Bizim elimize net bütün giderler çıktıktan sonra 2 bin 500 lira kalıyor. Asgari ücretin yarısı. Komik bir rakam. Bunu söylediğimizde 'Maaş neyinize yetmiyor?' gibi tepkiler alıyoruz yöneticilerden. Eskişehir'de Trendyol 2 tane şube açtı ve yüzde 120 paket sayısı arttı. Çünkü biz özverili çalışıyoruz. Trendyol burada bile yüzde 120 büyüdü. Ama bizi aşağılayıcı, alay edercesine söylemlerle karşılaşıyoruz. Bu aşağılayıcı, küçük düşürücü bir rakam. Bunu kabul etmiyoruz' diye konuştu.

'BU ZAMMI KABUL ETMİYORUZ'

Trendyol ekspres çalışanlarının taleplerini sıralayan Cem Kavruk ise şunları söyledi: 'Yapılan bu zammı kabul etmiyoruz. Derhal yönetimin bu konuda tüm bu yukarıda belirttiğimiz koşullarda göze alınarak daha iyi yaşam koşullarını sağlayacak olan yüzde 50 zammı istiyoruz. İş yükümüzü ve masraflarımızı ikiye katlayan öğlen saatinde gelen ikinci tır meselesinin kaldırılmasını ve yerine daha yapıcı çözümlerin getirilmesini istiyoruz.Hakkını arayan hiçbir trendyol express çalışanının iş hakkının fesih edilmesini istemiyoruz. Çalışanlar üzerinde ki stres ve baskılar çok fazladır. Bir dakika bile geç gelmenin sonucu ücretimizden para kesintisi yapılmasıyken bu şartlar altında çalışmak kaza riskini de arttırmaktadır. İşçiler üzerinde ki mobbingin kaldırılmasını istiyoruz.' MELTEM KARAKAŞ KAYA


Editör: TE Bilisim