Acıbadem Eskişehir Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hülya Sağlam, yaz aylarının yaklaştığı şu günlerde terleme sorunundan kurtulabilmek için mutlaka bir uzman yardımı alınması gerektiğini söyledi.

Her 100 kişiden 4'ünde aşırı terleme durumu görüldüğünü, el-ayak terlemelerinin kalıtımsal olabildiğini ve özellikle Japonlarda sık görülüp dünya ortalamasından 20 kat daha fazla olduğunu belirten Dr. Hülya Sağlam terlemeyi botox uygulamaları ile tedavi edebildiklerini ifade etti.

Aşırı terlemenin amacı nedir?

Aşırı terlemenin amacı vücut ısısının ayarlanması olduğunu anlatan Dr. Sağlam, 'Hava sıcaklığı yükseldiğinde ya da hastalıklar veya fiziksel aktivite gibi nedenlerden vücut ısısı arttığında terleyerek ısı kaybederiz. Bu tür durumlarda terleme tüm vücut yüzeyinden olmakla birlikte, daha çok sırt ve göğüs gibi geniş yüzeylerden olur. Ergenlikle beraber farklı bir ter bezi türü kasıklarda ve özellikle koltuk altlarında faaliyete geçer. Bu bölgelerde daha keskin kokulu ve yoğun bir terleme olur. Özellikle stres ve fizik aktivite ile artan terleme ve yol açtığı kokulardan kurtulmak için sık sık yıkanmak ve deodorant, parfüm kullanmak gerekmektedir' diye konuştu.

Hiperhidroz ya da aşırı terleme durumunun, kişinin ısı düzenlenmesi amacını aşan miktarlarda terlemesi olduğunu kaydeden Dr. Sağlam, 'Aşırı terleme durumunda hem ter bezlerinde, hem de bunları uyaran sinirlerde bir sorun olduğu düşünülmektedir. Hiperhidrozun tedavisinde ilk önce duruma yol açan sistemik bir hastalık olup olmadığı araştırılmalıdır. Çeşitli hormonal bozukluklar, özellikle de tiroid hastalıkları terlemeyi arttırabilir' dedi.

Aşırı terleme tedavi yöntemleri nelerdir?

Dr. Hülya Sağlam aşırı terleme tedavisi ile ilgili şunları söyledi: 'Aşırı terleme tedavisinde en güncel yöntem Botox uygulamalarıdır. Koltuk altına, avuç içi ve ayak tabanlarına Botox iğneleri yapılır ve terleme 6 – 9 ay boyunca engellenir. Botox hastane ortamında yapılır ve yaklaşık 10 dk. sürer. Etkisinin kalıcı olmamasına karşın, kolay uygulanabilmesi ve yan etkilerinin çok az olması nedeni ile Botox, aşırı terleme tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemi olma özelliğini korumaktadır.'

Editör: TE Bilisim