Eskişehir Barosu bünyesinde kurulan Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu tarafından Yerel Siyasette Ayrımcı Dilin Önlenmesi' taahhüt metni hazırlandı.Eskişehir Barosu, Valiliğe kayıtlı olan 37 siyasi parti il başkanlığına davet metni göndererek, ayrımcılıkla mücadele kapsamında hazırladıkları metne imza atmaya davet etti.
ORTADAN KALDIRILABİLİR
İmza töreninde konuşan ayrımcı dilin terk edilmesi noktasında yapılacak çalışmaları önemsediklerini ifade eden Eskişehir Barosu Başkanı Mustafa Elagöz, 'Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu tarafından planlanan yerel siyasette ayrımcı dilin kullanılmaması projesi kapsamında davetimizi kırmayarak baromuza iştirak edip bizlerle birlikte olduğunuz ve projemize destek verdiğiniz hepinize teşekkürlerimi sunuyorum. Ülkemizde maalesef ekonomik sorunlar, sosyal sorunlar, kültürel, yargısal sorunlar ve sayamayacağımız bir sürü sorunla karşı karşıyayız. Yurttaş olarak da bunların farkındayız. Ancak bu sorunlar zaman içerisinde doğru planlama ile doğru çalışmalarla ortadan kaldırılabilecek durumlardır. Burada sıkıntı olan toplumsal kutuplaşma ve toplumsal ayrışma. Asıl bizim üzerimizde durmamız gereken konu bu' dedi.
TOPLUM KUTUPLAŞTIRILIYOR
'Ülkemizde son yıllarda özellikle siyasette kullanılan ve her gün basından izlediğimiz ötekileştirici, ayrıştırıcı, kutuplaştırıcı dil toplumun hiçbir bireyi tarafından da karşılık görmemektedir' diyen Elagöz,'Ülkemizin geldiği bu durumda hepimiz siyasetin bu dilini üzülerek izliyoruz. Amacımız ülkemizdeki kutuplaşmanın, ayrışmanın olmaması. Herkes dil, din, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din ve mezhep benzeri sebeplerle ayrım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. İstiyoruz ki ülkemizde yaşayan her bireyin devlete aidiyet duygusu pekişsin. Bunun da yolu herkesin bu ülkede eşit yurttaş olduğu bilincine ulaşmasından geçmektedir. Bunun için de ayrımcı dili herkesin terk etmesi gerekmektedir. Ayrımcılık bir insan hakkı ihlalidir. Öncelikle bu proje kapsamında şehrimizde faaliyet gösteren Valiliğimizin kayıtlarında bulunan 37 siyasi partimizin tamamına, hiçbir ayrım gözetmeksizin davetiye gönderdik' diye konuştu.
ÖTEKİLEŞTİREN DİLDEN VAZGEÇELİM
Törende konuşan HDP İl Başkanı Şükriye Ercan, 'Siyasi parti başkanlarının dilleri, eril dil çok ciddi şekilde ülkemizi, partiler arası, halklar arası ayrımcılığı ciddi şekilde körüklemektedir. Siyasi partileri, kimlikleri, kültürleri, siyasi anlayışları, farklılıkları, dil, din, inanç, kimlik, cinsel yönelim farklılıklarından dolayı ötekileştirendilden vazgeçmek gerekiyor' dedi.
AYRIMCILIĞI RET EDİYORUZ
Ayrımcılıkla mücadele edilmesi gerektiğini söyleyen Memleket Partisi İl Başkanı Ahmet Çetin, 'Böyle bir konuyu gündeme getirmeniz bizim için çok önemli. Bizim tüzüğümüzde de bu konuyla ilgili madde vardır. 6 ilkemizin bir tanesi de budur. Her türlü ayrımcılığı ret edenleri biz partimize davet ediyoruz. Ayrımcılıkla mücadele bizim için çok önemlidir' diye konuştu.
ARTIK AYRIMCILIĞI TARTIŞMAMALIYIZ
Türkiye'nin ayrımcılıkla mücadele edebileceğini belirten Deva Partisi İl Başkanı İsmail Haşim Ateş,'Bizim yıllardır tartıştığımız ama hala aynı noktada olduğumuz bir konu. Maalesef hala ayrımcılığı tartışıyoruz. Ne yazık ki hala bizi ayrıştıran çok fazla şey var. Artık ayrımcılığı tartışmamalıyız. Hala bunları yaşıyorsak çok yazık ülkemize' şeklinde konuştu.
BAROYA TEŞEKKÜR EDİYORUM
Eskişehir Barosu'na teşekkür eden CHP İl Başkanı Recep Taşel, 'Gönül isterdi ki tüm siyasi partiler burada olsun, bu metne imza atsın. Türkiye uzun zamandır karpuz gibi ikiye ayrılmış durumda. Yukarda başlayan hiddet ve ayrımcı dil, aşağıya şiddet olarak geri dönüyor. Eskişehir'i ayrı bir yere koyuyorum ve baroya teşekkür ediyorum' dedi.
YOKUŞ AŞAĞI GİDİYORUZ
Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı Ahmet Yiğit, 'Baroya ve avukatlara teşekkür ediyorum. Siyasi ve kültürel anlamda, iktisadi anlamda hızla bir yokuş aşağı gittiğimiz bir dönem. Böyle bir dönemde baronun bu çalışmasını takdir ediyoruz' diye konuştu. Baroya teşekkür eden İYİ Parti İl Başkanı Eren Ekmen, 'Son dönemde iktidarın bize çok yoğun bir şekilde uyguladığı ayrımcılığa serzenişte bulunmak istiyorum ve değerli baro yönetimine çok teşekkür ediyorum' ifadelerini kullandı.
SERMAYE İNSAN HAKKINA SALDIRIYOR
Eskişehir Barosu'nun girişimini önemsediğini söyleyen TKP İl Başkanı Oktay Yolsever, 'Sermayenin egemen olduğu ülkelerde sermayenin insan hakkı diye bir sorunu yoktur. Sermaye her zaman için insanları sömürerek onların haklarına tecavüz etmektedir. Sermaye egemenliği son bulmadan insanın insan haklarının hayata geçeceğinden biz komünistler olarak inanmıyoruz' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
13 SİYASİ PARTİ İMZA ATTI
Eskişehir Barosu Ayrımcılıkla Mücadele Komisyonu tarafından hazırlanan metne imza atan siyasi partilerin isimleri şu şekilde:
TKP İl Başkanı Oktay Yolsever
Türkiye İşçi Partisi İl Başkanı Ahmet Yiğit
MHP İl Başkanı İsmail Candemir
Memleket Partisi İl Başkanı Ahmet Çetin
İYİ Parti İl Başkanı Eren Ekmen
HDP İl Başkanı Şükriye Ercan
Gelecek Partisi İl Başkanı Mustafa Başak
EMEP İl Başkanı Heval Yıldız Karasu
DSP İl Başkanı Salih Güven
Demokrat Parti İl Başkanı Hüseyin Özcan
Deva Partisi İl Başkanı İsmail Haşim Ateş
CHP İl Başkanı Recep Taşel
BTP İl Başkanı Mehmet Ağırtıl

Editör: TE Bilisim