Yerel seçimlerde elde edilen sonucun hem Eskişehir için hem deTürkiye için çok kıymetli bir sonuç olduğunu belirten Arslan, “Bizim içimizde ukdeydi. 1977 yılından 40 yıl sonra hem oy oranımız bakımından hem de birinci parti olma özelliği bakımından CHP bu seçimden başarı ile çıktı. Yüzde 37 buçukluk oy oranından daha üstünde bir oy oranı var. Zira bazı yerleşim yerlerinde aday göstermedik. Örneğin Mihalıççık’ta aday göstermedik. Tüm yurttaşlara teşekkür ediyorum. Olağanüstü bir rahatlama dönemine geçildi. Çünkü yıllardır tek başına bir iktidarın yönetiminde giden genel idare, yerel yönetimlerle müthiş bir dengeye kavuştu. İnşallah önümüzdeki dönemde halkın sorunlarını çözme noktasında etkili olacağımızı düşünüyorum” dedi.

TERCİHLERİ DEĞİŞTİRMEK KOLAY DEĞİL

Birlik ve beraberlik içerisinde çalışmanın sonuçlarını olumlu olarak aldıklarını ifade eden Arslan, “Bugün elde ettiğimiz sonuç ekonomik, sosyal ve siyasal açıdan gecikmiş bir sonuç.  Bu gecikmede de bir özeleştiri yapmak gerekirse CHP olarak bizim stratejilerimizde, uygulama politikalarımızda hatalarımızın olmasından kaynaklı olduğunu düşünüyorum. 2014’ten itibaren Türkiye’de o değişime önderlik edebilecek siyasal yapılanma olmalıydı. 2023 seçimleri tüm vatandaşlarda olağanüstü bir travma yarattı. Değişim talepleri de onunla birlikte geldi. Ülke penceresinden değerlendirerek var olan kırılmaları en aza indirip bir bütünlük içerisinde uzun zamandır görülmemiş bir örgütsel bütünlük yaşandı. Milletvekilleri, adaylar, STK’lar… Bunun meyvesini de aldık. Bu galibiyeti ortaya çıkaran Türkiye halkının kendisi. Halk bizden bile bir adım önde koştu. İktidara çok net bir siyasal tavır koyarak ‘işler iyi gitmiyor kendini toparla’ dedi. CHP uzun yıllar sonra kendine geldi. Halkın siyasi tercihlerini değiştirmek kolay değildi” ifadelerini kullandı.

Eskişehir’de sağanak nedeniyle yollar göle döndü, giriş katları su bastı Eskişehir’de sağanak nedeniyle yollar göle döndü, giriş katları su bastı

VATANDAŞ SANDIKTA HESAP SORDU

Yurttaşın hesap sorduğu yerin sandık olduğunu vurgulayan Arslan, “İnsanlarımız o kadar çaresiz, sıkıntılı ve yalnız ki. Ona uzanacak bir eli bekledi hep yıllardır. 2021 yılından itibaren derin yoksulluk daha fazla yoksulluğu getirdi. Seçim propagandasında da insanların tercihine bu çok etki etti. Bu seçimin eklenecek yeni unsuru genel seçim havasında geçecek olmasıydı. İnsanlarımızın yüzde 85-90’ı mutsuz. Sokağa çıktığınız zaman yüzü gülen insanımız yok. Bu mutsuzluğun nedeni yerel yönetimin hizmet eksikliği değil. Bunu telafi ediyorsunuz bir şekilde. Temel sebebi içinde bulunduğu işsizlik, yoksulluk, yokluk. Derin yoksulluk belirleyici bir unsur. Partinin bunu doğru anlayıp ona ilişkin doğru politikalar geliştirmesi, doğru adaylar sunması ve adayların da projelerini ortaya koyarken ülkenin ekonomik tablosuna yönelik düşüncelerini ortaya koyması etkili oldu. Ben hep şunu dedim; aslında oylayacak olduğunuz kendi geleceğinizdir. Diyorsanız ki biz mutluyuz iktidarın uygulamalarından o partinin temsilcilerine verin. İtirazım var diyorsanız beraber yol yürüyelim. Demokrasilerde yurttaşın hesap soracağı yer sandıktır” şeklinde konuştu.

ŞIMARIKLIĞA DÜŞMEYECEĞİZ

Parti olarak rehavete kapılmayacaklarını söyleyen Arslan, “İlçelerimizde stratejiler oluştururken rakip siyasi partileri de analiz ettik. Kim ne yapıyor, hangi adaylarla katılıyor. Geçmişte solun parçalanmasından başımız çok yandı. Bu dönemde sağın parçalanmış olmasından da kaynaklı bizim avantajımız oldu. CHP olarak biz şu şımarıklığa düşmeyeceğiz; tamam yaşasın biz artık birinci parti olduk. Bir iç çekişme ya da rehavete dönük bir siyasal strateji bizi çöküntüye götürür. Biz bununla yetinmemeliyiz. Bizim hedefimiz iktidara yürümektir. Öyleyse bu sonuçları daha da geliştirerek geleceğe taşımaktır. Elimizde yeterli zaman da var. 2023-2024’te ittifakların oluşturulması, paylaşımı ve ortaya koyan metinler, halkımızda talep ettiğimiz güven ortamını ne yazık ki yaratmadı. Ülke yangın yerine düşmüşken Erdoğan’ın oyu nasıl bu kadar yüksek olabilir diye düşündük. İnşallah doğru dersler çıkararak geleceğe taşıyacağız” diye konuştu.

ESKİŞEHİR İTTİFAKI VÜCUT BULDU

Seçim öncesi anketlerde de kazandıklarını gördüklerini ifade eden Arslan, “CHP bu seçimlere rakip siyasalar partiler ittifak içindeyken tek başına katıldı. Derdimizi de doğru anlattığımızı anlıyorum sonuçlardan. Eskişehir ittifakı vücut bulmuştur. Bütün belediye başkanlarımız rozetlerini çıkararak Eskişehirli hemşerilerimizin tamamının başkanı olacaklardır. Hizmet ve yatırımlarımızı bıraktığımız yerden geliştirerek devam edeceğiz. 20 Mart itibariyle elimizde bizim anket vardı. Yaklaşık yüzde 9’luk bir farkımız görünüyordu. Ama bundan daha kıymetlisini sahada gördük bunu. Merkezde hiçbir sıkıntımızın olmayacağını, kırsalda mevcudu korumakla birlikte en az 4 tane ilçemizin ekleneceğini ifade etmiştik. Bir iki iş kazasına uğradık. Eklediğimiz 3 belediyemiz var. Ama ne yazık ki kaybımız var. Siyasette bunlar oluyor. Büyükşehir ve tüm ilçe meclislerinde yeterli çoğunluk sağlanmıştır. Önümüzdeki dönemde başta Ünlüce olmak üzere Eskişehirlilere hizmetlerini sürdürecek” dedi.

SANDIĞA KATILIM ÇOK DÜŞÜK

Geçmişte seçim sonuçlarını doğru okuyamadıklarını dile getiren Arslan, “Son dönemde seçimlere katılım oranının en düşük olduğu seçimi yaşadık. 2023 seçimleri ile karşılaştırdığımızda 156 bin seçmenin siyasal tavrı değişti. Yaklaşık 82 bin seçmen CHP ve diğer siyasi partilere yönelirken hesaplarıma göre 74 bin seçmen de sandığa gitmedi. İlk ödev bu. Bu seçmen kitlesi elbette siyasal iktidara onların destekçilerine tavır koymuş olabilir. Ama ‘neden CHP olarak bu seçmenleri sandığa taşıyamadık’ sorusu önümüzde somut duruyor. Geçersiz oylarda da bir yükselme görüyoruz. Sandığa gitmeyen 74 bin bizler için çok kıymetli” ifadelerini kullandı.

KAZANAMAMAK BİZİM AYIBIMIZ

İnönü’de seçimi kaybettiklerini dile getiren Arslan, “Her seçimde biz yeterli oyu alamadığımız için İnönü’de seçimi kaybediyoruz. Uzun zamandır o insanlarımızı kazanamıyorsak bu ayıp onlara ayıp değil bize ayıp. O zaman siyaset yapmanın biçimini de değiştirmemiz lazım. Eskişehir’deki bütün yurttaşlarımızla kucaklaşıyorum ben” dedi.

EKSİKLİKLERİMİZİ TAMAMLAYACAĞIZ

Kentte Yılmaz Büyükerşen gerçeği olduğunu vurgulayan Arslan, “Ulusal ve uluslararası ölçekte bir başkan. Ondan sonra bu göreve talip olabilecek çok sayıda arkadaşımız vardı. Ayşe Hanımın adaylığı ile birlikte bütün arkadaşlarımız kucaklayıcı bir şekilde davrandı ve bu işi buralara taşıdık. Her kim ki bireysel kaygılar içinde olursa kaybeden o olur.  Eskişehirliler büyük bir teveccüh ile bu görevi bize verdi. Belediye başkanlarımız kendisini de gözden geçirerek hemşehrilerimizin taleplerini dinleyerek geleceğe taşıması lazım. Birlik ve bütünlükle bizde olmayan o eksiklerimizi tamamlayacağız” diye konuştu.

SÖZLER YERİNE GETİRİLMELİ

CHP’li başkanların hiçbir zaman hayali hedef ve projelerle yola çıkmadığını belirten Arslan, AK Parti Milletvekillerinin ve Bakanların verdikleri sözleri yerine getirmesini talep etti. Arslan, “Çünkü 2 geçeklik var. 1999’dan beri yapılan yatırımlar ve yapılması gerekenler. Belediyeyi uzun yıllardır yönetiyor olmanın bütçesi ve mevzuatı açısından deneyime sahip arkadaşlarımız. Deneyimli bir kadromuz var bir de. İktidar temsilcilerinin devreye girmesi lazım. Bakanlar geldi ya ‘tercihinizi bizden yana kullanırsanız bunları yaparız şunları yaparız’. Eskişehir’in birikmiş sorunlarına ilişkin AKP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı başta olmak üzere şehrimize birçok bakanı getirerek bu sorunları çözeceklerini ifade etmişlerdi. Yerel yönetimler ile ilgili bizim üzerimize düşen projeleri hayata geçirmek boynumuzun borcudur. Üst kimlik içinde başta iktidar milletvekilleri olmak üzere bütün arkadaşlarımızın çevre yolu, ilçe bağlantı yolları, liman bağlantısı, havayolları, afetli dirençli kent oluşturulması, turizm projelerinin yaşama geçirilmesi ile ilgili taahhüt ettikleri projelerin derhal yaşama geçirilmesi lazım. Mesela Sayın Hatipoğlu şunu söylemişti; Sakarıbaşı’ndan suyun Eskişehir’e getirilmesi ile ilgili. E hadi. Biz kentimizin büyükşehir ve ilçe belediyeleriyle var olan sorunlarını ayağa kaldıralım. Siz de merkezi idarede şu anda milletvekilisiniz. Hadi Eskişehir’in sorunlarını taahhüt ettiğiniz gibi birlikte çözelim. Birlikte ayağa kaldıralım” ifadelerini kullandı.

İŞ BİRLİĞİ TALEP EDİYORUZ

Projeler hayata geçirilirken merkezi hükümetin iş birliği yapması gerektiğini söyleyen Arslan, “Şimdi samimiyet testine gireceğiz. Çıktılar söz uçar yazı kalır dediler. Projelerimiz bunlardır ve 5 yılda hayata geçireceğiz dedi başkanlarımız. Biz yerel yönetimler olarak söylediğimizden daha fazlasını yaparız. Merkezi idareden de Eskişehirli arkadaşlarımızla var olan sorunların çözümünde bizimle birlikte iş birliği yapmalarını talep ediyoruz” dedi.

Muhabir: Ali Çalık