Odunpazarı Belediyesi tarafından Yağcızade Konağı'na Ataol Behramoğlu Kitaplığı açıldı. Sanatçı Yazar Ataol Behramoğlu'nun şahsi kitaplığında bulunan yedi bin kitabın bulunduğu kitaplığın açılışına Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, CHP Parti Meclisi Üyesi Gaye Usluer, Ataol Behramoğlu, Hülya Behramoğlu, Tuna Kiremitçi, birçok sanatçı ve vatandaş katıldı. Açılışta ilk olarak Nebil Özgentürk'ün Ataol Behramoğlu'nun hayatını anlattığı video izlendi. Ardından Behramoğlu'nun Türkçeye çevirdiği Yunan Şair Yannis Ritsos'un 'Barış' şiiri tiyatro sanatçıları Dilek Türker, Orhan Aydın, Gülşen Tuncer ve Orhan Kurtuldu tarafından okundu.



ŞİİRİ SEVİYORUZ
Açılış konuşmasını yapan ve barış gününü barışın şairiyle kutladıklarını söyleyen Başkan Kurt, 'Ataol Behramoğlu barışın kavgacısı, mücadelenin şairi. Onun bize emanet ettiği ki toplamda yedi bin kitabı sıradan bir yere koyamazdık. Kitaplık, Eskişehirlilere, Odunpazarlılara yakışan bir yer oldu. Gurur duyuyoruz. Halkçı belediye olarak sonuna kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bizler insanların beynine, kalbine yedi bin katlı bina yapıyoruz. Ölmeden önce sanatçıların taktir edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sanatçı bu kalabalığı görürse gururlanır, övünür. Ataol Hocamı seviyoruz. Sanatı, şiiri, mücadeleyi seviyoruz' diye konuştu.

SANAT DERS VERİR
Ataol Behramoğlu Kitaplığı'nı çok önemsediğini ifade eden Büyükerşen, 'Barış gününde bile savaşlar devam ediyor. Dünyada barış bir ütopya mı? Biz, torunlarımız görebilecek miyiz? Bu güzel kitaplığın açıldığı günde bile siyasiler kavga etmeye devam ediyor. Keşke tüm siyasetçiler bugün kardeşlik ilan etseydik. Mücadeleci şairin bundan sonra da topluma ders vermeye devam edeceğini düşünüyorum. Çünkü edebiyat, kitap ve şiirler ders verir' şeklinde konuştu.



RÜYA GİBİ GERÇEKLİK
Kitaplığı çok beğendiğini ve mutluluk duyduğunu belirten Ataol Behramoğlu, 'Şu an rüya gibi gerçeklik. Olağanüstü bir şey. Dünyanın birçok yerinde müzeler gördüm. Tanınmış şairler ile ilgili müzeler vardı. İlk defa Türkiye'de bir yazarın kitapları, yaşamına dair böyle müzemsi gereçlerin bir araya gelmesi bize nasip oldu. Buraya gelenler mutlaka etkilenecekler. Gelmiş geçmiş sanatçılar için böyle müzeler açılsın' ifadelerini kullandı.

ÜLKENİN RUHU KALICIDIR
Toplumların ruhu olduğunu ve sanatçıların bu ruhu geleceğe taşıdığının altını çizen Behramoğlu, 'Bu ruhu sanatçıların yaratıcılıkları oluşturur. Nesiler bu ruhu geleceğe taşır. Behramoğulları gelip geçer ama ülke kalıcıdır. Ülkenin ruhu kalıcıdır. Biz buna hizmet ediyoruz. Mutluyum. 50 yıldan fazla zamandır 20'li yaşlardan 70'li yaşlara gelene dek biriktirdiğim kitaplar var burada. Dönem dönem meraklarım değişti. Rus edebiyatı alanında böylesine zengin bir kitaplıkla karşılaşamazsınız. Kurtuluş Savaşı'na, bilimsel sosyalizmle, sanat ve edebiyatla ilgili çok zengin bir kütüphane oluştu. Ayrıca babam Haydar Behramoğlu'nun kitaplığındaki Nutuk kitabı da burada var. Babam yüksek mühendisti. Onun 'Ceviz' kitabı da burada. Ben babama çok teşekkür ediyorum. Çünkü ilk kitapları onun kitaplığından alıp okudum' dedi.



BEHRAMOĞLU ŞİİRLERİ OKUNDU
Konuşmaların ardından sanatçı Haluk Çetin, Vedat Sakman ve Tuna Kiremitçi Ataol Behramoğlu'nun şiirlerinden besteledikleri şarkıları seslendirdiler. Ardından Ataol Behramoğlu'nun eşi Hülya Behramoğlu 'Yaşadıklarımdan öğrendiğim bir şey var' şiirini okudu. Sonrasında ise sanatçılar seçtikleri Behramoğlu şiirleri okudu. Açılış kurdelesi kesilirken 'Yaşasın barış' diyen katılımcılar havaya beyaz güvercin bıraktı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim