Organizasyonunu ve moderatörlüğünü Arş. Gör. Burak Berber'in yaptığı ESTÜ Science Talks'un açış konuşmasını yapan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, 'Farklı iş yapış şekilleri ile kimsenin söylemediğini kimsenin yapmadığını biz yapalım istiyoruz. Araştırma yetkinliği yüksek bir üniversite burası. Temamız Science Talks; siz iki genç bilim insanına paylaşacaklarınız için çok teşekkür ediyorum' dedi.
BİLGİLER VERDİ
2011'de ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden 'Yüksek Şeref' öğrencisi olarak mezun olan ve aynı yıl, New York Medical School'da Mikrobiyoloji-İmmunobiyoloji alanlarında doktora çalışması yapmak üzere tam burslu olarak hak kazanan Cihan Taştan, gen tedavileri, kanser tedavisinde CRISPR teknolojisi hakkında bilgiler verdi. CRISPR gen tedavisi teknikleriyle insan bağışıklık sisteminin çalışma mekanizmasını anlamak ve bu yöntemle, kansere karşı daha dirençli ve etkili saldırı yöntemleri geliştirmek üzere çalışan Dr. Taştan, üniversite takımları arasında düzenlenecek olan Rare Disease Challenge yarışmasının da duyurusunu yaptı. Yarışmaya katılan takımlara CRISPR gen tasarımı nasıl yapılır, hastaya nasıl uygulanır gibi konularda eğitim verildikten sonra, takımlardan üç nadir görülen gen hastalığı için tedavi projesi üretmesi istenecek.
ÇÖZÜMÜ ANLATTI
Üniversite öğrenimi boyunca 2014 yılında Harvard Medical School, 2015 yılında Stanford University Medicine'da olmak üzere alanında dünya lideri üniversitelerde stajlar yapan Dr. Yusuf Yeşil ise devletlerin sağlık harcamalarını azaltma ihtiyacını yapay zeka çözümleri ile giderme alanında yapılan çalışmaları anlattı. Bu alanda kendi girişiminin geliştirdiği FluAI uygulamasını tanıtan Dr. Yeşil, yazılımlar vasıtasıyla tanı koymak, tedavi önerisi veya tedaviyi uygulama konusunda geliştirilen mobil uygulama hakkında bilgiler verdi. HM
Editör: TE Bilisim