AK Parti grubundan yöneltilen URAYSİM projesi ile ilgili soruları yanıtlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Dijital elektronik devreler şimdi kullanılıyor. Bunu evvela Eskişehirli olarak düşünmeliyiz ki; bizim böyle bir parayı dökecek... Bir Başkan arkadaşımız buradan binlerce genç yetişecek diyor. Nedir o binlerce genç? Binlerce genç ne yapacak? Bu testin yapıldığı yerde 2-3 tane konsol vardır bilgisayarlı. Yani o koca binada, ben daha görünce resmini Allah Allah dedim kaç tane blok yapmış. Başlamış gözükmek için harcanmış bir paradır. He orası üniversitenin yapmış olduğu bir masrafsa daha büyük paralar harcamamak için oraya bir meslek okulu kursun arkaya sanayide yetişecek elemanları yetiştiren. Bunlar güzel, cazibeli laflar. Mükemmeliyet Merkezi... Yani biraz düşünmeniz lazım arkadaşlar' ifadelerini kullandı.
HÜKÜMET NİYE YAPMADI?
'Ben öyle kolay kolay Eskişehir'e yapılacak, gelir getirecek, faydası olacak bir yatırıma karşı olmam mümkün değil' diyen Büyükerşen, 'Bunu düşünen varsa alnını karışlarım. Yani onun için bırakın bu demagojiyi. Şimdiye kadar hükumet yapardı, niye yapmadı? Yaptı da iş denemeye mi kaldı? Yok efendim' şeklinde konuştu.
KATKISI OLACAK İŞ YAPIN
'Tabi bunun mucidi olan arkadaşı tanımanız lazım' diyen Büyükerşen, 'Tanıyanlar varsa ben fazla bir şey söylemek istemiyorum kendisi burada yok çünkü o bakımdan susuyorum. Evvela Eskişehirliler olarak biz bizim ekonomimize katkıda bulunabilecek önemli işler yapmamız gerekiyorsa bir tanesi Bozdağ'ın altından ya tünel yapar Sarıcakaya'ya geçersiniz ya o yolu başlar, yapar, bitirirsiniz. Aynı şey Alpu yolu. Bunu yapamayan, yaptıramayan diyeyim Eskişehir, şimdi kalkıyor URAYSİM diye sihirli bir kelime gibi, sanki çok büyük bir şey zannediyorlar' dedi.
ÖĞRENCİLERİN PARASI
Bunun siyasi rekabet konusu yapılmaması gerektiğini belirten Büyükerşen, 'Bunu siyasi rekabet konusu yapmanın alemi yok. Para çünkü. O para üniversitenin parası ki açıköğretim öğrencilerinin gelirlerinden oluşmaktadır ve açıköğretim öğrencileri örgün öğretim ağırlığında eğitim görmekle beraber kendi evlerinde bir şeyden yararlanamamaktadırlar. Örgün öğretim gören öğrencilerin yemeği bedavadır, yemek yiyemezler açıköğetim öğrencileri. Kaldı ki açıköğretim nedeniyle öğrenci harçlarının amacı olan barınma beslenme ve sağlıktır incelerseniz o yönetmeliklerde o çocuklara o imkanı tanıyabilmek için mavi hastaneyi kurduk, mavi hastane de yok edildi gitti. Dağıttılar kapattılar. Öğrenciler simdi gidemiyor' şeklinde konuştu.
ÖNCE TRENİNİZİ YAPIN
Öncelikle test merkezi yerine tren üretilmesi gerektiğine dikkat çeken Büyükerşen, 'Siz derseniz ki şimdi bazı gazetecilerin yazdığı gibi zehir zemberek cevap veriyor, e kaşınırsa karşımdaki o cevabı öyle veririm. Ben deneme için ray döşeyecek bir sistem yapmaya gerek yok diyorum. Önce treninizi yapın, ondan sonra varsa ona çok para veren olur, özel sektörden de çok veren olur deneme yeri kurmak için' ifadelerini kullandı.
TARIM HEPSİNDEN ÖNEMLİ
Bazı şeylerin kolay olmadığını söyleyen Büyükerşen, 'Ben bizim arkadaşlarla beraber Bursa'daki tramvay üretimi yapan firmaya gittik. Niye dedim satamıyorsunuz. Bizim dışarıdan getirtmek zorunda olduğumuz parçaların maliyeti o kadar yüksek ki akıl karı değil dedi. Bazı şeyler kolay değil. Tarım hepsinden önemli. Varsa dağlık, taşlık yer gitsin orada yapsın. Siz bütün yaptığı vagonları yükleyecek Avusturya veya İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar, Almanlar yükleyecekler Eskişehir'e getirecekler yarım saat bir saat burada testlerini yaptıracaklar ve para verecekler Eskişehir'e öyle mi? Hayalden de öte, olacak şey değil. Yapın evvela vagonları da... test dediğin iki tane ray parçası' dedi.
SİZE HOCALIK YAPIYORUM
Büyükerşen, 'Bir oda başkanının sadece üyelerin aidatıyla iş yapabilirken bölge müdürlüğünün ya da sanayi bölgesinin gelirlerinin çok yüksek olması, arazilere onun hakim olması ve onun arazi satışlarını yapması bizden de ben kendisine de söyledim göz alabildiğince arazi var orada organize sanayi bölgesine tahsis edebileceğimiz. Yani istediğiniz büyüklükte daha kaç 2-3 bölge kurun. Ama öbür tarafta yalnız aidatla geçinen, tatmin olmayan bir başka grup illa kendine yeni bir sanayi bölgesi adı altında bir yer açmak. Tabi bakıyor Alpu Belediyesi sıkıntıda paraya ihtiyacı var ne yapacak onun dışında yapacağımız hiç bir şey yok. Bunlar oyun. Oyun içinde oyun. Siyasi oyun da oynanıyor burada. Ben siyaset yapan bir adam değilim. Benimki siyaset değil ben açık açık hocalık yapıyorum size öğrenesiniz diye bilmiyorsanız, bildiklerimi anlatıyorum' şeklinde konuştu. HM
Editör: TE Bilisim