Tarlada 6-8 TL’ye satılan soğanın markette 25 TL’ye kadar çıktığını belirten Sarıbal, “Üretici zarar ederken vatandaş da soğan alamıyor. Halde 16 TL, pazarda 23 TL, markette 25 TL. Aradaki fark yüzde 220” dedi.

“Yoksuldan Zengine Kaynak Aktarılıyor”
Sarıbal, yüksek enflasyonun özellikle dar gelirli vatandaşları yoksullaştırdığını, sermayeye ise kaynak aktarıldığını ifade etti. “Türkiye’de yoksuldan zengine, emekçiden saraylıya bir kaynak transferi var” diyen Sarıbal, ekonomi politikalarının halkı kuru simide ve bir bardak çaya muhtaç bıraktığını söyledi.

Planlı Üretim Yetersiz: “Üretici Yalnız”
Kuru soğanın planlı üretim kapsamında olduğunu hatırlatan Sarıbal, buna rağmen üretim ve tüketim dengesinin kurulamadığını vurguladı. Üreticinin pazarlama sıkıntısı çektiğini belirten Sarıbal, “Üretim kararları geçmiş yılın fiyatlarına göre alınıyor, bu da fiyat istikrarsızlığı yaratıyor” ifadelerini kullandı.

İhracat Geriledi, İthalat Fiyatları Düşürdü
Sarıbal, 2024’te kuru soğan üretiminin 2 milyon 632 bin ton olduğunu belirterek, “Ankara 990 bin tonla birinci sırada. Amasya ile birlikte üretimin yarısını karşılıyorlar. Ancak ihracat yüzde 27 düşerek 95 bin tona geriledi, bu yılın ilk üç ayında sadece 2 bin ton ihracat yapıldı” dedi.

Mısır’dan yapılan ucuz ihracat ve Türkiye’ye giren 8 bin tonluk ithalatın Çukurova’da soğan fiyatlarını tarlada 6-7 TL’ye kadar düşürdüğünü aktaran Sarıbal, üretici maliyetinin 15 TL olduğunu vurguladı.

Çözüm Önerileri: Birliklere Destek, Halka Dağıtım
Üreticiye destek çağrısında bulunan Sarıbal, üretici birliklerinin finansal olarak güçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Tarım Kredi Kooperatifleri ile belediyelerin soğan alarak ihtiyaç sahiplerine dağıtması gerektiğini belirtti.

“İthalat Tarımı Çökertiyor”
AKP’nin yıllardır sürdürdüğü ithalat politikalarını eleştiren Sarıbal, bu yaklaşımın Türkiye tarımını çöküşe sürüklediğini ifade etti. 2021’den bu yana hayvan varlığında 6,6 milyon baş azalma olduğunu söyleyen Sarıbal, 2024’te canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına 1,2 milyar dolar harcandığını belirtti.

Güney Ege ve Batı Akdeniz'e toz taşınımı uyarısı!
Güney Ege ve Batı Akdeniz'e toz taşınımı uyarısı!
İçeriği Görüntüle

“Çiftçi Borç Batağında”
Tarım sektörünün bankalara olan borcunun Mart 2025 itibarıyla 970,1 milyar TL’ye ulaştığını ifade eden Sarıbal, “Çiftçi, artan girdi maliyetleri, don zararları ve kuraklık nedeniyle önümüzdeki yılı büyük bir belirsizlik ve borç yüküyle karşılayacak” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi