CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan,Sakaryabaşı kaynaklarının Eskişehir’in içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanması projesinin akıbetini Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesiyle taşıdığı konu gelen cevöapla aydınlığa kavuştu.

Arslan, yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"DSİ Genel Müdürlüğü ile ESKİ Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün üzerinden geçen yaklaşık 3,5 yılı aşkın süre içinde yapılan/yapılmayan iş ve işlemleri içeren sorularımın; Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle, konuyu TBMM’ne taşımıştım. 

Sakarbaşı kaynaklarından şehrimize su sağlama projesi, çok yakın bir gelecekte iktidara ghelecek olan CHP tradından yaşama geçirelecektir.

Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı Eskişehir’de karabuğday tanıtım toplantısı

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisince 8.9.2020 tarihinde alınan karar uyarınca; ilimizin gelecekteki 50-60 yılında su sıkıntısı yaşanmamasını sağlayacak “SAKARBAŞI kaynaklarından ilimize içme, kullanma ve endüstri suyu sağlanması projesiyle” ilgili olarak;
DSİ Genel Müdürlüğü ile ESKİ Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokolün üzerinden geçen yaklaşık 3,5 yılı aşkın süre içinde yapılan/yapılmayan iş ve işlemleri içeren sorularımın; Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı tarafından yanıtlaması istemiyle, konuyu TBMM’ne taşımıştım. 

Bakanlık tarafından sorularıma verilen cevapla;
Kararı 2020 Eylül ayında alınmasına rağmen, söz konusu protokolün ancak yaklaşık bir yıl sonra; 29.11.2021 tarihinde DSİ Genel Müdürlüğü tarafından onaylandığı, projeye ait planlama raporu çalışmalarının 2024 yılı sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiği, Planlama Raporunun onayının ardından ancak işin ihalesinin gerçekleştirilmesinin planlandığı, söz konusu projenin yatırım maliyetinin 2024 yılı fiyatlarıyla yaklaşık 14 milyar TL olacağının öngörüldüğü, tarafıma yazılı olarak bildirilmiştir.
Kararın alınmasının üzerinden yaklaşık 4 yıl geçmesine karşın henüz planlama raporunun dahi tamamlanmadığı, ülkemizde yaşanan olumsuz ekonomik ve sosyal koşullar, tasarruf tedbirleri genelgesi kapsamında en az 3 yıl boyunca kamu yatırımlarının askıya alınacağı vb. diğer unsurlar dikkate alındığında, Sakarbaşı kaynaklarından içme, kullanma ve Endüstri suyu sağlanması projesi yapım işinin başlama ve tamamlanmasının en az 5-10 yıl süreceği ortaya çıkmaktadır. Güzel Eskişehirimize ve çok kıymetli hemşehrilerimize yapılan bu haksızlıkları kabul etmeyeceğimizi, şehrimiz için elzem olan bu projenin bir an önce yaşama geçirilmesi için konunun takipçisi olacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.”

Kaynak: Bülten