Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Eskişehir İl Temsilcisi Cihan Özgür, KPSS'de yaşanan soru skandalı ve sınavın iptaline ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Özel sektörde çalışan öğretmenlerin çalışma koşularının kötü olduğunu ve birçoğunun kamuya geçmeye çalıştığını ifade eden Özgür, 'Özellikle son dönemde bu pandemiyle birlikte en çok mağdur olan meslek gruplarından birisi özel sektör öğretmenleri oldu. Maaşlarımız asgari ücrete düştü neredeyse, sigorta primlerimiz çok düşük yattı, eksik yattı. Zaten uzun süredir bu alanda çok ciddi bir mağduriyet yaşıyoruz. Birçok arkadaşımızın hedefi kamuda çalışmak. KPSS'ye hazırlanıyorlar. Maalesef yaşanan bu skandallar da onların geleceğini gasp etmiş durumda' diye konuştu.
ESKİŞEHİR'DE DE ŞARTLAR ÇOK KÖTÜ
Eskişehir'de de özel sektörde çalışan öğretmenlerin şartlarının çok kötü olduğuna dikkat çeken Özgür, 'Son yıllarda inanılmaz şekilde bir düşüş var. Neredeyse asgari ücretle çalışmaya başladık. Hatta asgari ücretin altında çalışan, maaşın fazlasını elden alan kurumlar bile var. Özellikle etüt merkezleri, dershaneler bunları çok fazla yapıyor. Buna dair de sendikamız olarak ciddi bir mücadele yürütüyoruz özellikle İstanbul, Ankara,İzmir gibi merkez yerlerde. Resmi tatillerde çalışmaya zorlanıyoruz. Bunlara dair ciddi çalışmalarımız var. 30 Ağustos'ta sendika olarak Ankara'da büyük bir miting yapacağız. 2014 yılında kaldırılan bir yasa var. 'Özel sektör öğretmenleri kamudaki meslektaşından daha az alamaz' diye. Şu an bu yasanın tekrar geri getirilmesi için uğraşıyoruz. Sendika olarak bu alanda çalışmaya devam ediyoruz' şeklinde konuştu.
CEMAATLERLE BAĞLAR KOPARILMALI
KPSS'nin artık tek başına çözüm olmadığını, iyi puan alan kişilerin mülakatlarda elendiğini belirten Özgür, 'Ciddi bir hak gaspı. Çünkü daha öncede benzer bir şey yaşandı biliyorsunuz. O dönemde ÖSYM yapısındaki tüm yetkilerini Cumhurbaşkanı'na devredilmesi ve böylece sorunun ortadan kaldırılacağı iddia edildi. Devredildi de. Şu an teşkilat yapısının tamamı Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor ama hiçbir şey değişmedi. Bugün aynı skandal, farklı bir şekilde yaşanıyor. Demek ki çözüm yetki devriyle ilgili değil, yapının değişmesi gerekiyor. MilliEğitim Bakanlığı'nın cemaatlerle, tarikatlarla, yandaş gruplarla bağlarını koparması gerekiyor. Bakanın şoförü önce özel kalem sonra şube müdürlüğü kadrosuna getirildi. Hangi yetkiyle, hangi vasıfla getiriliyor. Bunlar temizlenmeden, bunlara dair müdahale yapılmadan maalesef bu işler düzelmeyecek. Sadece KPSS'yi kazanmak da yetmiyor. Binlerce arkadaşımız çok iyi puanlar almasına rağmen, mülakatlarla elendi. Ben KPSS'nin de tek başına çözüm olmadığını düşünüyorum. Köklü bir değişiklik lazım' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ


Editör: TE Bilisim