Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, ES TV'de canlı yayınlanan Eskişehir Notları programında Ali Baş'ın konuğu oldu. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından yapılan araştırmada Eskişehir'in yeniden öğrenci başkenti seçilmesini değerlendiren Tepebaşı Belediye Başkanı Ataç, 'Eskişehir halkı, yaşayan yerel halk öğrenci konusunda bence çok ciddi bir akıllı davranış içine girdi. Tahminen benim 3 mahallemde 15 bin öğrenci kalıyor ve öğrencilerin Eskişehir halkıya yıldızı barışmış, çok iyi ilişkileri var. Biz öğrenci kardeşlerimizden memnunuz, onlarla beraber 3 tane devlet üniversitemiz, onun için 'eğitim kenti' ibaresi Eskişehir'e çok yakışmakta' diye kaydetti.
BUNUN SONU YOK
Çoklu Baro Sistemi hakkında eleştirilerde bulunan Başkan Ataç, 'Bence bunun en önemli nedeni, hükümet karşısında ne kurum ne bir şey hiçbir şey istemiyor, yani diyor ki benim ağzımdan çıkan her şey yerine getirilsin, insanlar haklarını korumasın düşüncesiyle tamamen hükümetin yanlı bir görüşü olarak görüyorum. Barolar hem kendilerine hem meslektaşlarına hem de vatandaşa yapılan haksızlıklarda hiçbir zaman eğilmezler ona şiddetle karşı çıkarlar. Bu karşıya çıkış, dik duruş da hükümetin işine gelmiyor ve önce Barolardan başlıyor. Tabi Barolar bir sendika değil, oda değil bir meslek kuruluşu ama bir tüzel kişiliği olan statüyle Anayasa'nın 135'inci maddesiyle kurulmuş meslek odaları. Tüzel kişiliği olması hasebiyle Barolar bu konuda çok ayrıcalıklı bir noktada ve üçlü hukukun bir ayağı, savunma ayağı. Bugün Türkiye'de hukuk adına ayakta kalan tek kurum bence Barolar zaten ve bundan dolayı da hükümetin işine gelmiyor. Çoklu Baro demek hani bir demokratik yolu zannediliyor ama bu tür kurulan bir sistemde bunda bir tüzel kişilik, resmilik arayamazsınız çünkü 2 bin kişiyi dolduran bir Baro olacak. İnsanın aklına başka şeyler geliyor, örneğin bugün baktığınızda Cumhuriyet Savcılarının bir kuruluşu var, Savcı Hakimlerin ağır ceza kurulu var, Avukatların da Baroları var, hepsinin bir tane. O zaman ne diyeyim işte 200 polis bir araya gelsin bir Emniyet Müdürlüğü kursun, 200 İmam bir araya gelsin ayrı bir Diyanet kursun ama bunun sonu yok' ifadelerini kullandı.
GÜVEN KALMAYACAK
Hükümetin baro başkanlarına kötü davrandığını söyleyen Ataç, 'Şimdi 2 bin PKK' hayranı veya sempatizanı avukat olabilir, onlar Baro kuracak o zaman ne olacak? Mesela hükümete yakın avukatlar bir Baro kuracak. Şimdi oradaki hukuk artık soru işareti olacak yani hukuka güven kalmayacak. O açıdan bu çoklu Baro konusunda bence çok büyük hata yapıyorlar, arkasından nelerin geleceğini düşünemiyorlar ve onların düzletilmesi de gerçekten çok hukukun başını ağrıtacak ama gözüken bunları yaşayacağız çünkü dediğim gibi hiç dinlemeden Meclis'ten de geçirecekler. Neticede de bu çoklu Baro hayata geçecek' diye konuştu. HM
Editör: TE Bilisim