Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan karar, Resmî Gazete’de duyurularak 1 Şubat 2025 tarihi itibarıyla yürürlüğe girdi.
65 İlde, 16 Ürün İçin Destek
2025 yılının şubat, mart ve nisan aylarında yaşanan zirai don olayları nedeniyle mağdur olan çiftçilere, belirlenen şartları taşımaları halinde destekleme ödemesi yapılacak. Destek, 16 farklı ürün için geçerli olacak: antep fıstığı, armut, ayva, badem, ceviz, elma, erik, fındık, kayısı, kiraz, limon, mandalina, portakal, şeftali/nektarin, üzüm ve vişne.
Destekten Yararlanma Şartları
Destekten faydalanabilmek için çiftçilerin 2025 üretim yılı için 13 Nisan 2025’e kadar Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olmaları gerekiyor.
Ayrıca;
Don olayından zarar gören ürünlerin İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince tespit edilmiş olması,
Tarım sigortası yaptırmamış olunması,
Tarım sigortası bulunup don teminatı olmayan ya da don teminatı olsa bile, 1 Ocak 2025’te yürürlüğe giren Devlet Destekli Bitkisel Ürün Sigortası Genel Şartları çerçevesinde tazminat alamamış olunması şartları aranacak.
Ödemeler Hasar Oranına Göre Belirlenecek
Destekleme ödemeleri, çiftçilerin hasar oranları ve girdi maliyetleri dikkate alınarak hesaplanacak. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, üreticilerin hak ettikleri desteklerden eksiksiz yararlanabilmesi için bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarının sürdürüleceği belirtildi.