ESOB Başkanı Nadir Küpeli, ES TV'de canlı yayınlanan Vaziyet programında Ali Baş ve Arif Anbar'ın gündeme dair sorularını yanıtladı. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesindeki aktif çalışan 542 kurumların taleplerini ilgili mercilere ihtiyaçlarını vurgulayan Küpeli, tüm sektörlerin mücbir sebep kapsamına alınması talebiyle ilgili, 'Türkiye'de koronavirüsün çıktığı günden bugüne kadar açıklanan paketlerin tutarı 200 milyar lira. Bizim OSB'deki fabrikaların ciddi bir kısmının bu desteklerin dışında kaldı. Onlara da bir şekilde destek verilmeli. Bununla ilgili bir basın açıklaması yapmıştım önerilerim de vardı, vergilerle alakalı, tapu harçlarıyla piyasayı canlandırmak için konular olabilir bu ama özellikle sanayide çarkların dönmesi için bizim üzerimizdeki vergi dışındaki çalışanlarımızın vergi, sigortaların bir müddet ertelenmesi ya da bir kısmının alınması gibi bir talebimiz vardı. Bu da çok önemli bir talep çünkü işten çıkartmamak için iş verenin belirli bir maliyete katlanması gerekiyor. İnanıyorum ki sanayideki birçok firma bunu birkaç aydan fazla taşıyamaz ciddi bir miktarda çalışanlarımız var. Bir miktar destek bulursak hiç kimse beraber çalıştığı kişiyi çıkarmak istemez' diye konuştu.
ESKİ VERİLER
Koronavirüs salgının ardından 3 ay sonra neler olacağı hakkında öngörüde bulunan Küpeli, 'Hayat normale döndüğü çok büyük işsizlik, işçi çıkarmalar olmayacaktır. Mutlaka işi bozulanlar vardır bu süreci atlatamayanlar, ters zamanda yakalananlar vardır. Bunlara inanıyorum ama bunların hepsi birden değerlendirildiği zaman da bizim genel dengemizi inşallah bozmayacak bir rakam olacak' dedi. Küpeli ayrıca şunları söyledi: '2030 yılında 1.8 milyar kişinin işsiz kalacağı öngörülüyor ama korona mı vardı bunlar açıklanırken yok. Bu 4-5-6 ay önceki verileri konuşuyorum. Dijitalleşen bir dünyada artık insanlar birçok şeyi elde etmeden uzaktan yapmaya başladırlar. 5-10 kişiyle yaptığımız işi şimdi 1 tane makine yapıyor.'
TUZUMUZ OLSUN
Nefes Kredisi hakkında konuşan EOSB Başkanı Küpeli, 'Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurumu (OSBÜK) bizim üst kuruluşumuz ama biz Sanayi ve Teknoloji Kurumu'na bağlıyız. Bu son dönemde açıkladığı o 200 milyarlık kredi paketleri var ya onlardan bir tanesi de bu. Eskişehir'e OSB ile faaliyet gösteren firmalara biz de ucuz kredi temininde çorbada tuzumuz olsun mantığıyla 5 milyon lira kendi paramızı düşük faizle bankaya veriyoruz. Banka da düşük faizle bunun en az 10 katını sanayicilere kredi olarak kullandırıyor. Bana resmi yazı gelmedi ama duyum aldım sonuçlanmış herhalde önümüzdeki günlerde artık bu kredi kullandırılmaya başlayacak. En az 50 milyon Eskişehir sanayicileri bu krediden kullanabilecekse, aşağı yukarı bunun da yıllık faiz oranı yüzde 7,5. Bu oran da bugünkü Türkiye şartları için uygun bir faiz oranıdır. Bunların belli bir kısmı ödemesiz ondan sonra da 12-24 ay vadeli taleplere göre de değişecektir' ifadelerini kullandı.
DOĞRU KARAR
'Türkiye büyük bir ülke, Türk sanayisi son derece dinamik bir yapıya sahip' diyen Küpeli, 'Biz başımız sıkıştığı zaman çok kritik, stratejik ürünler de üretebiliyoruz anında. Biz üretimi durduramayız, durdurmamalıyız. Sokağa çıkma yasağı uygulansın mı? Evet, bu yapılan modelin doğru olduğunu düşünüyorum. Çalışması gereken varsa Valilik buna izin veriyor. Geçen hafta bu 4 gün içerisinde 160'tan fazla firma izin aldı. Üretene sıkıntı yok ama işi olmadığı zaman 2-3 tane arkadaşıyla bir söğüt gölgesine gidenler, çarşı pazarı gezenler olmasın diye hafta sonlarında hele hele havaların ısındığı bu günlerde bence sokağa çıkma yasağı doğru bir karar. Ama bir daha söylüyorum asla ve asla o çarklar durmamalı. O çarklar durduğu zaman şimdi 44 bin tane işçiden bahsediyoruz, onların aldıkları paraları Eskişehir'de harcadığını düşünün ciddi rakamlar var burada bu durursa bunu tekrar kaldıramayız' ifadelerini kullandı.
BAYRAM SONU
Mayıs ayının ortalarından itibaren normale dönülebileceğini düşündüğümü belirten Küpeli, 'Esas herhalde bizim vatandaş olarak hissedeceğimiz de Ramazan Bayramı'ndan sonra gibi gözüküyor. Ne zaman tam olarak 2019'a döneriz derseniz ona bence hiç kimse cevap veremeyecek gibi gözüküyor. İnşallah sonbaharda bu virüs yeniden hortlamaz ve biz bundan kurtuluruz. Ama Haziran-Temmuz aylarının artık daha normal olacağını tahmin ediyorum' dedi. HM
Editör: TE Bilisim