Dr. Güler, “Diş taşı birikimiyle birlikte diş eti itilerek çekilmeye başlar. Bu durum, diş köklerinin açığa çıkmasına ve zamanla dişlerin sallanmasına neden olabilir” dedi. Ağız içinde yer alan bazı kas bağlantılarının (frenulum) dişe yakın konumlanması da diş eti çekilmesini tetikleyebiliyor. Böyle durumlarda ‘frenektomi’ işlemi ile bu kas bağlantılarının alınması gerekebiliyor.
Günlük Alışkanlıklar da Diş Etine Zarar Verebilir
Diş eti çekilmesinin sadece diş taşıyla sınırlı kalmadığını belirten Güler, “Tırnakla diş etini itme, ağıza kalem veya anahtarlık alma gibi alışkanlıklar ile agresif diş fırçalama da diş etini geri çekebilir” ifadelerini kullandı. Dr. Güler, diş köklerinin daha sarı renkte olduğunu ve bu renk farkının, çekilmeyi görsel olarak da fark ettirebileceğini söyledi.
Diş Eti Çekilmesi Aynı Zamanda Kemik Kaybı Anlamına Geliyor
Dr. Güler, “Diş eti çekilmesi yalnız başına yaşanmaz. Diş etinin altındaki kemik de zamanla erir. Bu da dişin destek dokularını kaybetmesine neden olur. Kemik kaybı ilerlediğinde diş sallanabilir ve çekilmesi gerekebilir” dedi. Ayrıca açığa çıkan kök yüzeylerinin daha pürüzlü olduğunu belirten uzman, bu bölgelerin yiyecek artıklarına daha yatkın olduğunu ve çürük oluşum riskinin arttığını da sözlerine ekledi.
Düzenli Hekim Kontrolü ve Cerrahi Müdahale Önemli
Diş eti çekilmesinin önlenmesinde düzenli diş hekimi kontrollerinin büyük önem taşıdığını belirten Dr. Güler, uygun vakalarda çekilmelerin cerrahi müdahaleyle düzeltilebileceğini söyledi.