Tüm dünyada ve ülkemizde etkisini gösteren koronavirüs salgını nedeniyle eğitime de ara verilmişti. Aranın ardından salgına karşı alınan tedbirler kapsamında online eğitim sitemine geçiş yapıldı. Sizler için bu süreçle ilgili eğitimcilerin ve eğitim sendikalarının görüşlerini aldık.
Okulların kapalı kalması süresinin uzatılmasının olumlu bir uygulama olduğunu ifade eden Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, uzaktan eğitimle ilgili 'MEB zaman geçirmeden eleştiri ve tespitlerimizi dikkate almalı, uzaktan eğitim konusunu yeniden değerlendirmeli' dedi.

İlk olarak Çin'de görülen Koronavirüs salgını bir süre sonra ülkemizde de görülmeye başlandı. Bununla birlikte çeşitli önlemler alındı ve eğitime ara verildi. Siz bu kararı nasıl buldunuz?
Eğitim Sen Yürütme Kurulu olarak, salgın tehdidinin geldiği aşama ve bu tehdide karşı mücadelenin en etkili yönteminin evde kalmak ve sosyal izolasyon olduğu gerçeğinden hareketle, okulların kapalı kalma süresinin uzatılması kararının alınmasını olumlu buluyoruz.

Salgın yayılmaya başladığında öğrencilerinize ve çevrenize ne gibi tavsiyelerde bulundunuz?
Sosyal izolasyon tabii ki. Hijyen kurallarına uygun hareket etme. Burada suyu idareli kullanmak gerekir bunu da unutmamak gerekir.



Psikolojik açından salgından olumsuz etkilenen öğrencileriniz var mı? Onları nasıl rahatlattınız?
Şu an özellikle üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerim etkilendi. İlk baştaki tatil modu kısa sürede stres ve umutsuzluk egemen olduğunu gözlemledim. Tarihten örneklerle pandeminin aşılabileceğini telkin ediyorum. Zor bir süreç.

Geçen hafta uzaktan eğitim sistemine geçildi. Bunun verimli olduğunu düşünüyor musunuz? Bu süreçte başka türlü bir yol izlenebilir miydi?
MEB zaman geçirmeden eleştiri ve tespitlerimizi dikkate almalı, uzaktan eğitim konusunu yeniden değerlendirmelidir. Elimizdeki tek seçenek buydu. Eleştirilerimizi şu şekilde sıralamak mümkün: Uzaktan eğitimde EBA TV aracılığıyla verilen dersler tekrar şeklinde devam etmektedir. Örneğin bugün yayınlanan ilkokul dersleri, Pazartesi günü yayınlanan derslerle aynıdır. Aynı çekimler yayınlanmaktadır. Yayınlanan ders anlatımlarında ve soru çözümlerinde maddi hatalar mevcuttur. Hazırlanan ders içerikleri ve yapılan çekimler işitme engeli bulunan öğrenciler ve ülkemizde bulunan geçici koruma altındaki öğrenciler dikkate alınmadan hazırlanmıştır. Uzaktan eğitimde amaç ve araç ilişkisi doğru kurulmamıştır. Amacı çocukların eğitim-öğretimden uzaklaşmaması, motivasyonlarını artırmak ve yaşanılan gerçeklikte psikolojik durumlarına olumlu etki yapmak olması gereken, sadece bilginin tek taraflı olarak öğretmenden öğrenciye aktarımı şeklinde gerçekleşmektedir.

Uzaktan eğitim sistemiyle ilgili neler düşünüyorsunuz? Bu sistemden faydalanamayan öğrencileriniz var mı? Varsa bu öğrencilerin eğitimlerinin devam etmesi için ne gibi çözüm yolları üretiyorsunuz?
Tabii ki öğrencilerimiz var. Sonuçta sınıf ortamı değil. Lise öğrencilerine önerim günlük planlı ve sistemli program oluşturmalı.

Bu süreçte öğrencilerin aileleriyle iletişim kurabilir musunuz?
Arayanlar oldu. Diğer velilerden de arayanlar vardı. Özellikle evde kal uygulaması iyi güzelde diyerek söze başlayıp ekonomik sıkıntıları üzerinden kaygılarını anlattılar.

Peki, siz bu süreçte evde ailenizle nasıl vakit geçiriyorsunuz?
Genelde günümüzü küçük oğlumuz belirliyor. Onunla zaman geçirip gündemi de takip ediyoruz.



Öğrencilere bir mesajınız var mı?
Sosyal izolasyona dikkat edelim. Kitap okumak çok önemli. Unutmamak gerekir ki tarih boyunca insanlar akıl ve bilim sayesinde her sorunu aşmıştır.
Editör: TE Bilisim