Anadolu Üniversitesi, İş Kur ve Tepebaşı Belediyesi ortaklığında düzenlenen proje açılışında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 2009 yılından itibaren engellilerle ilgili ciddi kararlarının olduğunu anlatarak 'Artık hobi işleri yapmayalım da engellilere istihdama nasıl kazandırırız onların yolunu arayalım dedik. Öncelikle tabi hobi bahçeleri bir istihdam projesi değil ama iyi bir tedavi unsuru. Çünkü toprak insanların bütün negatif enerjisini alıyor. Arkasından gökkuşağı kafe geldi. Bu kafeyi bütün dünya tanıyor. Onun açılışında ' Burayı biz açıyoruz ama burayı yaşatmak Eskişehirlilere düşer' demiştik. Eskişehirliler de o kadar iyi sahip çıktılar ki ikinci kafeyi açma ihtiyacı doğdu. Özellikle Eskişehir dışından gelen belediye bütün belediyelere örnek oldu. Biz yaptığımız hiçbir işi gizlemiyoruz. Aksine kim isterse onunla paylaşıyoruz. Paylaşılan şey paylaşıldıkça güzel oluyor. Daha çok sevgi buluyor. Onun arkasından Montaj Atölyesi geldi' şeklinde konuştu.

NORMAL İNSAN STATÜSÜNDE YAŞAMAYA BAŞLADILAR

Başkan Ataç, bu projeye 8-9 ay önce başladıklarını belirterek 'Bu güzel toplulukla beraber burayı daha büyük bir şekle getirerek artık hayata sunuyoruz. Bunun tabi devamında başka projelerde var. Ama şuan önemli olan bu montaj atölyesini en iyi noktaya en çok çocuğumuzla yapabilme yeteneğine kavuşturmaya çalışıyoruz. Gerçekten yapılan işlerin örnek olması bizi çok mutlu ediyor. Biz inanıyoruz ki sadece engelli insanlar için değil, bütün insanlar için ekonomik ve sosyal bağımsızlık bir insanın en büyük ihtiyacı ve en büyük gururdur. Engelli yurttaşlarımızın, çocuklarımızın daha mutlu, daha verimli, ayakta durabilir hale getirildiğinde, sosyalleştiğinde, topluma karıştığında engeller kalkıyor. Gökkuşağında bunu çok net gördük. Artık normal insan statüsünde yaşamaya başladılar. Bunlar toplum adına çok önemli kazançlar. Bu tip istihdam projelerinde bireyin yaşam kalitesi yükseliyor. Belediyeye alıp çalıştırmak kolay ama amaç o değil, amaç onları meslek edindirme yoluyla ayakta tutmak' dedi.

BU PROJEYİ DÜNYAYA TANITMAYI HEDEFLİYORUZ

Montaj Atölyesi Proje ortaklarından Anadolu Üniversitesi (AÜ) eğitim fakültesi öğreti üyesi Prof. Dr. Atilla Cavkaytar, engelli bireylerin hizmetlere erişimdeki engellerin kaldırılması gerektiğini savunarak şöyle devam etti: 'Biz engelliliği kaldıramayız ama onların toplumsal yaşama katılımda ne engeller varsa biz gelin onları kaldıralım. İşte Üreten Eller Projesi bu engelleri kaldırmanın bir boyutu. Daha önce Gökkuşağı Projesini yaptık. Çok başarılı bir proje. Çocuklarımız toplumsal yaşama katıldı. Slogan gerçekleşti, engel yok. Eğer biz gençlerimizi üreten gençler haline getirirsek, onları bağımsız yaşama hazırlarsak, siz anne, babaların en büyük dileği olan kendi ayakları üzerinde durabilsin isteğini yerine getirebiliriz. Biz AÜ Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Birimi olarak bu projenin içerisindeyiz. Bu projeyi hiçbir zaman bırakmayız. Bu projeyi dünyaya tanıtmayı hedefliyoruz. Eskişehir'deki bu gönül dostluğu örneğini herkese vermemiz gerekiyor.'

Konuşmalar sonrasında Montaj Atölyesi ortakları ile Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç arasında protokol imzalandı. İmzalar sonrası çocukların yaptığı çalışmalar incelendi. (Esra Yücel)

Editör: TE Bilisim