TCDD Genel Müdürlüğünün, Yüksek Hızlı Tren ve diğer şehirlerarası tren seferlerinde engellilerin ücretsiz seyahatlerini kısıtlamak için 'gizli kota' uygulaması başlattığı öğrenildi. Uygulamaya göre 400 kişilik trende 8, 600 kişilik trende sadece 10 engelliye ücretsiz seyahat hakkı tanındı. Kotanın varlığını Engellilerin Ulaşımda Hakları Platformu kamuoyuna duyurdu. Platformun başvurularına başta 'Böyle bir kota yok' yanıtı veren TCDD yetkilileri, derneklerin belgeleri göstermesi üzerine kotanın varlığını doğruladılar. Platform adına yapılan açıklamada, 'TCDD ne bizle görüştü, ne de aldığı kararları kamuoyuna duyurdu. Bu yapılan önce eşitlik ilkesine aykırıdır ve ayrımcılık yasağının ihlalidir' denildi.
TCDD SUÇ İŞLİYOR
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, TCDD Genel Müdürlüğü'nün engelli yurttaşların ücretsiz ulaşım hakkına getirdiği yeni kısıtlamaya tepki gösterdi. Çakırözer, 'Bu yapılan Anayasamızla güvence altına alınan seyahat hürriyetinin kısıtlanmasıdır. Engellilerin ücretsiz ulaşım hakkını düzenleyen 4736 sayılı kanuna aykırıdır. TCK'nın 122. Maddesine göre engellilik nedeniyle bir kişinin kamuya arz edilmiş belli bir hizmetten yararlanmasını engellediği için suçtur. Tabi bir de Engelli Hakları Uluslararası Sözleşmesi'nin ihlalidir. Bu hukuksuz ve suç teşkil eden kısıtlamaya derhal son verilmelidir' diye konuştu.
İKİ BAKANA SORDU
Çakırözer, 'Engelli yurttaşlarımız sağlık hizmeti alabilmek ya da eğitimlerini tamamlamak için Eskişehir'den Konya'dan, Ankara'ya İstanbul'a gidiyor. Şimdi TCDD'nin bu skandal kota uygulaması milyonlarca engellimizin hem ücretsiz seyahat etme özgürlüğünü engelleyecek. Hem de engellilerin tedaviye ve eğitime erişimini de engelleyecektir' ifadelerini kullandı. Kanunsuz gizli kotayı TBMM gündemine taşıyan Çakırözer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun ve Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un yanıtlaması talebiyle soru önergeleri verdi. Çakırözer 'Bu kanunsuz kota uygulamasından haberiniz var mı? Bu kanunsuz uygulamayı yapanlar hakkında soruşturma başlatacak mısınız?' diye sordu. HM
Muhabir: TE Bilisim