İçişleri Bakanlığı ve Valilik tarafından 'Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir' projesi hayata geçirildi. Trafikteki ölümleri en aza indirmek için hayata geçirilen proje kapsamında tüm Türkiye'de yaya geçitleri kırmızıya boyandı. Eskişehir'de de Hasan Polatkan Caddesi'nde bulunan yaya geçidinde proje kapsamında yayalara broşürler dağıtıldı. İçişleri Bakanı Yardımcısı Mehmet Ersoy, Vali Erol Ayyıldız, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İl Jandarma Komutanı Albay Ercan Atasoy, Odunpazarı Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, İl Emniyet Müdürlüğüne bağlı ekipler, çocuklara yelek, şapka ve kırmızı düdük verdi. Ayrıca Bakan Yardımcısı Ersoy ve Vali Ayyıldız, çocuklarla birlikte yaya geçidini kırmızı renge boyadı.
YAYALAR KIRMIZI ÇİZGİMİZ
İçişleri Bakanlığı tarafından hayata geçirilen projeler kapsamında trafikteki ölüm sayılarının en aza indirildiğini ifade eden Ersoy, 'Bugün çok farklı ve çok güzel bir etkinlik için Eskişehir'deyiz. Hepinizin bildiği gibi son yıllarda içişleri bakanlığı olarak birçok alanda insan odaklı hizmetlerimizi yoğunlaştırmaya ve toplumumuzun her kesimini bu hizmetlere karşı farkındalığını artırarak desteklerini almaya çalışıyoruz. Bugün yapmış olduğumuz kampanyanın adı kırmızı çizgimizi çekiyoruz' diye konuştu.
FARKINDALIĞI ARTIRACAĞIZ
Yaya ölümlerinde yüzde 22 oranında bir azalma olduğunun altını çizen Ersoy, 'Trafikte ülkemize yakışmayan, bizim toplumumuza yakışmayan çok ağır kayıplar verdiğimiz yıllardan geliyoruz. Avrupa Birliği ortalamalarının çok üzerinde yıllık kayıplarımız oluyordu. 2017 yılında trafik kazalarında kaybettiğimiz can sayısı 7 bin 400'dü. O yıldan bu tarafa değerli bakanımızın öncülüğünde yürüttüğümüz projelerle, çalışmalarla, kampanyalarla, halkımızın desteğiyle, arkadaşlarımızın yoğun denetimleriyle bu sayıyı bugün 4 bin 866'lara kadar indirdik 2020 yılı itibariyle. Bundan sonra da aynı hassasiyetle devam ederek hedefimiz bunu Avrupa Birliği ortalamalarının oldukça aşağısına indirmek. 2018 yılı ekim ayında meclisimizin kabul ettiği bir kanunla trafik işaretlerinin ve ışıklarının olmadığı yaya geçitlerinde yayaya öncelik kuralı getirildi. 2019 yılının şubat ayında bir kampanya başlattık. Öncelik yayanın kampanyasını başlattık. O günden bu tarafa da yaya ölümlerinde de 1 yıl içinde de yüzde 22 oranında azalma oldu. Bugün tekrar bu kampanyamıza dikkatleri çekmek ve halkımızın bu alandaki farkındalığını artırmak insana saygımızın en güzel uygulama örneklerinden biri olduğuna inandığımız yaya geçitlerinde yayalara öncelik verme kuralımızı bir kez daha hatırlatmak üzere yaya geçitleri kırmızı çizgimizdir diyerek kampanyamızı bir kez daha toplumumuza anlatmayı amaç edindik' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim