Toprak Yavaş'ın tedavi olabilmesi için kilo almaması gerekiyor. 900 gram alması durumunda tedavi olamayacağı belirtilen Toprak Yavaş'a diyet başlatıldı. SMA Tip2 hastası Toprak Yavaş, tedavisi için Eskişehir halkının desteğini bekliyor. Baba Reyhan Yavaş, SMA Tip2 hastası oğlunun yurt dışında tedavi olabileceğini ifade ederek, buna tedavi maliyetlerinin engel olduğunu söyledi. Eskişehir'de Toprak Yavaş'ın tedavisi için yardım kampanyası başlatıldı.

19 AYLIKKEN FARK EDİLDİ

Toprak Yavaş'ın emekleme hareketlerini yapmamaları üzerine 15 aylıkken doktora götürdüklerini belirten baba Reyhan Yavaş, 'Doktor bize 19 aylık olana kadar yürüme hakkı olabileceğini söyledi. 19 aylık olduğunda hareketlerinde azalma nedeniyle tekrar doktora gittiğimizde kolunu bile çok zor kaldırabiliyordu. Yapılan genetik test sonucunda SMA Tip2 hastalığı teşhisi kondu. SGK'nın karşıladığı ilaca başladık. Şu ana kadar 6 toz ilaç aldık. Bu ilaç yurtdışından geliyor ve pahalı bir ilaç. Bu ilacı 4 tozdan sonra her toz için fizyoterapist tarafından bir teste tabi tutuluyor. Ayrıca beyin cerrahisi, çocuk nörolojisi bölümleri de onaylamak zorunda' dedi.

900 GRAM ALIRSA TEDAVİ OLAMAYACAK
Her toz ilaç alımından önce yapılan testlerde hareketlerinde yüzde 10-15 artış olması istendiğini ifade eden Reyhan Yavaş, ömür boyu alması gereken ilacı hareketlerinde belirli bir zaman sonra ilerleme olmayacağı için alamayacağını söyledi. Toprak Yavaş'ın fizik tedavi gördüğünü ancak pandemi nedeniyle fizik tedavilerinin de aksadığını belirten Yavaş, 'Haftada 4 gün fizik tedavi görüyordu. Şu anda fizik tedavi göremiyor. Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylanmış bir ilaç var. Dünyanın en pahalı ilacı olarak geçiyor bu ilaç. Her ülkede de yapılmıyor. Amerika, Dubai ve Macaristan gibi ülkelerde yapılan bir tedavi bu. Bu tedavinin maliyeti de yaklaşık 20 milyon lira. Amerika 2 yaşın üzerinde hasta kabul etmiyor. Toprak, şu anda 12 kilo 600 gram. Tedavi olabilmesi için 20 milyon lira gerekirken bir de Toprak'ın 13 kilo 500 gram olmaması gerekiyor. 900 gramdan fazla kilo alırsa, parayı tamamlasak bile ilacı alamayacak. Bu nedenle süremiz çok kısıtlı. Kilo almaması için diyetisyene de başlattık. Çünkü kilo almaması lazım' diye konuştu.

ACİLEN TEDAVİ EDİLMESİ LAZIM

Çocukları Toprak Yavaş'ı yaşatabilmek için yardım kampanyası başlattıklarını ve gereken izinler için müracaat ettiklerini ifade eden baba Yavaş, sosyal medya aracılığıyla da yardım kampanyasını duyurmaya çalıştıklarını söyledi. Yurtdışında yapılması gereken tedaviyi Sağlık Bakanlığı'nın da karşılamadığını belirten Yavaş, 'Bizim kilo sıkıntımız var. Kilo almaması ve acilen tedavi için gereken 20 milyon lirayı toplamamız gerekiyor. Kampanyayı tüm yurda yaymaya çalışıyoruz. Oğlumun herkes gibi yürüyebilmesi ve her şeyden önemlisi nefes alabilmesi için mücadele ediyoruz. İnşallah 30 Ağustos Zafer Bayramı'na kadar gereken parayı tamamlarız ve iki bayramı birlikte yaparız. Salgın döneminde tüm dünya sağlığın ne kadar önemli olduğunu anladı. Bizim oğlumuz şu anda sağlıklı değil. Yürüyemediği için ciğerler ve diğer organlar gelişmiyor' dedi.MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim