7 ülkeden 26 şairin katılımıyla 8-10 Kasım arasında düzenlenecek olan 9'uncu Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması'nın lansman toplantısı Gökkuşağı Kafe'de gerçekleştirildi. Lansmanda konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, 'Yunus'un kenti Eskişehir'de bu buluşmalar gerçekten şehrimize çok yakışıyor. Çok güzel birliktelikler oluyor. Zaten şiirin olduğu yerde kötülüğün olması mümkün değil. Buluşma son derece renkli geçiyor. Tabi meşhur Yunus'un 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, sevelim sevilelim' deyişiyle buluşmamızda aynı şekilde tanışmayla, buluşmayla güzellikler olsun' ifadelerini kullandı. Türkiye'de şiir günlerini götürebilmenin emek istediğini belirten Ataç, 'Zor iş ama Eskişehir'de şansımıza her sene daha büyüyerek, keyifle bu söyleşileri yaparaktan devam ediyor. Her zaman söylediğim gibi bu yapılan işler hep dışardaki illerimize örnek olsun' şeklinde konuştu.
ŞİİRLER BARIŞÇIL BİR MAYADIR
Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması Yürütme Kurulu üyelerinden Erol Büyükmeriç ise, 'Şiirin olduğu yerde kötülükler azalır. Şiirler barışçıl bir mayadır ve insanlara iyiyi, doğruyu ve güzeli gösterir. O bakımdan bu etkinlik 9 yıldır Eskişehir'imize çok güzel şeyler kazandırdı' diye konuştu. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması Yürütme Kurulu üyelerinden Şakir Özüdoğru da, 'Bu tür etkinlikler hem barışı hem de birlikteliği ön plana çıkartıyor. Ben bu yüzden şiir buluşmasına çok değer veriyorum' ifadelerini kullandı.
ONUR KONUĞU ŞÜKRÜ ERBAŞ
Öte yandan daha önce Ataol Behramoğlu, Ahmet Telli ve Tuğrul Tanyol'un da aralarında bulunduğu birçok şairi onur konuğu olarak ağırlayan etkinliğin bu yılki onur konuğu ise kaleminden çıkan şiir dizelerine ses vererek onlara bambaşka bir ruh ve duygu kazandıran Türk şiirinin usta isimlerinden Şükrü Erbaş olacak. Direktörlüğünü Haydar Ergülen'in yaptığı ve bu yıl Macar şiirlerine odaklanacak olan buluşma, müzik dinletileri, şiir okumaları ve çocuk şiiri etkinlikleri ile şiir severlere sanatla dolu üç gün sunacak. 9. Uluslararası Eskişehir Şiir Buluşması'nın açılış töreni ve konser programı, onur konuğu Şükrü Erbaş'ın imza töreni ile birlikte 8 Kasım Cuma günü saat 18.00'de Zübeyde Hanım Kültür Merkezi'nde yapılacak. Konuk şairler ise şu isimlerden oluşuyor: 'Balazs Szöllössy (Macaristan), Márton Simon (Macaristan), Orsolyo Láng (Macaristan), Csilla Nagy Hajnal (Macaristan), Mel Kenne (ABD), Anton Baev (Bulgaristan), Darija Zilic (Hırvatistan), Özlem Özgül Dündar (Almanya) ve Melek Mustafa (Suriye). Şükrü Erbaş, Şakir Özüdoğru, Haydar Ergülen, Rahmi Emeç, Umay Umay, Serkan Türk, Elif Nuray, Tozan Alkan, Sema Güler, Nihat Özdal, Soner Demirbaş, Süreyya Akçay, Mahmut Temizyürek, İrfan Amida, Mustafa Köz, Yalın Tunalı, Ersin Kurt ve Burak Atabay.'
Editör: TE Bilisim