ES TV’de canlı olarak yayınlanan Ekstra Gündem Programına konuk olan Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, şehir merkezinde artan iş yeri kiraları nedeniyle esnafın şehir merkezinden kaçmaya başladığını söyledi. Birsen; “Esnafımız kirası daha uygun olan şehrin civardaki alanlarına yöneliyor” dedi. Başkan Birsen ayrıca festival adı altında açılan yöre pazarlarına karşı yapılan mücadeleye verdiği destekten dolayı ES GROUP Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Fetih Demirdaş’a da teşekkür etti.

Gazeteci Sedat Aydoğan’ın sorularını yanıtlayan Başkan Birsen, esnafın sorunlarına ve beklentilerine dair görüşlerini açıkladı.

ESKİŞEHİR DAHA DA GELİŞEBİLİR

Geride kalan pandemi süreci ve ardından gelişen ekonomik krizde Eskişehirli esnafın ayakta kalmayı başardığını söyleyen Başkan Birsen, bunda en büyük faktörün Eskişehir’in aldığı nitelikli göç olduğunu söyledi. Yatırım anlamında da Eskişehir’in nitelikli göç aldığını kaydeden Birsen, bu durumun esnafın yararına olduğunu kaydetti. Bununla birlikte Eskişehir’in daha da gelişmiş bir şehir olması gerektiğini kaydeden Birsen; “Eskişehir ortak akılla daha iyi yerlere gelebilir. Bunu bugüne kadar yapamadık. Biz bütünsek, hep birlikteysek ve bunu başaramadıysak hepimizin kusuru var demektir. Daha iyi noktalarda olabilirdik. Artık 2 OSB’miz var diyebiliriz. Buna KOBİ OSB’yi de eklersek 3 sanayi alanımız var. Ama yeterli mi? Konya’ya bakıyorsunuz 12-13 organize sanayi bölgesi, Gaziantep’te 8-10 tane sanayi bölgesi var. Bu şehirler geçmişte Eskişehir’in arkasındaydı. Bursa ile rekabet ediyorduk. Ülkenin 6. kentiyken bugün 27. sıraya düştük. Gelişimimizi doğru yapamadık, ilçelerimizi kalkındıramadık. Merkezi bir şehir haline geldik. Merkeze sıkıştık. Eskişehir’in artık açılmaya, yeni projelere ihtiyacı var. İnşallah yerel seçimlerden sonra Eskişehir makus talihini bozacak adımları atar” diye konuştu.

ESNAF ŞEHİR MERKEZİNDEN KAÇIYOR

Esnafın bugüne dair en önemli sorunlarını sıralayan Başkan Birsen, yüksek iş yeri kiraları ile büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Başkan Birsen; “Şehir merkezindeki trafik ve yüksek kiralar nedeniyle esnaf farklı alanlara açılma ihtiyacı hissediyor. Merkezden yeni gelişen bölgelere doğru bir gidişat var. Yüksek kiralar konusu esnafın en büyük derdi. Bir de trafik nedeniyle esnaf şehir merkezini boşaltıyor. Herkes kendini korumaya çalışıyor. Yüksek kiralar gerçekten sorun. Şimdi ekonomik koşullara bakıyoruz herkes haklı. Sadece dükkân kirasıyla geçinen insanların olduğunu biliyoruz. İş yeri sahibi yüksek fiyatlar nedeniyle yüksek kira istiyor. Esnafımızın kar marjı sürekli düşüyor. Elektriklenme burada başlıyor. Ekonominin iyi olduğu dönemlerde bu krizler hiç yaşanmıyordu. Konutlara getirilen yüzde 25’lik artış sınırı işyerlerinde de uygulanmalıydı. Maalesef ki iş yeri kiralarında bu söz konusu olmadı. İş yeri kiralarında yüzde 200’lere yüzde 300’lere varan artışlar yaşandı. 10 Bin liralık dükkândan 30 bin lira kira isteniyor. 15 Bin liralık dükkândan 40-50 Bin liralık kira isteyenler var. Bu nedenle Eskişehir kent merkezinde çok büyük kira artışları oldu. Bunun bir nedeni de tek merkezli bir şehir olmamız. Eskişehir’de yeni ticari alanlar yeni merkezler oluşturmamız lazım. Böyle olursa krizleri daha kolay aşarız. Daha çok çevreye açılmalı, daha çok iş yeri üretmeliyiz. Açılan iş yeri sayısına şehirdeki dükkân sayısı yetmiyor. Kiraların yüksek olmasından kaynaklı, esnafımız önünü göremiyor.” diye konuştu.

DEMİRDAŞ’A TEŞEKKÜR

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, küçük esnafı en çok etkileyen festival adı altında yapılan organizasyonların önlenmesine ilişkin konuda da önemli açıklamalarda bulundu. Konuyla ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Birsen; “Bundan 10-15 yıl önce seyyar satıcıların önlenmesine yönelik bir karar alındı. O kararın arkasında herkes durdu. Ticaret Odası, esnaf odaları, Büyükşehir Belediyesi herkes üzerine düşeni yaptı. O gün alınan kararla bugün esnafımız seyyar satıcı sorunu yaşamıyor. Şimdilerde festival adı altında yöre pazarları açılıyor. Festivalin asıl amacı bu değil ki! Bu iş festivalden çıktı Çarşamba Pazarına döndü. Son olarak bir otelde yapıldı. Hemen itirazımızı yaptık. Bu iş için mülki idarelerden ve belediyelerden izin alma şartı var. Bu Türkiye genelinde yapılmıyormuş. Ülkede yapılmıyor diye Eskişehir’de yapılmayacak diye bir şey yok. İzinlerini başka yerde alıp burada bu yapılıyor. Son olarak yapılan festival adı altındaki pazarda ES GROUP’un Sayın Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Fetih Demirdaş da gerçekten yanımızda durdu. Kendisi Eskişehir esnaf ve sanatkârını memnun etmiştir. Kendisine teşekkür ediyoruz. Belediyenin bu konuda almış olduğu kararda elinden gelen gayreti gösterdi. Biz bunlara bundan sonra da elimizden geldiğince müsaade etmeyeceğiz. Sayın ETO Başkanı Metin Güler’le de aynı görüşteyiz.” şeklinde konuştu.

TEK BEKLENTİMİZ EKONOMİNİN DÜZELMESİ

Başkan Birsen, programın sonunda ise esnaf olarak beklentilerinden söz etti. Birsen; “Sattığımız ürünü bir daha aynı fiyattan alamıyoruz. Hem raflarımız hem sermayemiz daraldı. En büyük beklentimiz, Hazine ve Maliye Bakanlığımızın aldığı tedbirlerin piyasaya olumlu yansıması. Bu anlamda en büyük beklentimiz ekonominin düzelmesidir” diye konuştu.

Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ara zam açıklaması Bakan Işıkhan'dan asgari ücrete ara zam açıklaması

Editör: Volkan Kılınç