CHP il Başkanı Nihat Çuhadar ile Odunpazarı İlçe Başkanı Erdal Çakıcıer geçtiğimiz 25 Ekim tarihinde, Bilgi Edinme Yasası gereği TDKB Ajansı tarafından cevaplanması amacıyla 12 sorudan oluşan bir dilekçeyi Valilik makamına vermişlerdi. Ajansın bu sorulara 15 iş günü içinde cevap vermesi gerekirken, aradan 26 iş günü geçmesine karşın bugüne kadar hiçbir cevap verilmedi. CHP'nin bu işin peşini bırakmayacağını anlatan İl Başkanı Çuhadar, 'parti olarak gereken yerlere gereken başvuruları ve suç duyurularını yapacağız, Eskişehir halkının içi rahat olsun' diye konuştu.

CHP İl Başkanı Çuhadar, 'Biz Ajansın çalışmaları ve harcamaları hakkında Eskişehir halkının cevaplarını öğrenmesi gereken soruları sorduk. Ortada büyük bir bütçe var, yapılan işler, ihaleler var. Ancak belirli bir kesim dışında hiç kimsenin hiçbir şeyden haberi yok. Dolayısıyla bizim bu konuda ciddi endişelerimiz var. Harcanan para halkın parası. Bu sis perdesinin kalkması için bizim sorduğumuz sorulara açıklıkla cevap verilmesi gerekiyor. Bugüne kadar cevap vermemeleri aklımıza acaba, 'Eskişehir halkından neyi saklıyorlar?' sorusunu getiriyor' şeklinde konuştu.

İşte cevaplanması beklenen 12 soru;

1-Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı Bütçesine oluşturmak üzere bugüne kadar hangi kaynaklardan ayrı ayrı ne kadar bütçe ödeneği sağlanmıştır?

2-Bugüne kadar yapılan etkinliklere ayrı ayrı ne kadar ödeme yapılmıştır?

3-İftar yemeklerine yapılan harcamalar ne kadardır?

4-Odunpazarı Tiryakizade Hasan Paşa Camii'nin restorasyon inşaatı önünde ajans tarafından yapıldığı belirtilen afişin kaldırılarak, yerine Odunpazarı Belediyesi tabelalarının konularak hizmetin Odunpazarı Belediyesi'ne mal edilmesi algısının yaratılmış olması, seçim arifesinde AKP'li Odunpazarı Belediyesine siyasi bir destek değil midir?

5-a) Ajans bütçesinden hangi ilçe belediyeleri ile hangi kurumlara, hangi kuruluşlara, vakıf ve dernekler ile STK'lara, hangi konular ve işler için ayrı ayrı ne kadar ödenek verilmiştir?

b) Yurt dışına kaç öğrenci gönderilmiştir? Ve bunlar için ne kadar harcama yapılmıştır?

6-Odunpazarı Belediyesi Bölgesinde restorasyon ve sokak iyileştirmesi işleri çerçevesinde ajans bütçesinden ödenek aktarılarak yapılan işlere ait binaların, adı geçen belediye tarafından 3. Şahıslara uzun süreli kiraya verilmesi suretiyle bundan elde edilen ve edilecek gelirler Ajan Bütçesine mi yoksa Belediyenin Bütçesine mi aktarılmaktadır?

7-Etkinlikler çerçevesinde şimdiye kadar görevli olarak yurtdışına gönderilen kişiler kimlerdir? Ve bunlar için yapılan harcamalar ne kadardır?

8-Ajans faaliyetlerinin duyurulması için hangi firma ve kişilere ne kadar ödeme yapılmıştır?

9-Ajans Yönetim Kurulu bugüne kadar kaç toplantı yapmıştır? Kendilerine ne kadar oturum ücreti ödenmiştir?

10-Gelen konuklar için yol parası, ikram ve ağırlama giderleri için yapılan harcamalar ne kadardır?

11-Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinin açılış töreni programı hangi firmaya ne kadar bedelle yaptırılmıştır?

12-Vilayet Meydanı içerisinde yapılan tamir ve tadilatlar Ajans bütçesinden yapıldı ise kaça mal olmuştur?

Editör: TE Bilisim