TOKİ hak sahipleri, Ulus Anıtı’nda bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. TOKİ’nin verdiği 2 bin 450 konut sözüne rağmen birçok kişi ev sahibi olamazken, evlerine kavuşan vatandaşlar ise yükselen taksitler yüzünden ödemelerini yapamaz duruma geldi. Verilen sözlerin tutulmasını talep eden vatandaşlar, “mağdur burada, hükümet nerede”, “sözünüzü tutun hakkımızı verin” “kandırıldık” şeklinde slogan attı. Mağdurların düzenlediği eyleme, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü ve İbrahim Arslan, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Rahmi Çınar, İYİ Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Aydın, İYİ Parti Odunpazarı Belediye Başkan Adayı Emine Edizgil ve çok sayıda vatandaş destek verdi.

OY VERMEYİ REDDEDİYORUZ

TOKİ mağdurları adına açıklama yapan Neslihan Aras, yalnız olmadıklarını vurgulayarak, “Eskişehir TOKİ mağdurları olarak hala haklarımızı arıyoruz. Sesimizi duyurabilmek adına her çareyi denesek de siyasiler kulaklarını bize karşı tıkamış durumda. Sayın Cumhurbaşkanı’mıza yazdığımız yüzlerce mektup bile Cumhurbaşkanına ulaşmayarak Cimer cevabı olarak bize geri döndü.

Bu cevap malumun ilanı olan, aradan geçen 5 yıllık enflasyonun tarafımıza yansıtılacağı, KDV oranının yüzde 10 olacağı ve ödemelerin 180 ay MMA olacağının tebliğidir. Biz hibe değil Cumhurbaşkanı’mızın söz verdiği ve elimizden alınan yüzde 1 KDV ile 0,49 faizli sabit ödeme hakkımızı geri istiyoruz. Mamuca Toki mağdurları olarak ödemeler konusunda mağdur olmamızın yanında 2297 konut yapıldığı için 153 kişinin de ev sahibi olma hakları ellerinden alınmıştır. 153 eksik konutunda bir an önce tamamlanıp vaat edilen ödeme koşullarıyla hak sahiplerine verilmesi gerekmektedir.

Bu sıkıntılarımızın çözümü için mecliste önerge verildi ancak AKP ve MHP oylarıyla reddedildi. Bizde haklarımız verilmezse sandıkta oy vermeyi reddediyoruz. Mamuca Toki mağdurlarının haklı mücadelesinde yanımızda olmayan ve mahkeme süreciyle evlerin yapım süresini uzatan bu yüzden evlerin fiyatlarının yükselmesine sebep olan Odunpazarı Belediyesi ve yüzde 1 KDV'yi yüzde 10’a çıkaran 0,49 faizle sabit ödemeyi elimizden alan iktidar başta olmak üzere mağduriyetimiz giderilmeden hiçbir siyasiye ve adaya oy yok. Haklarımızı alana kadar yani verilen sözler tutulana kadar mücadelemize devam edeceğiz.

Seçimlere kadar kim sesimizi duyar kim elimizi tutar kim omuz verirse bizde ona destek veririz. Dün İBB Adayı Murat Kurum, Toki Finansman Daire Başkanı Ayhan Karaca ve TOKİ yetkilileri ile, İstanbul’da Tuzla mağdurlarıyla bir toplantı gerçekleştirdi. Demek ki İstanbul’u kazanmak bu kadar önemli ki seçilmek uğruna hepimizin hakkı olan yüzde 1 KDV Tuzla’ya verilmiş ve ev fiyatları üzerinden 25 indirim yapılmıştır. O zaman Eskişehir’de de seçimi kazanmak istiyorlarsa bizimle de masaya oturacaklar” ifadelerini kullandı.

MAĞDURİYETE SON VERİN

CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, CHP’nin TOKİ meselesini kendi meselesi olarak gördüğünü söyledi. Günaydın, “Biz yurttaşlarımızı oy verdiği partiye göre ayırmıyoruz. Yurttaş kamu hizmetlerinden eşit olarak pay alması gereken insanlardır. Bizlerin baş tacıdır. Devlet size bir söz veriyor. Koskoca devlet size diyor ki ben bunlardan vazgeçtim ve size memur maaşlarına yapılan zam oranında zam yapacağım. 31 Mart 2024'te seçimler var. 50 gün içinde birbirinden farklı sözler veriyorlar. Neymiş 500 bin konut yapacaklarmış. Sen daha depremde yıkılan konutların yüzde 5'ini teslim etmedin. 2019'da söz verdiğin konutları teslim etmedin. Artık yurttaşın mağduriyetine son verin. Sözünüzün arkasında durun. CHP bu meseleyi kendi meselesi gibi görüyor ama siyasal bir mesele haline getirmek istemiyor” şeklinde konuştu.

SONUNA KADAR ARKANIZDAYIZ

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, TOKİ’nin imar planlarına aykırı davrandığını belirterek, “Önemli olan sizlerin derdinin çözülmesidir. Bizler Eskişehir'de olsun Kayseri'de olsun İstanbul'da olsun sizlerin yanınızda olmaya devam edeceğiz. Her akşam televizyonlarda şu kadar konut yapacağız vaatte bulunuyorlar. Çıkıp halka biz bunu şu nedenle yapamıyoruz muhalefet de buna destek versin deyin bizler de desteğimizi verelim. Fikriniz oyunuz kime olursa olsun önemli değil önemli olan sorunlarınızın siyaset kurumunun sizler için seferber olması. Bizler sonuna kadar arkanızdayız” dedi.

VERECEK CEVAPLARI YOK

1 ay önce Meclis’te soru önergesi verdiğini ancak hala yanıt alamadığını dile getiren CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, “Mağduriyetinizi çok iyi biliyoruz. Bundan 1 ay önce soru önergesi verdim. Üzerinden 1 ay geçmesine rağmen hala yanıt yok çünkü verebilecek bir cevapları yok. Sizlere verdikleri sözü tutmadılar. Hep birlikte mücadeleye devam edersek örgütlenirsek her zaman kazanırız. Mağduriyetlerinizin giderilmesi yönünde her şeyi yaparak yanınızda olacağız” ifadelerini kullandı.

BU OYUNA GELMEYİN

Ülkede yaşanan ekonomik krizin sebebinin vatandaşlar olmadığını vurgulayan CHP Milletvekili İbrahim Arslan, “Ev kiralamanın bile hayal olduğu bir ekonomi yarattılar. Bu ülkede yoksulluk var açlık var işsizlik var, hayat pahalılığı var enflasyon var. Ama bunun sorumlusu bu halk değil. Bu iktidarın mensupları sanki 21 yıldır iktidarda değilmiş gibi davranıyor. Bu oyuna gelmemeliyiz. Lütfen kendi geleceğiniz için oy kullanın” diye konuştu.

MAHKÛM ETMEYECEĞİZ

Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 19 Mayıs Coşkusu Odunpazarı 3D Gençlik Festivali’nde 19 Mayıs Coşkusu

Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Melih Aydın ise, “Bizim 26 sözümüzün içerisinde yeni bir belediye iştiraki kentsel dönüşümü hızlandıracak, ucuz konut üretecek bir şirket oluşturacağımızı, yeni Eskişehir'i hep beraber oluşturacağımızı vatandaşlarımızı TOKİ'ye mahkûm etmeyeceğimizi yazılı olarak belirttik. Göreve geldikten sonra çok kısa bir süre içerisinde bunları yapacağız. Her zaman sizlerin ya

Muhabir: Berivan Halis