Bu kapsamda, Sivrihisar İlçesi Koçaş Mahallesi’nde 1,5 milyon metrekarelik alana daha gübreleme yapılmasıyla birlikte, proje kapsamındaki toplam gübrelenen mera alanı 3 milyon metrekareye ulaştı.
Doğal ve Yerli Gübrelerle Verimlilik Artırılıyor
Yapılan uygulamalarda, toprağın organik madde miktarını artıran ve su tutma kapasitesini yükselten doğal zeolitler, mikrobiyal gübreler ve leonardit kullanıldı. Tümüyle yerli ve milli ürünlerden oluşan bu gübrelerin, sürdürülebilir ve çevre dostu tarım uygulamaları açısından önemli bir rol oynadığı belirtildi.
Projeye Yoğun Katılım ve Destek
Koçaş Mahallesi’nde düzenlenen etkinliğe, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü İbrahim Balk, Beylikova Besi OSB Müdürü ve Proje Koordinatörü Yurdal Çetinkaya, proje ekibi, muhtar Sezai Kara, teknik personel ve çok sayıda çiftçi katıldı. Çiftçiler, traktör ve ekipmanlarıyla sahada bizzat çalışmalara katılarak projeyi sahiplendiklerini gösterdi.
“4,3 Milyon m² Alanda Çalışma Yapıldı”
Etkinlikte konuşan İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, projeye destek veren köy muhtarı ve çiftçilere teşekkür ederek şu açıklamalarda bulundu:
“İklim değişikliğine karşı çiftçilerimize uygulamalı eğitimler veriyoruz. 2 hafta önce Çifteler ilçesi Zaferhamit Mahallesi’nde 1,5 milyon m²’lik bir merada gübreleme gerçekleştirdik. Bugün burada yaptığımız uygulama ile toplam gübreleme alanı 3 milyon m² oldu. Kullandığımız ürünler arasında leonardit, klinoptilolit ve Eskişehir’de üretilen sıvı mikrobiyal gübreler yer alıyor. Bunlar hem su tutma kapasitesi yüksek hem de toprağı iyileştiren ürünler.”
Ayrıca Gümüş, Nisan ayında Koçaş Mahallesi’nde 37 bin m² alanda susuzluğa dayanıklı meyve bahçesi tesis ettiklerini, Zaferhamit ve Koçaş’ta 500 bin m² alanda Macar Fiği tohumu dağıtılarak yem üretiminin desteklendiğini de hatırlattı. Bugüne kadar projeyle birlikte meralar ve özel araziler dahil toplamda 4,3 milyon m² alanda çalışma yapıldığı bilgisini verdi.
Traktör Direksiyonuna Geçip Gübreleme Yaptı
Etkinliğin sonunda İl Müdürü Gümüş, 20 bin m²’lik bir parselde gübrelemeyi bizzat kendisi traktörle gerçekleştirdi. Mahalle muhtarı ve çiftçiler de topluca gübreleme yaparak desteklerini gösterdi.
“Üretmek İsteyen Çiftçinin Yanındayız”
Projenin tamamen Birleşmiş Milletler tarafından finanse edildiğini vurgulayan İl Müdürü Gümüş, konuşmasını “Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üretmek isteyen çiftçimizin her zaman yanındayız” sözleriyle tamamladı.