Bu uygulamayla birlikte küfürlü konuşmalar yüzde 90 oranında azaltarak, mekanı ailelerin de rahatlıkla girebildiği nezih bir alana dönüştürmeyi başardı.
Eskişehir'in Odunpazarı İlçesi'ne bağlı 71 Evler Mahallesi'nde  yaklaşık 8 ay önce kapılarını açan bir kafe, işletmecisi kadın girişimci Sultan Alan'ın aldığı radikal bir kararla dikkat çekiyor. Daha önce yöre halkı tarafından kahvehane olarak kullanılan bu mekanda, özellikle erkek müşteriler arasında yaygın olan küfürlü konuşmalar, Alan'ı farklı bir çözüm arayışına itti. Sultan Alan, bu rahatsız edici duruma karşı sıradışı bir yöntem geliştirdi. Kafenin içindeki masaların ve sıkça kullanılan okey oyunlarının ıstakalarının üzerine "Küfürlü Konuşma!" şeklinde küçük uyarı yazıları yerleştirdi. Ayrıca, işletmenin giriş kapısının hemen karşı duvarına da "Küfürlü Konuşulmaması Rica Olunur" yazı astı. 

"KÜFÜRE KARŞIYIZ"

Es TV'ye konuşan Sultan Alan, bu uygulamayı hayata geçirme nedenini anlattı. Kafede çalışanların ve işletmecinin kadın olduğunu belirten Alan, uygulamadan duyduğu memnuniyeti  dile getirerek, "Küfüre karşıyız. Güzel bir ortam olmasını seviyoruz ve yaptığımız bu uygulamadan gayet memnunuz. Bu yazıyı asmamızdaki sebep, buraya gelen erkek müşterilerimizin çok fazla küfür etmesi. Bir bayan işletmeci olarak ve çalışanlarımın da bayan olması gereğiyle küfürlerden rahatsız olduk. Biz böyle bir yöntem denedik ve işe yaradı" diye konuştu. 

“ESKİDEN KAHVEHANE GİBİYDİ"

Uygulama sonrasında kafenin atmosferinin değiştiğini belirten Alan, "Eskiden burası kahvehane gibiydi. Şu an ise ailelerin de geldiği çok nezih bir kafe oldu. Bayan müşterilerimizin artmasıyla da biz daha rahat bir şekilde çalışmaya başladık. İlk zamanlar tepki gösteriyorlardı ama alıştılar. Küfür ettiklerinde biz yanlarına gidince kendilerine çekidüzen veriyorlar. Küfür neredeyse yok gibi oldu" dedi. 

Eskişehir’deki camiden Filistin için yardım duyurusu
Eskişehir’deki camiden Filistin için yardım duyurusu
İçeriği Görüntüle

"KÜFÜR AZALDI"

Sultan Alan’ın eşi Selman Alan da uygulamanın etkili olduğunu belirtti ve müşterilerin tepkisini şu sözlerle anlattı:
"Müşteriler küfür ettiğinde eşim fark ettiğinde, ‘Abla kızma tamam küfür etmiyoruz’ diyorlar. Genelde ‘Ablanın yeri’ gibi bir izlenim oluştu. Bazı müşteriler yazılara takılıyor ama iyi kötü herkes anlayış göstermeye başladı. Yüzde 80-90 oranında küfür azaldı. Kendi aralarında ediyorlar ama sesli söylememeye başladılar, bu da güzel bir gelişme"

Kaynak: Haber Merkezi