pirinç vazo olarak müzayedeye çıkan eser, koleksiyoner tarafından eski bir mermi kovanı olduğu fark edilerek envanterine eklendi.

Eskişehir'de hediye almak lüks oldu! Halkın tek hediyesi sevgi Eskişehir'de hediye almak lüks oldu! Halkın tek hediyesi sevgi

Çanakkale Savaşı’ndan kalmış tarihi eserlerle kendi koleksiyonunu oluşturan Oskaylar, koleksiyonuna yeni eklediği eseri şöyle anlattı:

“Bu eser pirinç vazo olarak müzayedeye çıkmıştı bu nedenle de kimse talep göstermemişti. Ben bu eserin bir kovan olduğunu fark ettim. Eser üzerindeki 1916 yazısı da Çanakkale Savaşı dönemine denk geldiği için hemen koleksiyonuma ekledim. Savaşta kullanılan mermilerin kovanları o dönemin askerleri olan özellikle Anzaklar ve İngilizler bizim Türk ustalarımıza işleterek sevgililerine veya ailelerine şükran armağanı olarak götürdükleri bir vazodur. Tabii bu kovanların hepsinin deseni farklıdır. Bizim Türk askerlerimizin yaptığı kovanlarda vardır. Bu kovanlar içine malzeme koyarak dövme usulü kabartma işlemi yapılırdı. Zor bir işçiliktir, sanat işçiliğidir. Çok değerli bir parçadır.”

Çanakkale ruhunu aşılamak istediğini dile getiren Oskaylar, “Daha önce Arkeoloji Müzesi’nde sergi açmıştık. Sergi yapmak hem zor hem de biraz meşakkatli. Salon bulmak zor oluyor. Bir hazırlık yapıp tekrar sergi açmayı düşünüyorum” dedi.

Kaynak: Sümeyra Balcı