Dutluca Mahallesi’ndeki sel felaketi sorunu çözülüyor Dutluca Mahallesi’ndeki sel felaketi sorunu çözülüyor

ESKİ Genel Kurul Toplantısı 2. Birleşim 1. Oturumu gerçekleşti. Toplantıda 3 gündem maddesi görüşüldü. 2023 Yılı kesin hesabı ve 2023 yılı faaliyet raporunun birlikte görüşüldüğü toplantı Ayşe Ünlüce Başkanlığı'nda yapıldı.

DSİ İLE YAPILAN PROTOKOL HIZLANMALI

Meclis son söz alan Ayşe Ünlüce ise Eskişehir’in en önemli 10 sorunundan birinin su sorunu olduğunu kaydederek yapılan çalışmalara değindi. Ünlüce ayrıca daha önce meclisten geçerek, Çifteler’den Eskişehir’e su getirilmesi konusun DSİ ile yapılan protokole dikkat çekti. Protokolün oldukça yavaş işlediğini dile getiren Ünlüce, protokolün hızlanması için güç birliği çağrısında bulundu. Ünlüce, “Bir kere Eskişehir’in en önemli 10 sorunundan biri su sorunudur ve Eskişehir’in en önemli konusudur. Çeşmeden akan su konusu ESKİ’nin kurduğu arıtma tesisleriyle inanılmaz bir çaba var. Ama Eskişehir’in talihsizliği biz ne yazık ki Porsuk çayına muhtacız. Maalesef başka bir kaynağımız yok. O suyu ulaştırırken pek çok tahlilden geçiriyoruz. Bugüne kadar çok şükür bu suyla ilgili bir sorun yaşamadık. Ama bu demek değil ki buna mahkum olalım. Bu mecliste birkaç yıl önce güzel bir karar çıktı. Bu genel kurul yetkisiyle imzalanmış DSİ ile ilgili yapılan bir protokol var. Bu protokol yavaş gidiyor. Ben bunu hepinize söylüyorum lütfen bu protokolün hızlanması için elimizden geleni yapalım. Hem daha kaliteli bir su Eskişehir'e gelsin, hem maliyetleri de düşürmüş olalım” dedi.

ESKİ, MALİYETLERE KARŞI ÖNLEM ALMALI

CHP grubu adına söz alan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt kesin hesap ve faaliyet raporuna olumlu gerekçelerini açıklarken ESKİ yönetimine de maliyetleri düşürecek önerilerde bulundu. Kurt, 2023'te ekonomik ve sosyal koşulları hem de Türkiye'nin düştüğü darboğazı birlikte değerlendirerek başlamak lazım. Ben emeği geçen arkadaşlarımıza ve yönetici kardeşlerimize teşekkür ederek başlamak istiyorum. Cumhuriyet Halk Partisi adına olumlu oy kullanacağımızı da vurgulamak istiyorum. ESKİ'nin yönetimine öneri yararlı olabilir. Maliyetleri düşürecek formüller geliştirmemiz lazım. Yani nasıl? Enerji en büyük maliyet unsuru, bu konuda hükümet bu işi frenleyemiyor. Hükümet bu işi frenleyemediği için ister istemez bizim maliyetlerimize yansıyor. O zaman enerjiyi ucuzlatacak formülü ESKİ yönetiminin araması lazım. Başka türlü bu iş yürümez. Personel giderleri sadece ESKİ yönetimine bırakılsa o zaman ESKİ yönetimi bunu belli ölçülerle toplu iş sözleşmeleri ile ayarlama şansına sahipken Ankara'daki yapılan müdahalelerle yüksek oranda artış gösteriyor ve tüketiciye yansıyor. Yeni dönemde ESKİ'nin önlem alması gerekiyor" dedi.

GELİR GİDERİ KARŞILAMIYOR

AK Parti Grubu adına Ahmet Sivri konuşarak ESKİ'nin giderlerine dikkat çekti. Sivri mal ve hizmet satış gelirlerinin giderleri karşılamadığına vurgu yaptı. Sivri, "2023 mali yılı gider bütçesinin 1 milyar 118 milyon TL, gelir bütçesinin 1 milyar 181 milyon TL olarak gerçekleştiği anlaşılmıştır.  2023 yılını 61 milyon TL gelir fazlasıyla kapattığı görülmüştür. Sermaye giderlerinin genel giderlere oranla %13.45, içme suyu ve kanalizasyon testi yapım giderleri ise toplam giderlerin ancak %8.85'ini oluşturmuştur. Bu oran çok düşük kalmıştır. Belediye ve bağlı kuruluşlarının kaynak kullanma tercihleri yönünde önemli gördüğümüz bir tespit ise; Büyükşehir Belediyesinin kültür ve sosyal işlere 148.2 milyon TL kaynak ayırmasına karşın ESKİ'nin içme suyu yapım giderleri içi30 milyon TL, kanalizasyon tesisi yapım giderleri için 69 milyon TLŞ, toplamda 99 milyon TL kaynak ayrılmıştır. Gerek belediye gerekse bağlı kuruluşların önceliği, kaynakları halkın yararına olan yatırımlara yönlendirmesi olmalıdır. Yapılan bu düşük yatırımlar ile şehrimizin gerek su, gerekse kanalizasyon sorunlarına çözüm bulunması mümkün değildir. ESKİ'de mal ve hizmet satış gelirleri giderleri karşılayamaz durumdadır" ifadelerini kullandı.

ESKİ’NİN BORCU 266 MİLYON TL’DİR KENDİ YAĞIMIZDA KAVRULUYORUZ

ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen yapılan açıklamalara yanıt olarak, “Kurumumuzun 2024 yılında ödeyeceği borç 88 milyon 994 bin 360 liradır. Bu da Avrupa yatırım bankası Hazine, İLBANK ve EYT'den emekli olan personellerin kıdem tazminatı için kullandığımız, biliyorsunuz meclis kararıyla onay vermiştiniz borçlanmanın ödenmesidir. Bunun içinde hazineye ödediğimiz miktarlar 2027-2028 değişik dönemlerde devam etmektedir. 2030 yılına kadar ödeyeceğimiz miktar 266 milyon liradır. Bu da 2030 yılına kadar taksitlerle ödeyeceğimiz rakamdır. Mahalli idareler ESKİ Genel Müdürlüğümüz, merkezi idareden aldığı pay tüm gelirlerinin yüzde 21,9’unu oluşturmaktadır. Yani yüzde 78’ini ESKİ kendisi oluşturmaktadır. Büyükşehir Belediyesine parak aktarılıyor şeklinde çok gündem oluyor. Şimdi efendim bizim kanunumuz çok açıktır. Büyükşehir Belediyesine ne şartlarda para verip alacağımız bellidir. Bunlar kanunla sabittir ve her yıl da Sayıştay denetimine tabiidir. Yaklaşık 1 buçuk yıldır Büyükşehir Belediyesine 1 lira dahi aktarılmamıştır. Yine stratejik plana ilişkin çok atıfta bulunuldu. Stratejik planlar 5 yılda bir yapılıyor. 5 yıl önce yapılan performans göstergeleriyle yapılan hedefe müdahale edemiyoruz. Burada kurumumuzun koyduğu hedeflerin gerçekleşme oranına bakarsak yüzde 76’dır. Çalışmalarımız kapsamında su matik yaygınlaşmasını artırıyoruz. Elektronik ödeme sistemlerimiz geliştiriyoruz. Genelde kendi yağında kavrulmayı tercih ediyoruz. Kazım başkanımın da dediği gibi tasarruf tedbirlerine karşı kendi birimlerimizin ürettikleri ile işlerimizi yapıyoruz” dedi.

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, geçtiğimiz haftalarda Eskişehir’e Çifteler’den içme ve kullanma suyu getirecek projenin akıbetini, Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim Yumaklı’ya sormuştu. Şehirdeki tüm protokollerin tamamlandığını, Bakanlığın proje için harekete geçmesi gerektiği ifade ederek göreve davet etmişti.

Kaynak: Haber Merkezi