Eskişehir’de yıllardır baba mesleği saatçiliği devam ettiren Ayhan Oskaylar, Çanakkale Savaşı’na ait eserlerden oluşturduğu koleksiyonuna bir yenisini daha ekledi.  Oskaylar’ın “Benim için anlamı çok büyük” diye nitelendirdiği Cihadiye Yüzüğü, hikayesiyle görenleri duygulandırıyor.

Eskişehir'de yayalara inşaat engeli! Eskişehir'de yayalara inşaat engeli!

Eskişehir’de hem saatçilik mesleğini devam ettiren hem de Çanakkale Savaşı’na ait eserler ile koleksiyonerlik yapan Oskaylar, savaşa dair saklı hikayeleri meydana çıkarmaya devam ediyor. Önceki yıllarda koleksiyonuna eklediği, ölmek üzere olan askerlere içirilen ve deyim olarak da hafızalarımıza kazınmış olan ‘Şehadet Şerbeti Matarası’ ve savaşta kullanılan mermilerin saklandığı ‘Mermi Kovanı’nın hikayesini ES TV aracılığıyla aktaran Oskaylar, koleksiyonuna yeni bir eser daha ekledi.

Savaş döneminde İstanbul’da tedavi gören askerlere yardım amacıyla İstanbul’a akın eden ve değerli ziynet eşyalarını Türk Ordusu’na hibe eden Türk Kadını’na, Mehmetçik’in hediye etmiş olduğu Cihadiye Yüzüğü, tarihimize ışık tutarken derin manasıyla görenleri de duygulandırıyor.

ANADOLU İNSANININ NAİFLİĞİ

Cİhadiye Yüzüğü’nün ender bir eser olduğunu dile getiren Oskaylar, Çanakkale Savaşı’na ait eserlerini bir arada sergileyebileceği bir müze açma isteği olduğunu ifade etti. Oskaylar, yüzüğün hikayesini şöyle açıkladı: “Çanakkale Savaşı bilindiği gibi tarihi damga olmuş savaşlarımızdan biridir. Daha önce gördüğümüz Şehadet Şerbeti Matarası ve Kovanımıza yeni bir eser eklemiş olduk. Ben bu eserleri müzayedelerden sertifikalı şekilde orijinalini almaya gayret ediyorum. Koleksiyonuma son eklediğim
Cihadiye Yüzüğü’nün hikayesi ise şöyledir; Çanakkale Savaşı'nda ağır yaralılar İstanbul'a götürülmüş ve orada da hastanelerde yeterli hemşire ve doktor olmadığı için halktan kadınlar yardıma koşmuşlar. Bu  yardımları karşılığında yardıma gelen vatandaşlara bir bedel ödenmek istemiş, ancak hanımlar para ve benzeri bir ödül kabul etmeyeceklerini ifade ederler. Bu yüzük de o durumda yakalanan İngiliz askerlerinin tüfeklerinin namluları ince ince keserek üzerine cihad ilanının tarihine atıf yapılarak ‘Cihadiye 1332’ yazılan, şükran armağanıdır. Bu yüzük tabi ki daha sonraları bronz ve dövme demir olarak yapılmıştır.

Müdafaa-i Milliye Cemiyeti, Cihâdiye yüzüklerini orduya destek olunması gayesiyle, 4 Mayıs 1915 tarihinde İstanbul’da 5 kuruştan satışa çıkarır. Asker ailelerine yardım amaçlı ve orduya yemek yardımı olarak da bu sattığı yüzüklerin gelirini orduya aktarmıştır. Aslında bir nevi Anadolu insanının naifliğini gösteren bir eserdir. Bu yüzük çok ender bulunan ve hatta Türkiye'de 2-3 tane var olan bir yüzük. Onun için benim için kıymeti çok büyük ve bunu Eskişehir'imize kazandırıp inşallah ileride bir Çanakkale Müzesi açarsak orada bunu herkesle paylaşacağız.”

Kaynak: Yenigün Gazetesi - Sümeyra Balcı