Türkiye'den, Kazan'dan ve Kırım'dan 60 akademisyenin konuşmacı olarak katıldığı sempozyum iki gün sürdü. Sempozyumun Kazan'daki ikinci kısmına Kazan Federal Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü ev sahipliği yaptı. Farklı başlıkların ele alındığı etkinlikte on oturum yapıldı.

Yürütme Kurulu Başkanlığını Mehmet Kamil Berse'nin yaptığı sempozyumun Onur Başkanlığını da Prof. Dr. Mehmet Görmez ve Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş yaptı.

Kazan Federal Üniversitesi Şarkiyat Enstitüsü Salonu'nda düzenlenen etkinlikte, 1850'li yıllarda Tataristan'ın başkenti Kazan'da başlayan yenileşme hareketlerinin öncülerinden sayılan Musa Carullah, Rızaeddin Fahreddin ve Şehabeddin Mercani'nin ilmi ve aksiyoner yönleri tartışıldı.

Açılış töreninde konuşan Der saadet Kültür Platformu Başkanı Mehmet Kamil Berse, tarih boyunca ulaşılan her coğrafya da bir medeniyet izine rastlamanın mümkün olduğunu söyleyerek, '' Bizler de medeniyetimizin izini sürmekteyiz' dedi.

Sempozyum, Türk Dünyası Kültür Başkenti bayrağını Eskişehir'den devralan Kazan'da bu kapsamda yapılan ilk program olma özelliği taşıyor. Kazan 2014 Türk Dünyası Kültür Başkenti'nin açılışı 26 Nisan'da yapılacak.(HM)

Editör: TE Bilisim