Kırka Bor İşletmesi Açık Ocak Sahasındaki atık su tehlikesine dikkat çeken CHP İl Başkanı Talat Yalaz, “Gerekli çalışmalar yapılarak söz konusu suyun ilçemiz sınırlarında bulunan Çatören Sulama Barajı’na deşarj edilmesi hâlinde çiftçilerin tarımsal sulama ihtiyaçları karşılanabilecek, atık göletinde oluşan taşma riski ortadan kaldırılacak” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Talat Yalaz, bugün parti binasında yaptığı açıklamada, Seyitgazi İlçesi’ndeki Kırka Bor İşletmesi Açık Ocak Sahasında yüzeye çıkan yeraltı suyuna dikkat çekti.

Tepebaşı’nda kadınların el emeği sergisi büyük ilgi görüyor
Tepebaşı’nda kadınların el emeği sergisi büyük ilgi görüyor
İçeriği Görüntüle

CİDDİ RİSK BARINDIRIYOR

“Kırka Bor İşletme Müdürlüğü açık ocak sahasında yaklaşık 20 ay önce kil tabakasının incelmesi sonucu, tek bir kaynaktan saniyede yaklaşık 30 litre debiyle yeraltı suyu yüzeye çıkmıştır. Yapılan tüm çalışmalara rağmen suyun çıkışı engellenememiştir” diyen CHP’li Yalaz, “Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından bölgeye yakın dört farklı noktada sondaj yapılmış, her sondaj noktasında bir öncekine göre daha fazla debide su çıkışı tespit edilmiştir. Açık ocak sahasına yakın bir bölgede bulunan Eti Maden’e ait 8 derin kuyudan işletmenin su ihtiyacı karşılanmakta iken, hâlihazırda bu ihtiyaç açık ocaktan çıkan su ile karşılanmaya çalışılmaktadır. Ancak bu su, kullanıldıktan sonra atık olarak gölete yönlendirilmekte, bu durum çevresel açıdan ciddi riskler doğurmaktadır” diye konuştu.

25 AYDA DOLDU

Söz konusu atık suyun 4 yıl önce yapımı tamamlanan ve 25 yıllık depolama kapasitesine sahip 7. Atık Göletine verildiğini söyleyen Yalaz, “Gölet yaklaşık 25 ay gibi kısa bir sürede dolma noktasına ulaşmıştır. Bu şekilde devam etmesi hâlinde, göletin yakın zamanda taşma riski doğacağı aşikârdır. Yapılan değerlendirmelere göre, açık ocaktan çıkan bu suyun 70 metre derinlikten alınması durumunda bor oranının sıfıra yakın olduğu ve tarımsal sulamada kullanılabileceği anlaşılmıştır. Bu doğrultuda, gerekli çalışmalar yapılarak söz konusu suyun ilçemiz sınırlarında bulunan Çatören Sulama Barajı’na deşarj edilmesi hâlinde hem ilçemiz hem de komşu ilçelerimizin çiftçilerinin tarımsal sulama ihtiyaçları karşılanabilecek, hem de atık göletinde oluşan taşma riski ortadan kaldırılabilecektir” ifadelerini kullandı.

HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRIZ

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürüğü’nün ortak çalışma yürütmesinin önemine dikkat çeken Yalaz, “Seyitgazi Belediyesi bu sürece her türlü desteği vermeye hazırdır. Bu hususta ilgili kurumları ivedilikle harekete geçmeye davet ediyoruz” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi