Emeklilere her yıl Ramazan ve Kurban Bayramlarında yapılan ikramiye ödemelerinde bu yıl ki artış talebi olumlu karşılanmıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde emeklilerin bu yıl ki bayram ikramiyesinin yüzde 50 artışla 3 bin lira olacağını açıklamıştı. Toplamda 2024 yılında 6 bin lira alacak olan emekliler için bu miktarın yetersiz olduğunu belirten Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru, emekli taban aylığı ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Bayram ikramiyesi ücretlerinin yetersizliğini dile getiren Duru, “Türkiye Emekliler Derneği Eskişehir Şube Başkanlığı ve 120 şubesi olan Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanlığı olarak bayram ikramiyelerinin 5 bin liranın üzerinde olmasını talep ediyoruz. Bir kurban 15-16 bin TL. Bir yere gidecek olsan yol ücreti 500-600 TL. 3 bin liraya ne alacak emekli? Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde gündeme geldi ve bizim bu talebimizi değerlendireceğine inanıyorum” açıklamasında bulundu.

“ESKİ SİSTEME DÖNMEMİZDE YARAR VAR”

Ocak ayında 7 bin 500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarılan taban emekli maaşlarının da yetersiz olduğu mesajını veren Duru, “Bu maaşlarla bırakın et yemeyi fasulye yemek bile zor duruma geldi. Almış olduğumuz en düşük taban aylığı 10 bin TL ama bir de dul ve yetimler var. Bu dul ve yetimler maaşın yüzde 75’ini alıyor. Ellerine geçen parayla geçim sağlanır mı? Bu nedenle biz diyoruz ki eski sisteme dönmemizde yarar var. 4447 sayılı yasayla bizi gösterge tablosundan memur katsayısından düşürdüler. 506 sayılı kanunun 96. Maddesinde ki ‘Bir emekli, emekliliğe müracaat ettiği zaman mevcut uygulanan asgari ücretin altında maaş bağlanmaz.’ İfadesi de kaldırıldı. Bizim tekrar bu sisteme dönmemizde yarar var. İktidar ve muhalefet neden bunun üzerinde durmuyor? Eski 96. madde gelmiş olsa şu anda 10 bin TL taban aylık alan bir emekli hale 17 bin TL alacaktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bunu dile getirmelerinde yarar görüyoruz” diye konuştu.

Döviz ve altında son durum (16 Mayıs 2024 Perşembe) Döviz ve altında son durum (16 Mayıs 2024 Perşembe)

Kanun maddelerinin araştırılmasını talep eden Duru, sözlerine şöyle devam etti: “Eğer biz eski sistemde yani gösterge ve mamur katsayı sisteminde olsaydık taban aylık şu anda 27 bin TL olacaktı. Bu konuda bütün siyasi partilere, iktidara çağrıda bulunuyorum. Ben eski kanunu arıyorum. 6 tane kanundan emekli maaş alıyor, 23 çeşit maaş olur mu? Bu nasıl sosyal güvenlik sistemi?  Kiralarda, hayat pahalılığında bir artış oldu. Enflasyon aldı başını gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanı, ‘Benim karşıma projeyle çıkın’ diyor. İşte ben öneri veriyorum: 6 tane kanun numarasını veriyorum 506, 2167, 2422, 3.395, 4447 ve 5510 sayılı yasaları sosyal güvenlik uzmanları bir araya getirsinler. Nerede kayıp var, nerede kazanç var araştırsınlar ve bu projeyle hükümetin karşısına çıksınlar. Eğer emekliye fayda sağlayacaksalar, bu teklifimi değerlendirmelerini rica ediyorum”

Muhabir: Sümeyra Balcı