CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, TBMM’de devam eden 2025 yılı bütçe görüşmelerinde, bor madenindeki rekor ihracatla övünen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ı sert bir şekilde eleştirdi. Çakırözer, Kırka ETİ Maden Bor İşletmeleri'nde çalışan emekçilerin haklarının göz ardı edildiğini belirterek, bakanı emekçilerin özlük haklarını vermemekle suçladı.

Kurutulmuş Antep Patlıcanı fiyatıyla dikkat çekiyor Kurutulmuş Antep Patlıcanı fiyatıyla dikkat çekiyor

Rekor İhracatla Övünürken Emekçilerin Hakları Unutuluyor

Bakan Bayraktar, 2024 yılı itibariyle bor madeninde yüzde 97’si ihracat olan 1,3 milyar dolarlık satış hedefiyle rekor kırılacağını duyurmuştu. Ancak Çakırözer, bu rekorun arkasındaki emekçilerin haklarının verilmediğini belirtti. "Rekor ihracatla övünüp, o ihracatı gerçekleştiren emekçiye haklarını vermiyorsunuz" diyen Çakırözer, ETİ Maden çalışanlarının yakacak yardımı, yıpranma payı ve ihracat primi alamadığını vurguladı.

Kırka Yolu’nda Ölümler Devam Ediyor

Çakırözer, ayrıca Kırka Yolu’nda yaşanan kazaları gündeme getirerek, "Bu yolu her gün ETİ Maden emekçilerimiz de kullanıyor. Kışın ölüm korkusu ile servislere biniyorlar. Yıllardır bitmeyen kazalar iktidarın ayıbıdır" ifadelerini kullandı. Kırka Yolu’nda yaşanan kazaların birçoğunun ölümlü olduğunu ve yolun hala tamamlanmadığını belirten Çakırözer, bu yolun hızla tamamlanması gerektiğini söyledi.

Mülakat ve Partizanlıkla Gençlerin Geleceğiyle Oynanıyor

Çakırözer, Kırka ETİ Maden Bor Tesisleri'ne yapılan işçi alımlarındaki mülakat sistemini de eleştirdi. "Yaş sınırı nedeniyle topraklarını madene veren ailelerin çocukları iş alamıyor. Partizanlık yapılıyor" diyen Çakırözer, mülakatın kaldırılması gerektiğini söyledi. Genç iş arayanların parti üyeliklerine ve ailelerine bakılarak işten elendiğini belirten Çakırözer, bu sistemin adaletsizliğe yol açtığını ifade etti.

Eti Maden Özelleştirilecek Mi?

Çakırözer, Bakan Bayraktar’ın "Eti Madeni klasik kamu işletmeciliğinden çıkaracağız" açıklamalarına da değinerek, bor tesisinin özelleştirilip özelleştirilmeyeceğini sordu. Çakırözer, "Çalışanlar haklı olarak özelleştirme endişesi taşıyor, bu kaygıları gidermelisiniz" dedi. Ayrıca, Eti Maden’deki iş kazalarının, kadro eksikliğinin ve izinsiz çalışmaların da önlenmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi