CHP Milletvekili Jale Nur Süllü, ekonomik krizde son iki yılı zorluklarla geçiren, salgın nedeniyle aniden genelge ile işyerleri kapatılan esnafın, bu sürece hazırlıksız yakalandığını ve salgından en çok etkilenen sektörlerin başında geldiğini söyledi.
İKİ AYDIR KAPALI
Odaya bağlı 930 üyenin büyük çoğunluğunun iş yerlerinin, kafe, restoran, lokanta ve düğün salonlarının, iki aydır kapalı olduğuna değinen Süllü, 'Yüksek kira bedelleri, stopaj, vergi, elektrik, sigorta primleri ve işçi giderleri ile baş başa bırakılan esnaf çözüm beklemektedir. Oda Başkanımız, çaresizlik içinde kapatma veya devretme kararı alan esnaf sayısının arttığını aktardı' diyerek süreçten çalışanları, aileleri ile birlikte yaklaşık 50 bin kişinin etkilenmesi ve sürekli vermeye alışkın bazı esnaflarımızın, yardıma muhtaç hale gelmesinin esnafı isyan ettirdiğini dile getirdi.
VERGİ YÜKÜ AZALTILSIN
Eskişehir Lokantacılar Odası Başkanı Bahar Bilen'den esnafın talepleri ve normalleşme süreci ile ilgili önerilerini dinlediklerini belirten Süllü, 'Esnafımızın yaklaşık yüzde 90'nı devlet dairelerine ve bankalara borçlu. Rahat nefes alabilmeleri için, vergi yükü azaltılmalı, geciken borçların faizleri silinerek anapara üzerinden ödeme kolaylığı sağlanmalıdır. İşletmelerin kapalı oldukları sürede kira, stopaj, elektrik, doğalgaz gibi giderleri devam etmektedir. Bu ödemeler, 24 ay süreyle faizsiz eşit olarak taksitlendirilmelidir' dedi. HM
Editör: TE Bilisim