Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, esnaflar için hayata geçirilen Esnaf Rehberi uygulamasını tanıttı. Uygulamanın Ticaret Bakanlığı tarafından hayata geçirildiğini söyleyen Birsen, 'Ücretsiz olarak tüm halkımızın kullanımına açık olan sistemle artık ihtiyaç duyulan esnaf ve sanatkarlar halkımıza daha da yakın olacaklardır' dedi.
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI DEĞİŞTİ
Vatandaşların pandemi döneminde alışveriş alışkanlıklarının değiştiğine dikkat çeken Birsen, 'Bir çok sektörde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkarlar uzun süreler işlerlerini açamamış yada işlerinde önemli derecede azalma olmuştur. Halkımızın pandemi süresince alışveriş alışkanlıkları değişmiş, internet üzerinden yapılan online satışlarda önemli artış meydana gelmiştir. Bir çok firmada olduğu gibi esnaf ve sanatkarlarımızda e-ticarete yönelmiş, online satış ve paket servisi gibi hizmetlerle değişen ticaret şartlarına ayak uydurmaya çalışmışlardır. Araştırmalarımızda esnaf ve sanatkarlarımızın zayıf ve güçlü yönleri incelenmiş, özellikle zayıf yönlerinin geliştirilmesi yönelik planlar yapılmıştır. Online satış platformlarında esnaf ve sanatkarlarımızın yaşadıkları en önemli sorunlar, işyerlerinde genellikle yalnız çalışılması, bilgisayar ve internet kullanımı güçlükleri, ürün stok ve fiyatlarının sürekli olarak kontrol edilmesi ve sisteme yüklenmesinde yaşanacak sorunlar, adrese teslimde yaşanacak personel eksikliği ve maliyetler şeklinde ortaya çıkmaktadır. Bu nedenlerle uygulamanın, sistemi kullanamayacak olan esnaf sanatkarlar ile sistemi kullanan esnaf sanatkarlar arasında haksız rekabet yaratmaması gerekli olup, eksikliklerin giderilmesi için gerekli olan çalışmalarımız titizlikle yürütülmektedir' diye konuştu.
UYGULAMAYI İNDİREBİLİRSİNİZ
Esnaf Rehbeti uygulamasının Google Play ve App Store üzerinden indirilebileceğini belirten Birsen, 'Uygulama ile harita üzerinden bunduğunuz noktaya en yakın, bakkal, kasap, giyim, tamirci, lokanta gibi tüm esnaf sanatkar meslek dallarındaki işyerlerinin adres ve telefon numarası gibi iletişim bilgilerine anında ulaşılabilecek, bulunduğunuz noktadan, aradığınız işyerine yol tarifi alınabilecek ve paket servisi yapan işyerlerinden telefonla sipariş verilebileceklerdir. Ücretsiz olarak tüm halkımızın kullanımına açık olan sistemle artık ihtiyaç duyulan esnaf ve sanatkarlar halkımıza daha da yakın olacaklardır' şeklinde konuştu.
ANINDA ULAŞIM SAĞLANACAK
Eskişehir'de ilçeler de dahil 19 bin 322 işletmenin olduğunu hatırlatan Birsen konuşmasını şu şekilde sürdürdü: 'Hepsi tüm bu rehberde yer alabilecekler. Esnaflarımız bu programı indirerek eksik bilgileri varsa onları tamamlayıp bu rehber de yer alabilirler. Uygulamanın verimliliğinin arttırılması için, tüm esnaf ve sanatkarlarımızın sisteme girerek bilgilerini kontrol etmelerini, eksik bilgilerini esnaf sicil müdürlüğümüze gelerek güncellemelerini rica ediyoruz.'
HABER: MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim