RÖPORTAJ: MELTEM KARAKAŞ KAYA

Esnafı temsil eden kurumların kısıtlamalar ile ilgili geç tepki verdiğine ilişkin eleştirilere de yanıt veren Güler, 'Oda olarak Covıd-19 salgının başından bu yana sözle değil gerçek manada da destek olduk. Odamızın tüm kaynaklarını seferber ederek 1500'den fazla üyemize 80 milyon liraya yakın kredi aktarılmasına vesile olduk' dedi.

İlk olarak Covid-19 ile başlamak istiyorum. Covid-19'a yakalandınız. Hastalık ve karantina süreciniz nasıl geçti?

Bazı belirtiler sebebiyle yaptırdığım test sonucu pozitif çıkınca karantinaya girerek tedaviye başladım. Çok şükür ki birkaç şikayet dışında hastalığı çok hafif bir şekilde atlattım. Bu süre zarfında fiziksel aktivitelerimi yapmaya gayret gösterdim ve istirahat etmeye çalıştım. Oda başkanlığım görevim sebebiyle yaptığım işleri telefon ve video konferans uygulamaları ile yürütmeye çalıştım.

Covid-19'a yakalanıp iyileştikten sonra hayatınızda bir takım değişiklikler oldu mu? Covid sizi nasıl etkiledi?

Aslına bakarsanız sürekli masa başında oturmadığım ve aktif bir yaşam biçimini benimsediğim için sanırım daha kolay atlattım. Covid-19 sebebiyle devam eden herhangi bir şikayetim şu an için yok. Ancak erken tanının konulması ve tedaviye başlanılmasının da bu sürece olumlu etki ettiğini düşünüyorum.

Salgının ilk dönemlerinde işletmeler 2.5 ay kadar kapalı kaldı. Şimdi de birçok işletmenin faaliyetleri Covid sebebiyle kısıtlandı. Üyelerinizin bu kısıtlamaya ilişkin şikayetleri neler?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bazı kısıtlamalara gidildi. Her ne kadar ekonominin sürekliliği için tam karantina tedbirleri alınmasa da bazı işyerleri uzun bir süre kapalı kaldı. Tabi bu dönemde firmaları geçici olarak kapanan üyelerimiz ticari iş yapamadığı gibi şirketlerinin personel ödemelerini, kira, vergi gibi bazı yükümlülüklerini de yerine getirmek zorunda kaldı. Turizm gelirlerinin azalması, üniversitelerin kapanması sebebiyle cirolar çok düştü. Şimdi üyelerimiz geriden kalan borçlarını, pandemi nedeniyle aldığı kredileri ödemeye çalışıyorlar.

GEÇİCİ OLARAK KAPATTILAR

Bir açıklama yaptınız ve esnafa destek verilmesini talep ettiniz. Üyelerinizin birçoğu 25 bin liralık destek kredisini çekti ve onların ödemesi başladı. Ödemekte zorlanan esnaf da var. Siz nasıl bir destek bekliyorsunuz?

Sizin de söylediğiniz gibi üyelerimizin pandemi sebebiyle aldığı kredilerin ödeme dönemi başladı. Öte yandan vergi, stopaj vb gibi ödemeler de bir yanda bekliyor. Hizmet sektörüne yönelik yeni kısıtlamalar da devreye girdi. Firmaları tamamen kapalı iken ya da saat sınırlaması gelmişken bu borçların mevcut şartlar altında ödemesi mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla bu dönemde istisnasız küçük ölçekli tüm işletmelerin borçlarının önümüzdeki yıl itibariyle başlamak üzere ertelenmesi, krediden tutun da vergilere kadar borçların tamamının toparlanarak uzun vadeye yayılması gerekiyor. Bu destek yalnızca firmaları değil bu firmalarda istihdam eden on binlerce çalışanı da çok yakından ilgilendiriyor. Üstelik yeniden tedbir kararlarının alınmasıyla birlikte 2 binden fazla firma, işletmelerini geçici olarak kapamak ya da ticari faaliyetlerini kısıtlamak durumunda kaldı.

DESTEĞE İHTİYAÇ VAR

Önümüz kış. Üniversite öğrencileri de gelmedi. İşletmeler bu kışı nasıl geçirecek?

Doğru, tüccar ve esnafı çok zor bir dönem bekliyor. Çünkü Eskişehir'de hizmet sektörü ekonominin ağırlık merkezini oluşturuyor. Üniversitelerimizin şehre sağladığı ekonomik katkı da çok önemli. Her yıl 70-80 bin arası öğrenci şehrimize öğrenim görmek için geliyordu. Şehir ekonomisine de her ay yaklaşık 140 milyon lira katkı sağlıyordu. Ancak salgın sebebiyle şehrimizdeki üç üniversitenin uzaktan eğitim kararı alması ile şehir ekonomisi bu gelirden faydalanamadı. Üniversitelere yönelik hizmet veren özel yurtlar, apartlar, restoran, lokanta ve kafeler iş yapamaz oldu. Öte yandan ilk ve orta dereceli okulların da geçtiğimiz dönemdeki gibi açılmaması sebebiyle okul gereçleri, kırtasiye malzemeleri satan üyelerimizin ticaretini durma noktasına geldi. Dolayısıyla hizmet sektörünü rahatlatacak ve ekonomik olarak ayakta kalmasını sağlayacak bir takım tedbir ve desteklere ihtiyaç var.

Sokakta hareketliliği azaltmak adına bir takım kısıtlamalar yapıldı. Ama işletmelerin beklediği şekilde olmadı bu kısıtlamalar. Sizce kısıtlamalar nasıl olabilirdi?

Biz kısıtlamaların nasıl olması gerektiğiyle ilgili değil tüccar ve esnafın nasıl ayakta kalabileceğine, hangi ekonomik tedbirlerin alınması gerektiğine yönelik tespitte bulunabiliriz. Diğer konu tamamen uzmanların, hekimlerin ve bilim insanlarının işi…

600'DEN FAZLA

FİRMA KAPATTI

Sekiz aydır devam eden bir salgın süreci var. Bu süreçte kaç tane esnaf kepenk indirdi?

Eskişehir Ticaret Odası'nın Ticaret Sicil Müdürlüğü verilerine göre Mart-Kasım aylarında 600'den fazla firma faaliyetlerine son verdi. Elbette rakamlar şu an için endişe verici boyutta değil, ancak pandeminin devam etmesi, kısıtlama tedbirlerinin sürmesiyle birlikte daha çok işyerinin kapanmasından endişeleniyoruz.

GERÇEK MANADA

DESTEK OLDUK

Siz de dahil olmak üzere esnafı temsil eden kişilerin pandemi döneminde kısıtlamalar ve esnafı etkileyen olumsuz durumlar için geç tepki verdiğinize dair eleştiriler oldu. Bu eleştiriler hakkında neler söylersiniz?

Eleştirinin de övgü kadar kıymetli olduğu kanaatindeyim. Ancak şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim; biz pandeminin başından bu yana üyelerinin yanında olan; tüccara, sanayiciye, esnafa destek verilmesi gerektiğini ifade eden, bunun için de ilgili kurumlarla sürekli temas kuran odaların başında gelmekteyiz. Sizler gazeteci olarak gerek demeçlerimize, toplantılarımız ve temaslarımıza, odamızın gösterdiği çabaya çok yakından tanıklık edenlerden birisiniz. Zaten bu süreçte gösterdiğimiz çabayı üyelerimiz de görüyor ve takdir ediyor. Oda olarak Covıd-19 salgının başından bu yana sözle değil gerçek manada da destek olduk. Odamızın tüm kaynakları seferber ederek 1500'den fazla üyemize 80 milyon liraya yakın kredi aktarılmasına vesile olduk. Öte yandan üyelerimiz kamu bankalarının kredilerinden yararlanamıyordu. Yürüttüğümüz yoğun girişimler neticesinde üyelerimizin hazine garantili kredilerden yararlanmasının önünü açtık. Üniversitelerin uzaktan eğitim yapması ile ilgili kararın yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili girişimlerde bulunduk. Bu süreçte valimizle, üniversitelerin rektörleriyle bir araya gelerek taleplerimizi ilettik. Milletvekillerimize görüştük. Hizmet sektörümüzün taleplerini yerine getirmek, üyelerimizin istek ve şikayetlerini tespit etmek için yoğun çaba gösterdik. Mobilya sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizden tutun da inşaat sektörüne kadar her alanda faaliyet üyemizin yanında olduk. Süpermarket zincirlerin yerel tüccarı mağdur ettiğini de dile getirdik, çadırda satış yapanların haksız rekabete yol açtığını da anlattık. Üyemiz için anlatmaya, sorunları da talepleri de ilgili kurumlara iletmeye devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim