Odunpazarı Kent Konseyi, koronavirüs pandemisinde kepenk açamayan bu nedenle de ekonomik çıkmaza giren esnafın, sorunlarını dinlemek ve bu sorunlara çözüm önerileri getirebilmek için 'Esnaf Çalışma Grubu' kurdu. Esnafın sorunlarını dinleyen ve bu sorunlara çözüm yolları arayan Esnaf Çalışma Grubu, bu sorunları kentin mülki amirlerine iletiyor. Odunpazarı Kent Konseyi Esnaf Çalışma Gurubu, Odunpazarı esnafı ile birlikte Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'u ziyaret etti. Misafirlerini Odunpazarı Belediyesi Meclis Salonu'nda ağırlayan Başkan Kurt, esnafın sorunlarını dinledi. Buluşmaya Odunpazarı Kent Konseyi Başkanı İsmail Kumru da katıldı.

'ARKADAŞLARIMIZI İŞTEN ÇIKARMAK ZORUNDA KALDIK'
Odunpazarı esnafı Başkan Kurt'a koronavirüs pandemisinde yaşadıkları sıkıntıları ve çözüm önerilerini anlattı. Odunpazarı Belediyesi'nin başlattığı Esnafa Halk Kart uygulamasına da değinen esnaf, Odunpazarı Belediyesi'nin bu desteğinin kendilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Esnaf, esnafı unutmadığı ve destek verdiği için Başkan Kurt'a teşekkür etti. Kiraları ödeyemediklerini söyleyen esnaf, bu nedenle iş yerlerini kapatmak zorunda kaldıklarına dikkat çekti. Çalışanların maaşlarını ödeyemediklerini ya da ödemekte zorluk çektiklerine de değinen esnaf, 'Evimize ekmek götüremeyecek duruma geldik. Tek derdi evine ekmek götürmek olan arkadaşlarımızı istemesek de işten çıkarmak zorunda kaldık' dedi.

'KORKUYORUZ, ÖNÜMÜZÜ GÖREMİYORUZ'
Başka bir Odunpazarı esnafı ise yerel esnafın kurumsal firmalar karşında ezildiğine dikkat çekti. Bu sorunun bir an önce kalıcı bir şekilde çözülmesini isteyen esnaf, hükümetin esnafa destek paketinin eşit dağıtılmadığını kaydetti. Bu eşitliğin sağlanması gerektiğini ifade eden

esnaf, 'Esnafa destek paketi diye sunulan şey her sektöre uygulanmadı. Madem destek diyorlar, herkese eşit dağıtılsın. Biz bu dönemde işçilerimizle baş başa bırakıldık. Vicdani hesaplar yapmak zorunda bırakıldık. Bu konuda da devletten tam bir yardım göremedik. İşçilerimizle sorunlar yaşadık. Maaşları ödemekte çok zorlandık. Babamdan kalma bir dairem vardı, geçen ay onu satmak zorunda kaldım. Çünkü yükümüz çok ağır. Korkuyoruz, önümüzü göremiyoruz. Bu ne kadar sürecek bilemiyoruz. Hep bir umut içinde yaşıyoruz. 1 Mart'ta açılmayı beklerken, şimdi bir de mutasyonlu virüs çıktı. Bu bilinmemezlik bizi daha çok kaygıya itiyor. Biz bir şey beklemiyoruz. Ya işyerlerimizi kontrollü bir şekilde açsınlar ya da her yeri kapatsınlar. Bu adaletsizlik bizi üzüyor' diye konuştu.

'DESTEK VE KREDİ AÇIKLAMALARI GERÇEĞİ YANSITMIYOR'
Bir diğer esnaf ise hükümetin esnafa destek ve kredi açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını dikkat çekti. 'Esnafa kredi diyorlar, bankaları arıyoruz böyle bir şey yok diyorlar. Esnafa anında kredi diye reklamlar yapılıyor, biz aylarca kredi almak için uğraşıyoruz. Biz çok mağdur olduk. Artık nereye gideceğimizi, ne yapacağımızı bilmiyoruz' diyen esnaf konuşmasına şu sözlerle devam etti: '20 gün çalışıp 31 günün kirasını veriyoruz. Çalıştığımız 20 günde de zaten iş yok. Online alışveriş siteleri bizi bitirdi. Biz de kapalım dükkanları o sitelere girelim, en azından kira ödemeyiz. Biz çalışsak da kira ödüyoruz, çalışmasak da ödüyoruz. Bu gemi yalanla dolanla yürümüyor.' Başka bir esnaf da pandeminin başında çekmek zorunda kaldıkları kredilere değinerek, '100 bin lira kredi çektik, faiziyle 200 bin lira oldu. 6 ay bitti. Kredileri ödemek zorundayız. Ama ödeyemiyoruz' dedi.

KAZIM KURT: 'ESNAFIMIZIN YANINDA OLMAYI SÜRDÜRECEĞİZ'
Yaşanan sorunların birçoğunun çözümünde yerel yönetimlerin yetkisinin olmadığını belirten Başkan Kurt, 'Buna rağmen ben hem bir politikacı hem de bir yerel yönetici olarak esnafın sorunlarını dinliyorum, öğreniyorum. Bu sorunlara nasıl çare aranır, onu araştırıyorum. Odunpazarı Kent Konseyinde esnafla ilgili çalışma grubu oluşturulması iyi bir şey. Esnaf ve ticaret örgütlerinin sizin sesinizi duymadığı anlaşılıyor. İlgili oda sessiz kalıyorsa, insanlar başka bir arayış içine giriyor. Burada daha örgütlü bir biçimde farklı bir ses çıkarmak lazım. Sizlerin bu saydıklarınızı esnaf odası başkanları biliyor, ama muhalefet etmek çok zor bir şey. Bu ülkeyi yönetenler hep iyi şeyler dinlemek istiyor. Yeni dönemde dünyanın gelişmiş ülkeleri büyük sıfırlama diye bir teori ortaya attılar. Farklı bir çalışma yapıyorlar. Dünyanın düzeni değişecek. Dünyanın düzeni değişirken bizim ki de esnafın da çalışma biçimi değişecek. En çok e ticaretten şikayet ettiniz. Türkiye 2 günde bu değişimi yaşamaz, yaşaması da


gerekmez. Bizim geleneklerimiz, alışkanlıklarımız var. Biz de esnaf büyük ölçüde sosyalleşmeye yarayan bir mekanizma. Biz bu ortamı kaybetmek üzereyiz. Pandemi süreci doğru yönetilmedi. Bu aşamadan sonra da nasıl bir çözüm bulacağız, burası önemli' dedi.

AVM'LER KÜÇÜK ESNAFI YOK ETTİ
Alışveriş merkezlerinin küçük esnafı yok ettiğine değinen Başkan Kurt, buna bir çözüm bulunması gerektiğinin altını çizdi. AVM'lerin şehir dışına taşınması gerektiğini belirten Başkan Kurt, 'Gitmek isteyen arabasına binsin gitsin, alışverişini yapsın. AVM'ler çarşı esnafının işini bozdu. Neredeyse her sokakta zincir market açıldı. 71 Evler Mahallesinin bir sokağında TEKEL açmak istesen kaymakamlık itiraz ediyor, olmaz diyor. Ama zincir market ve AVM satıyor' diye konuştu. Hükümetin pandemi döneminde adaletli davranmadığını vurgulayan Başkan Kurt, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: 'İşini ayarlayan kurtardı. Biz çelişkiler yaşıyoruz. Aynı hastalık, aynı insanlar, aynı toplum. Oteli olan restoran açık, otel yoksa kapalı. Çelişkiler, yanlışlar var. İş yavaş yavaş tekelleşmeye gidiyor. Demek ki örgütlenen avantaj elde ediyor. Onun için esnafın yeni bir örgütlenme modeline ihtiyacı var. sesinizi duyuramadığınız yerde sivil bir oluşumla her esnafın derdini anlatabileceği bir oluşum çok da doğru. Devlet bu dönemde kira stopajı ve vergi almasın. İşyeri kira olanların zaten bir sıkıntısı var. Dükkan kapalı ama kira ödemeye devam ediyorsun. Buna bir çare bulunması lazım. Çok hızlı bir biçimde devletin doğrudan destek mekanizmasını çalıştırması lazım. Bu kredi ile faizle para bulmayla olmaz.' Esnafın şimdiye kadar devlete ödediği vergilerin karşılığını alma zamanı olduğuna da dikkat çeken Başkan Kurt, iş yerlerini kapatma işinin de pandemi ile mücadele işinin de doğru yapılamadığının altını çizdi. Bu duruma teki gösteren Başkan Kurt, Her yer kapalı ama her yer açık. Dolayısı ile iyi yönetilememe söz konusu' dedi.

KİRALARDAKİ ADALETSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI
Mutasyonlu virüse de değinen Başkan Kurt, vatandaşa verilen bilgilerinde doğru olmadığını söyledi. Başkan Kurt, 'Bizi aydınlatan bilgiler gelse, bunun çaresini vatandaş birlikte arasa. Şuanda bir şey yokmuş gibi görünüyor. AVM'ler de bir şey yok ama bizim Sanayi Çarşısındaki Çorbacı Tahir'de var. Bu böyle olmamalı. Bunun çaresini bulmalıyız' diyerek esnafın yaşadığı adaletsizliğe tepki gösterdi. Odunpazarı Belediyesi olarak ihtiyacı olan esnafa Halk Market'ten gıda desteği verdiklerini anlatan Başkan Kurt, 'Gücümüz ve yetkimiz dahilinde esnafımızın yanında olmayı sürdüreceğiz' dedi. Odunpazarı belediyesi olarak pandemi döneminde yaşanan olumsuzluklardan doğrudan etkilenen esnaftan 6 ay kira almadıklarını açıklayan Başkan Kurt, dolaylı olarak etkilenen esnaftan ise altı ay boyunca kiranın yüzde ellisini aldıklarını söyledi. 2021 yılında kiraya zam yapılmadığını da vurgulayan Başkan Kurt,

'Bu Odunpazarı Belediyesi'ne yıllık 4 milyon kadar zarar veriyor, ama bunu yapmamız lazım. Böyle bir ortam da biz bu kararı alınca, Odunpazarı Belediyesi'nin kiracısı para ödemiyor. Diğer esnaf 4 bin lira kira ödemek zorunda kalıyor. Burada da bir adaletsizlik söz konusu, ticaretse bu haksız rekabet yapılıyor. Bunun da aşılmasının bir yolunun bulunması lazım, bulunamadı' şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilisim